Я б пропонував ДОЗВОЛИТИ (не забороняти) проїзд по автошляхам, при наявності велодоріжки. Це одна з найсуттєвіших поправок має бути, і здається було вже це проговорено: велодоріжка рекомендується для велосипеда, а не нав"язується. І це кажись теж позиція, АВК, хоча прошу уточнити тут Ірину.
За останній тиждень спеціально кружляв туди-сюди по проспекту Перемоги: від розв"язки на Повітрофлотському\Чорновола до м. Житомирської. І от яке спостереження: більше половини помічених мною велосипедистів (я їздив спеціально не дуже швидко і роздивлявся обстановку, грубо кажучи "проводив польове дослідження") знаходились не на проїжджій частині А НА ТРОТУАРАХ! Звісно, я не претендую на репрезентативність тут, але мені здається, що деякі велосипедисти дуже вузько дивляться на проблему пересування велосипедом, і бачать тільки СВОЇ права, випускаючи обов"язки та інтереси інших...
Так от, з двома такими велосипедистами мені випала нагода переговорити. Одна дівчина, років 20-24, чесно сказала, що не буде їздити дорогами, тим більше по проспекту сама, але на невеликі покатушки спокійно добирається тротуарами. Наприклад в парк Пушкіна з Ванди Василевської. Чи далі в сторону Нивок, якщо з друзями. Ще одним велосипедистом "тротуарником" був чоловік років 30. Він їздить на вєльчику вже не перший рік на роботу. Їхав по тротуару, так як переходити на іншу сторону йому було "не зручно" (с), та і їхати було не багато. Також від деяких інших людей, часто чую про некомфортність їзди в трафіку. Що ж, цілком розділяю таку позицію: спробував збавити швидкість і їхати не 27-30, а 18-20 км\год. Відчуття неприємні. Випадаєш з потоку начисто + маршрутки + проїзд розв"язок + бруківка (

) ... Крч, якби була альтернатива, то я б можливо катався по альтернативних шляхах. Наприклад та ж велосмуга могла б бути підходящим місцем, але при грамотному виконанні.
Що ж стосується велосипедистів НА ПРОСПЕКТІ, то я в основному давав себе обігнати і спостерігав за ними.

Переважно всі їхали добре: яскравий одяг, дорогі вєльчики, ВЕЛОШОЛОМИ!, прямолінійний рух. Але от що стосується виконання поворотів, виїзду в другу смугу і т.д., то я пару разів дуууууже нервувався, особливо коли двоє тіпчіків вирішили обійти зліва маршрутку на зупинці і без лівої піднятої руки виїхали з першої смуги, при чому різко. Машини були, як можна здогадатися, добре що зі справними гальмами. За кермом, до речі була жінка, ситуацію тримала ок-ок. Ну ясно, троє велосипедистів на дорозі - це вже важко не помітити. Те ж саме було з одним більш юним другом (до 20), який об"їжджав бруківку, але при цьому не дивився назад і рукою не махав. Але тут вже я його ззаду прикривав і пояснював заздалегідь його наміри водіям. Ну і переговорив мінімально але хз... Імхо, велосипедисти на загальних шляхах - це ок, але завжди має бути альтернатива. І ДЛЯ ОДНИХ, І ДЛЯ ІНШИХ.
+ Ще про ПДР маю додати про РУХ ПРОТИ ПОТОКУ: за це велосипедистів треба на виховні роботи. Бачив двічі за тиждень: бееміксер на Мінській та пара підлітків на Бальзака. + Ще один тіп на Команчі в передмісті, але там був неінтенсивний рух, тому йому достатньо було б і усного попередження, що і було зроблено.
++ Запропонувати розглянути штрафи за парковку на велодоріжках та проїзд по велосмузі (і нарешті виконувати положення про паркування в невідведених для цього місцях)! І чим вищі, тим краще. Для велосипедистів особливих штрафів бути не повинно - вони і так можуть бути наказані, навічно.

Тому на них розповсюджується дія загальних Правил Дорожнього Руху України. Про задній маячок (червоний світловідбивач) там є.
Ре: колізій в Українському законодавстві надзвичайно багато. Це факт. І так в багатьох країнах, насправді. Тому що такий принцип роботи права: спочатку якась широка норма, якийсь принцип, а потім вже конкретні рішення. Зважаючи на це, а також на "особливості" українського законотворчого процесу, вважаю цілком адекватним текст "Петиції" в тій частині, де йдеться про зміни до ПДР без конкретних уточнень. Це не суперечить духу законів +
дає можливість отримати більше часу на те, щоб підготувати ці самі уточнення, порадитися з велосипедистами та людьми, які працюють в цій галузі та приймають рішення. Чи Ви думаєте що петицію написали - і це вже підстава змінювати ПДР?

Ні, такого не буде. Спершу АВК має підняти це запитання, велосипедисти мають висловити своє бачення та через АВК донести його до владного апарату (бо самі вони туди дороги не знають, як виявляється), і тоді вже буде створена робоча група яка і буде розглядати ті чи інші побажання.
Так що поки є час і місце - пинайте АВК, щоб вони почули ВАШІ ДОРОГОЦІННІ та ВЕЛИЧНІ думки. Бо роль же Асоціації - бути посередником між велосипедистами та владою, по суті. А велосипедистів є велика кількість, пробачте за очевидності.