Велосипедисти - спільнота чи так, просто покататись?

Vognick
* * * *
Стать:чол
Велосипедисти - спільнота чи так, просто покататись?

Повідомлення Vognick » 25.2.13 18:44

Останні півроку часто читаю ХарківТурист, велосипедну гілку. Бачу там для себе багато позитивного: люди спілкуються, організовують клуби, переймаються спільними проблемами, беруть участь в активностях, збирають гроші для своїх команд, розвивають різного роду проекти взаємної підтримки і таке інше. Все це наштовхує мене на думку, що таки так, в Харкові існує велоспільнота, а всередині неї навіть свої окремі "групи інтересів", але при цьому поняття спільного, ВЕЛОСИПЕДНОГО, таки домінує.

У випадку Києва я ще не зрозумів для себе, тому дуже хочу почути Ваші думки: чи є в нашому місті велоспільнота? Якщо так, то в чому це виражається?

velo-cat

Re: Велосипедисти - спільнота чи так, просто покататись?

Повідомлення velo-cat » 25.2.13 19:04

Есть и были. Но мне кажется, что еще пару лет назад все было поживее.
Одни выросли из "клубов" и катаются сами или с парой друзей.
Другие разочаровались в "клубах".
А третьи не пробовали, да и не хотят.

Gornostai
Велопузiк

Повідомлення Gornostai » 25.2.13 19:08

Все просто: в Киев понаехали самые "выдатни диячы", в облстях остались нормальные люди, вод у них и видно спильноту :p

ЗЫ: Вогнык, если ты тут опять начнешь про три буквы, то лучше б ты не начинал.
-Вы бандеровец и националист!
-Я? Таки да, у нас вся синагога такая!

Vadim Bus

Повідомлення Vadim Bus » 25.2.13 19:18

Микола, от я великий (не плутитати з Вілікій (рус)) я сам собі спільнота, приєднуйся будемо суспільнувати :friends: ..
Концепція від "кагенних", це супер)))

Vognick
* * * *

Повідомлення Vognick » 25.2.13 19:29

Горностай, я простий соціальний інженер, в літерах розуміюся погано, а соціальна структура Києва - це та ще головоломка... Але за моїми власними спостереженнями з цього форуму не очевидна відповідь на моє запитання. Тобто є певна передумова: більшість покатушок, подій та інших соціальних контактів переважно носять районний чи тусовочний характер, а не міський. І в реалі я теж це часто спостерігаю, що в принципі природно. Тому зараз хочу звіритися з іншими поглядами.

Вадиме, дякую за запрошення) На днях спробую під"їхати на ОФП. (Що таке кагенний?)

Glam
типа остроумный
типа остроумный

Повідомлення Glam » 25.2.13 19:33

я простий соціальний інженер,
Ты уверен, что это именно то, в чем стоит открыто признаваться?..

http://ru.wikipedia.org/wiki/Социальная_инженерия

Vognick
* * * *

Повідомлення Vognick » 25.2.13 19:42

Глем, я знаю що Карла Поппера немає в шкільній програмі, але скористайся хоча б англійською вікіпедією, якщо не розумієш про що йдеться...

Glam
типа остроумный
типа остроумный

Повідомлення Glam » 25.2.13 20:57

Я совсем забыл, что социальные инженеры и прочие изысканные гуманитарии имеют проблемы с восприятием шуток, после которых отсутствуют смайлы. Простите, исправлюсь... :смайл: :смайл: :смайл:

Vognick
* * * *

Повідомлення Vognick » 25.2.13 22:16

Типу приймається. *смайл*

А по темі є щось?

Glam
типа остроумный
типа остроумный

Повідомлення Glam » 25.2.13 22:23

А что может быть по теме? В Амстердаме имеется "велосообщество Амстердама"? А в Копенгагене?..

Киев слишком большой и разношерстный для того, чтобы здесь была некое "общекиевское велосообщество"...

Vognick
* * * *

Повідомлення Vognick » 25.2.13 22:35

Так, там є велоспільнота. Навіть в Лондоні, який суттєво більший за розміром та значно більш культурально різноманітний. Правда в останньому варіанті все значно гірше, ніж в перших двох випадках - високі витрати на пошук консенсусу.

Стосовно Києва - приймається. Доступно, аргументовано: немає в Києві велоспільноти і бути не може - надто велике місто, надто багато відмінностей між людьми.

