У мене поки є наступний хід думок: якщо скомбінувати декілька методів збору даних і періодично проводити вимірювання, то можна отримати непогану загальну картину і з точністю наближеною до реальності сказати, що в Києві стільки-то тисяч велосипедистів.
При цьому велосипедистом ми будемо вважати людину, що їздить на велосипеді в місті Києві.

Зібрати інфу, як на мою думку, було б найкраще таким чином: 1) бац-бац вибірку по ВСІХ адресах Києва і надіслати 1500-2000 листів з анкетами, отримати відповіді 300-400 людей, опрацювати, узагальнити і визнати\не визнати статистично значимими + повторити через деякий час (півроку); 2) методом снігової кулі запустити в інтернеті анкетку, наприклад через загальну розсилку Асоціації Велосипедистів Києва і через Велокиїв, щоб кожен, хто читає, зайшов на сторінку з анкетою, заповнив і надіслав своїм друзям-велосипедистам, ті в свою чергу теж заповнили і переслали і т.д., що дало б непоганий зріз по інтернету і слугувало б непоганим методом по зимовому періоду; 3) визначити на мапі міста точки спостереження (100% мости, парки і розв"язки....) й проводити там спостереження\анкетування. Останній пункт я бачу так: скажімо опрацьовується мапа Києва і визначається по 4-6 точок для кожного району міста за критеріями найбільш оптимальної можливості спостерігати там велосипедистів і мати змогу з ними контактувати. Тобто наприклад кожного місяця з усіх можливих точок обирається певна частина, і спостерігачі (добровольці, у яких є пара годин часу і науковий інтерес

Таким чином вже до наступного Велодня можна буде з великою мірою впевненості сказати, що у Києві є стільки-то і стільки-то велосипедистів.

В цій темі я б хотів почути побажання, критику, пропозиції допомоги (можна в приват написати, що є бажання, а робота знайдеться), а також можливо рекомендації стосовно місць, найбільш придатних для спостереження. Для себе відмітив в основному великі транспортні магістралі "робота-дім", велодоріжки та мости. В парках буваю рідко, тому поки ще досліджую це діло і потребую консультації - де саме поставити людину, де знаходяться найбільш популярні в"їзди\виїзди і т.д. А ще мене цікавить, який прогноз взагалі у Вас є?