А що там з енергоспоживанням у ведроїдів? Бо всі говорять, а я ні бум-бум...як монашка 19го століття. Проясність, а? Щоб я їх руцями не вздумав навіть лапати ніколи

з енергоспоживанням там так же як і в інших ОС: хочеш щоб жрало тільки екран і вай-фай - кілЯй всі зайві процеси (ну або просто став допиляні прошивки). тобто на фоні може бути 100 сервісів які наприклад будуть намагатись залізти в інет і щось синхронізувати (наприклад якась прога для заміток яку ти поставив). дохреніще може їсть і сама оболочка (великі виробники випускають свої, можуть криво написати її). Крім цього, прога сама по собі може бути неправильно написана, що наприклад буде кожну секунду щось рахувати на фоні, пробувати підключитись кудись і т.д. - ти про це можеш і не знати, це все робиться сервісом на фоні. ну або можуть бути налаштування, що в режимі очікування теж якісь обчислення будуть, процесор - на 100% і т.д.
Так можна засрати будь-яку ОС (вінмобайл в тому числі) і з"їдати навіть великий акум за день.
Якщо дуже хвилює автономність роботи і хочеться протримати апарат по максимуму на одному заряді то треба дивитись що за процеси на фоні пашуть, як вони налаштовані, що за проги запущені, може простіше поставити якусь іншу прошивку де вже все налаштовано і при цьому вона не "перевантажена" і т.д. все це - траханина, яка мало кому потрібна, тому беруть що дають і пристосовуються.
Хоча все рівно екран зжирає мабуть більшість заряду.
1500мА батарея на samsung spica у мене з активним використанням живе 3-4 дні, в режимі очікування може і 10 днів прожити без проблем. зараз всі елементи ще трохи енергоефективніші.
п.с. От написав дофіга, а все рівно все це умовно, дуже спрощено і з 1000 різних "але". я вів до того, що в загальному випадку, пофіг яка ОС.