Vadim Bus

Повідомлення Vadim Bus » 25.2.13 22:47

(Що таке кагенний?)
Коренной - транскрипція у вимові ,
Відповідно, відсутність спільноти зумовлена тим що нєкто із понаєхавшіх полишив свої рідня місця на користь Києва, тим самим дозволив сформуватися велоспільнотам у регіонах.

Glam
типа остроумный
типа остроумный

Повідомлення Glam » 25.2.13 22:51

У меня есть немалое количество друзей и просто знакомых из указанных городов. Многие из них регулярно пользуются велосипедами. Ни от кого из них я не слышал о каком-либо глобальном велосообществе. Имею подозрение, что ты несколько путаешь "велосообщество" и организации, подобные трембуквам...

Vognick
* * * *

Повідомлення Vognick » 25.2.13 23:19

Вадим, аааааааа))))) :lol:

Тоді бачу треба розшифрувати: допустимо є абстрактне місто і в ньому є абстрактні велосипедисти, організації і клуби. Це нормально і навіть вже половина успіху. Однак для мене ключова різниця в тому, є велоспільнота, чи її немає, знаходиться в можливості визначити чи можуть ці люди комунікувати між собою, чи усвідомлюють вони свою колективну ідентичність (ми - Львівські велосипедисти) і чи призводить це до колективних дій спрямованих спільними інтересами. Тобто, як можна бачити, не обов"язково щоб була якась глобальність в тому сенсі, що обов"язково всі мають бути причетними.

Яскравий приклад може бути наведений через Critical Mass: в місті є купа велосипедистів, але більшість часу вони між собою не взаємодіють. Тобто велоспільноти немає виходить. Але ось якась "тусовка" чи організація, чи клуб починають замішувати кашу, роблять перші виїзди і вже через якийсь час 10 тис. велосипедистів на вулиці. Це вже велоспільнота, ось тут вона вже цілком очевидна, можна навіть констатувати що у неї є структура і непостійна форма у вигляді випадкових соціальних зв"язків. Але це тільки один аспект. Інший - циркулювання інформації, коли наприклад є взаємозв"язок між правим і лівим берегом, достатній для того, щоб всі одночасно могли прийти до згоди: треба поремонтувати правий ряд на Московському мості. Наприклад.

Glam
типа остроумный
типа остроумный

Повідомлення Glam » 25.2.13 23:27

...чи можуть ці люди комунікувати між собою, чи усвідомлюють вони свою колективну ідентичність (ми - Львівські велосипедисти) і чи призводить це до колективних дій спрямованих спільними інтересами...
Даже поверхностный взгляд на околотематические ветки в песочнице (про ваши буквы, про "киевскую велоформу" и т.п.) способен дать вполне однозначный ответ - нет (не могут, не осознают, не приводит).

Все, о чем ты пишешь далее - прекрасные примеры деятельности организаций, наподобие ваших букв.

Если ты хочешь таким нехитрым образом подвести некую "социальную основу" под идею о вашей необходимости - не стоит. Вообще, не стоит про ваши буквы, о чем вам вполне однозначно сказало уже даже руководство данного ресурса...

Трям
Мауглi
Мауглi

Повідомлення Трям » 25.2.13 23:28

тому дуже хочу почути Ваші думки: чи є в нашому місті велоспільнота?
Есть
известная аббревиатура из трёх букв

p.s. маркетинговые исследования для АВК на сайте только на платной основе 8-)

А то я в своё время часто слышал *да зачем нужен Ваш сайт, мы отлично обходимся социальными сетями*

2 Glam

Может тебе подпись *рупор руководства* :mosking:

p.s.
http://www.velokiev.com/forum/viewtopic ... 2&t=121503
Мой любимый вопрос: А чтобы что?

или

Навіщо?
Зображення

Трям
Мауглi
Мауглi

Повідомлення Трям » 26.2.13 07:57

проще было открыть тему, чем отвечать автору в ЛС

На самом деле после темы с подсчётом велосипедистов я тоже задумался над тем, насколько по разному инициативы воспринимаются в разных городах

Насколько большая разница между жителями Киева и Харькова и ХТ \ ВК

Но я задумывался в другом ракурсе - какова роль первой десятки *умников \ флудеров* , которые считают нужным отметиться в каждой теме и не сделаю ли я благое дело, захватив их навечно с собой, уходя с форума...

