На цей раз здивування викликала одна прога, такий собі "симулятор програміста" для школярів, студентів і стоматологів

. Не маючи ні грама ІТ-шної освіти, але маючи логіку та уяву, можна, користуючись візуальним програмним кодом, наваяти таку собі примітивну (чи не дуже примітивну) геймуліну. Дехто навіть браузери та медіа-плеєри в цій програмі умудряється писати

.
Вікі про неї.
Досить хороший форум по Game Maker, дуже багато звідти почерпнув.
Я десь з місяць по вечорах в ній ковирявся у вільний час і навіть щось вдалось зобразити (на рівень першокурсника-програміста потягне

). На якомусь етапі прийшлось уже і програмний код ручками пописати і згадати, що вчили в школі/інституті по інформатиці. Потім гірше - прийшлось залазити в шкільні підручники і згадувати, що мене колись вчили з алгебри, геометрії, фізики та інших предметів, з якими я, як гуманітарій, в своїй роботі майже не стикаюсь. Та й англійську прийшлось підтягнути попутно - прога не розуміє назв об'єктів кирилицею, а давати їм назви транслітом якось нефеншуй, ну і код, само собою, базується на англійській. Ну і уроки малювання вкупі зі знаннями фотошопа пригодились... Чесно кажучи, я би
Game Maker ввів, як один з предметів шкільної програми, дуже стимулююча прога, по крайній мірі, на практиці починаєш розуміти, навіщо ті всі алгебраїчні функції і синуси/косинуси потрібні, на відміну від тупуватих шкільних задач, які є абсолютно неприкладними, повністю відірваними від життя абстракціями, і які аж ніяк не викликають бажання їх розв'язувати із-за своєї безмозглості і недоцільності (хоча всередині вони несуть один з якихось важливих математичних принципів, але от їхній сеттінг і їхня подача -

). Яскравий приклад - задача про басейн і дві труби різного діметру, в одну з яких вода вливається, в іншу - виливається, за який час наповниться басейн? Ця задача дратувала мене ще в шкільні роки і зараз вона є в підручниках. Принцип задачі там досить толковий і описує багато явищ природи, але подання її в такому форматі - хрень повна. У мене ще в школі при прочитанні умови виникало запитання - що то є за безгосподарність і розбазарювання ресурсів - та закрий ти ту трубу, через яку витікає (ну який дурень буде наливати воду у ванну при відкритій зливній пробці

) і задача не буде мати сенсу!
Так от при роботі з
Game Maker'ом зовсім інший принцип - ти сам собі ставиш
прикладну задачу і сам шукаєш варіанти, щоб воно запрацювало, задля цього перелопачуючи купу інформації із суміжних дисциплін. Часом пару днів чухаєш в роздумах потилицю, бо той спосіб, який нормальним здавався в теорії, або не працює зовсім, або працює з глюком, або працює не так як треба. Інколи з двадцять варіантів перебираєш...

Двадцять способів вирішення однієї задачі

! І то самостійно, без будь-якого впливу вчителя з нагайкою. А послідовність і акуратність яка вимагається! Одну буковку/цифірку не туди вставив - і все, зовсім друге кіно! Або його відсутність

. Тестування і оптимізація коду - взагалі окрема задача, уловити всі взаємозв'язки, протікання і ієрархію процесів - шикарно тренує логіку, уяву і формує недюжинне терпіння

.
На ex.ua виклав результат своєї місячної забави з Game Maker'ом, все нормально працює, глюки, які знайшов - пофіксив, вірусів там нема, я ще їх не навчився писати

, кому цікаво - можна глянути й спробувати. Сусідські дітлахи дали добро, але сказали - мало рівнів...

Власне там рівні тільки для розвитку апгрейдів, а далі - грай, скільки хочеш... Якщо вороги не прикінчать

.
В архіві - папка з exe-файлом, ini-файлом та пятнадцятьма бекграундами (бекграунди в форматі jpg можна закидувати свої, вони для того й винесені в кореневу папку, а не закомпільовані в exe-файл, щоб накидати туди в папку нових, якщо старі наскучать; їх назва, кількість та розмір картинки значення не мають, прога їх все-одно схаває і переформатує під себе; мусить бути в папці хоча б один файл бекграунда, інакше в грі буде просто гладкий сірий фон без орієнтирів, що зовсім не прикольно; ini-файл, якщо згубиться [а він потрібен для коректного збереження/відновлення гри], прога сама зробить новий). Трохи намудрив з клавішами управління, але, в принципі, нічого складного, все управління в тих місцях, де воно зазвичай буває, а при сумнівах у грі по F1 відкривається досить детальний
хелп.
В перспективі хочу з того зробити таку собі мерчант-стратегію і трохи RPG з додатковими квестами розвідки, приватирства, катання туристів, рятувальних операцій і т.д., а оце буде лише батлова частина, хоча багато моментів прийдеться переробити, та й зараз дещо хочу поправити для більшої іграбельності і азарту.
Файли гри, хелп та скриншоти на ex.ua:
http://www.ex.ua/view/74731902
Якщо комусь буде потрібно - виложу базові файли з GML-кодом, я то все писав для власного задоволення, а не для заробітку, так що не шкода зовсім, правда, там коментів дуже мало, а без них розібратися в чужому коді нетривіальна задача

.
Парочка скрінів, щоб за ними далеко не ходити:
[spoilerЩе трохи картинок - тут]

[/spoiler]
ps. виявляється, ідея викладати Game Maker в школі не тільки у мене з'явилась, ось, випадково натрапив: http://gmakers.ru/index.php?topic=205.0. Виходить, не найгірша ідея, якщо вона навіть претендує на масовість.