Жесткость достигается с помощью более прочных материалов и минимуме соединений. Цель - минимизировать потери энергии.
Ну в з"єднанні люфта немає якщо воно затягнуте нормально.
Вот попробуй согни большую звезду уровня деор и ниже. То есть упрись пальцами в центр звезды и потяни за края. Ты увидишь, как она гнется, гуляет. Точно так же она гнется и при вкручивании, только в другой плоскости.
ну звичайно плоский діск гнеться "в сторону", але щоб гнулось в площині самого диску (зірки) - ну не знаю... для мене це з розряду фантастики (думаю що з опору матеріалів якщо порахувать то там нагрузка повинна бути не одна тона по дотичній до такої зірки щоб вона зіграла в жорсткості на міліметр, а ще ж попробуй "відчуй" той міліметр). Може у тебе там щось не зажато?
Потому что материал "мягкий" и ты теряешь энергию чтобы его согнуть, он пружинит, и все по новой. Это касается как звезд, так и палок.
А вот если ты попробуешь согнуть большую звезду уровня XT из анодированного алюминия, то удивишься, ибо она не гуляет, а значит и потерь при педалировании нет.
ну не знаю... я запросто допускаю що я не шарю і помиляюсь, хоча і схильний думать що насправді втрати енергії на тому як грають шатуни на жорсткості всеодно менші в сто раз ніж втрати енергії із-за неправильного вибору резини або недокачки її на 0,1 атм., і взагалі ще треба тоді згадать викидання енергії "в пусту" через пружину натягу лапки заднього переклюка яка звичайно буде грать при сильному "вкручуванні" і т.д.
Поэтому и каретки начали интегрировать - что бы уменьшить количество соединений, ибо как бы ни было все крепко прикручено, в местах соединений всегда будет минимальный люфт.
Ну інтегрувать стали наскільки мені відомо щоб підшипники розмістить ширше для того щоб тертя було менше і щоб зменшить вагу. У з"єднань люфта не буде якщо вони зажаті нормально... якби люфт "був завжди" то ми б не бачили явища дифузії в зажатих з"єднаннях.
п.с. даби далі не розводить офтоп (більше не буду

)скажу ще раз що запросто допускаю що я неправий, особливо що зараз сам кручу шатуни Алівіо (які норкоман називає найбільш м"якими

), хоча катав на ЛХ і різниці по-правді не відчув, крім того що "квадрат" - зло...