Ибо вопреки расхожим мнениям *серебристых шутеров* меня роль *карающей длани* в этой песочнице меня совершенно не возбуждает :bad:

Ну а тема была закрыта, ибо у автора не хватает фантазии сделать что-то, что реально объединило бы людей
Но хватает начать очередную тему * а вот там хорошо, а почему же у нас такого нет*

Что в очередной раз тупо перерастёт во флуд, перемывание косточек АВК ( которое никоим образом не стало консолидирующей организацией и впредь ей это тем более не светит )

Надо меньше задавать бестолковые вопросы и больше делать что-то полезное
Или просто оглядеться и увидеть, что вокруг тоже множество различных интересных велосообществ
Амигосы, Pride Customs, Шоссейнеги :roll: и пр ...
Задачка не для слабких розумом в принципі....
Можете не верить, но я как раз себя отношу к последним
Так что боюсь что нам будет сложно понять друг друга ( да и зачем ) :unknown:
Зображення

cunnilinux

Повідомлення cunnilinux » 26.2.13 08:48

пять копеек.
в киеве велосипедисты — это либо особая субкультура (не путать с сообществом, это важно), либо действительно просто так покататься. когда я пришёл в киевский велосипедизм — сильно преобладало первое, сейчас ещё более сильно преобладает второе.
а вот с сообществами тут у нас (я имею в виду киев) не сложилось — национальный характер, знаете ли. плюс велосипедизм притягивает ну очень много психов-одиночек, которые могут прекрасно чувствовать себя в среде некой субкультуры, но совершенно не склонны объединяиться в сообщества.
ктулху прийде — порядок наведе

Vadim Bus

Повідомлення Vadim Bus » 26.2.13 09:02

Куні я думаю ті хто катаєтья і іноді спілкується з собі подібними менше за все думають про те, чи є вони частиною якоїсь спільноти чи ні. Це тіпа як друзі на фейс бук , я наприклад не знаю нашо вони потрібні шо в реалі шо в віртуалі, але інколи у людей їх збирається більше ніж 10 :duma:

Varyat

Повідомлення Varyat » 26.2.13 09:46

которые могут прекрасно чувствовать себя в среде некой субкультуры, но совершенно не склонны объединяиться в сообщества.
+2 мегабайта. Для того, чтобы объединить людей в сообщество, нужна какая то идея. Вопрос к топикстартеру - какая идея может объединить велосипедистов? Только то, что человек купил велосипед и временами на нем катается - еще не повод для объединения.
Сім заповідей старого анархіста (і вічно юного вар'ята в одній особі):

Людина народжується втомленою і живе для того, щоб відпочити.
Тільки творча праця достойна поваги.
Живи як хочеш, але іншим не заважай.
Свобода однієї людини закінчується там, де починається свобода іншої людини.
Життя треба прожити так, щоб не хотілося його прожити ще раз.
Яке б рішення ти не прийняв, воно все одно виявиться помилковим - згодом з'ясується, що було ще краще рішення.
Головною причиною смерті є життя.

Vognick
* * * *

Повідомлення Vognick » 26.2.13 11:00

Ну ще б пак! Автор попросив - адміністрація й відкрила. Все в межах правил форуму, і на тому дякую. :yes А те, що не всі тут займаються продажами, то і не треба приплутувати те, чого немає. Це я про маркетинг.

Що стосується аудиторії форумів (відповідно і користувачів, і тем, і наслідків), то я собі дозволю зауважити: velokiev.com - комерційний проект з певними функціями і задачами. Тому нічого дивного, що тут немає нічого такого, що розвинулось на ХарківТуристі. Ну і банально, особистість Валентина Пупени мабуть теж якось вливає... Тому, Faxerio, прошу бути люб"язнішим і не перекручувати.

Але я не про це, взагалі-то. Велоклуби займають конкретну нішу, і я б скоріше їх позначив як тусовки, ніж велоспільноти. Хоча досить часто вони виступають в ролі тих самих "центральних гравців" спільноти, коли проводять якісь заходи. Наприклад Твід Рани від Прайд Кастомс - це вже дуже близько. Велогонка, яка має якусь мету (наприклад вшанувати чиюсь пам"ять чи встановити рекорд), окрім просто покататись заради фану - це вже теж, як на мене, дуже близько до того, що ми вкладаємо під велоспільнотою.

Що стосується велосипедистів, як субкультури - так. Однозначно в Києві є субкультура велосипедистів. При чому різні субкультури. І дуже добре, що люди вітаються один з одним, там руку піднімають, дзинь-дзинь і все таке. Різниця в тому, що субкультура - це просто несвідома данність, але велоспільнота - це вже соціальна конструкція.

Простіше кажучи, я собі намагаюсь такий приклад аналізувати, як Велодень. В принципі це наразі один з небагатьох аргументів на користь того, що в Києві велоспільнота є. Тобто люди певним чином організовуються за територіальним принципом і за належністю до субкультури (велосипедистів), посилають в суспільство (через ЗМІ) меседж: "дивіться як нас багато і які ми!". Тобто це вже майже відповідь на те, яка ідея може об"єднувати велосипедистів - заявити про себе, налагодити соціальні контакти. Для мене це ще й можливість заявити про вимоги (ми - спільнота, у нас є свої потреби, які не реалізуються), але це скоріше вийняток, я думаю - мало хто цим париться. З іншого боку, якщо продовжити аналіз Велодня на більш глибинному рівні, то може виявитись, що насправді все зовсім не так, і меседж посилається зовсім інший, як і структура спільноти не є спільнотою в тому сенсі, як сума частин не є цілим.

Наостанок, хочу сказати що я зараз багато читаю різних досліджень щодо розвитку велоруху в світі, формування велокультури і т.д., вважаючи це дуже цікавою для себе темою. Тому-то автор і не пише:
а вот там хорошо, а почему же у нас такого нет
,
а натомість запитує: а можливо все таки є?

Glam
типа остроумный
типа остроумный

Повідомлення Glam » 26.2.13 11:08

СлабакЪ... :crazy: :p

Vognick
* * * *

Повідомлення Vognick » 26.2.13 11:16

До речі ось що: Велосипедом на Роботу (b2w) - теж хороший приклад того, що вже можна називати велоспільнотою (принаймні в окремих випадках): якщо такі велосипедисти між собою знайомляться, у них відбувається злагоджена діяльність, проводять разом час та усвідомлюють свою належність до групи (ми - їздимо на роботу на велосипедах) - то це вже таки велоспільнота виходить. При цьому масовість якби і не обов"язкова, головне, щоб якщо хтось почне теж їздити на роботу (новачок), то щоб така людина чітко ідентифікувала - о, є спільнота b2w, їх можна знайти там-то, і у них такі-то "правила поведінки", вони теж їздять велосипедом на роботу. Принаймні такий приклад комутерів можна знайти в контексті перших ознак створення велоспільноти: спочатку люди просто їздять, а тоді у них з часом розвиваються соціальні контакти, з"являються спільні цілі і вони вже формують спільноти.

Якось так.

Gornostai
Велопузiк

Повідомлення Gornostai » 26.2.13 11:31

Тому-то автор і не пише:
а вот там хорошо, а почему же у нас такого нет
,
"Там хорошо" - это где? В Харькове или Днепре? Или в Амстердаме?
Зачем придумывать какие-то исскуственные надстройки, организации, спильноты?
Предложите людям понятную, увлекательную, мотивирующую, с понятными сроками и исходом идею - и будет спильнота. Правда, для этого нужно еще пару сумашедших с моторчиком в дупе, которые будут это все двигать.
А пока не мешайте кататься.
що ми вкладаємо під велоспільнотою.
Мы это кто? Это прогресивная часть спильноты?
Тому, Faxerio, прошу бути люб"язнішим і не перекручувати
Люб"язність починається з неперекручування ніків. :-)
-Вы бандеровец и националист!
-Я? Таки да, у нас вся синагога такая!

Tibor
Аксакал
Аксакал

Повідомлення Tibor » 26.2.13 11:41

Ой. Какая интересная тема, только попкорн поднести не успеют как ее закроют. Жалко.
Тебе как социальному инженеру никогда не были интересны первопричины того или иного явления?
Объединяться люди могут или против кого-то, или от чего-то.

То, что ты видишь на ХТ - не более чем иллюзия. Дай человеку чуть больше денег и забери немного больше свободного времени - человек начнет вести себя совершенно по-другому. Особенно когда ты смотришь в призме некоторой абстрактной идеи, которая ничего не имеет общего с реальными потребностями человека. В велосипеде я вижу больше общего с дромоманией, чем с какой-то абстрактной идеей, которая может объединять.

З.Ы. Три буквы - это не объединение, а бизнес решение.

Повернутись до “Архів старих тем”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей