Порахувати велосипедистів у Києві

Змінюється світ, змінюємося ми, змінюються наші велосипеи і тільки ДЕМОКРАТІЇ на Велокиєві не було та не буде.
Vognick
* * * *
Стать:чол
Порахувати велосипедистів у Києві

Повідомлення Vognick » 5.11.12 03:25

Задачка не для слабких розумом в принципі, і тому давайте разом, бо складно... Хочу почути конструктив, впевнений комусь теж може бути цікаво.

У мене поки є наступний хід думок: якщо скомбінувати декілька методів збору даних і періодично проводити вимірювання, то можна отримати непогану загальну картину і з точністю наближеною до реальності сказати, що в Києві стільки-то тисяч велосипедистів.

При цьому велосипедистом ми будемо вважати людину, що їздить на велосипеді в місті Києві. 8) При цьому класифікувати її можна за віком, статтю, схильностями їзди\типом велосипеда, періодичністю та банально маркою рами (для фану), а також типом діяльності. Якщо ввести інші параметри, то боюсь можна надто загромадити відповідь і потонути в даних.

Зібрати інфу, як на мою думку, було б найкраще таким чином: 1) бац-бац вибірку по ВСІХ адресах Києва і надіслати 1500-2000 листів з анкетами, отримати відповіді 300-400 людей, опрацювати, узагальнити і визнати\не визнати статистично значимими + повторити через деякий час (півроку); 2) методом снігової кулі запустити в інтернеті анкетку, наприклад через загальну розсилку Асоціації Велосипедистів Києва і через Велокиїв, щоб кожен, хто читає, зайшов на сторінку з анкетою, заповнив і надіслав своїм друзям-велосипедистам, ті в свою чергу теж заповнили і переслали і т.д., що дало б непоганий зріз по інтернету і слугувало б непоганим методом по зимовому періоду; 3) визначити на мапі міста точки спостереження (100% мости, парки і розв"язки....) й проводити там спостереження\анкетування. Останній пункт я бачу так: скажімо опрацьовується мапа Києва і визначається по 4-6 точок для кожного району міста за критеріями найбільш оптимальної можливості спостерігати там велосипедистів і мати змогу з ними контактувати. Тобто наприклад кожного місяця з усіх можливих точок обирається певна частина, і спостерігачі (добровольці, у яких є пара годин часу і науковий інтерес *oops* ) виїжджають туди декілька разів, скажімо в неділю та четвер кожного тижня, і заповнюють невеликий бланк спостереження + по можливлості ловлять (посять зупинитися) побачених велосипедистів і просять заповнити невелику анкету (2-3 хв.). Зрештою це все надсилається координатору та опрацьовується.

Таким чином вже до наступного Велодня можна буде з великою мірою впевненості сказати, що у Києві є стільки-то і стільки-то велосипедистів. :Yahoo!: Одразу хочу зауважити, що БеЕмІксерів та дітлахів на самокатах також варто б включити в загальну сукупність. Якщо ні, то чому?

В цій темі я б хотів почути побажання, критику, пропозиції допомоги (можна в приват написати, що є бажання, а робота знайдеться), а також можливо рекомендації стосовно місць, найбільш придатних для спостереження. Для себе відмітив в основному великі транспортні магістралі "робота-дім", велодоріжки та мости. В парках буваю рідко, тому поки ще досліджую це діло і потребую консультації - де саме поставити людину, де знаходяться найбільш популярні в"їзди\виїзди і т.д. А ще мене цікавить, який прогноз взагалі у Вас є? *oops* Скажімо так, зріз громадської думки. [spoiler\тут моє припущення]Я припускаю, що в Києві є 1 млн. велосипедів (в т.ч. по гаражах, горищах, магазинах і т.д.), 600 тис. "велосипедистів по факту", з яких катають "завзято" до 10 тис., а 300 тис. роблять це в сезон принаймні 1 раз і більше.[/spoiler]

Vognick
* * * *

Re: Порахувати велосипедистів у Києві

Повідомлення Vognick » 5.11.12 03:32

Вчорашнє (неділя, погода нормальна, початок близько 12:00) пробне спостереження по Русанівці - 38 велосипедистів (+ 5 велосипедів!) в межах каналу за пару години. З них по статі - 9 дівчат\29 хлопців, 21 по тротуару\17 по дорозі, 34 дорослих\ 4 дітей. Більше нічого не розділяв, просто спробував змоделювати в умі, як би працювала загальна схема і заодно нотував собі, і вирішив тут поділитись.

Зразок анкети ще вивішати не готовий, маю завтра проконсультуватися...

Arina Rodionovna
старушка-няня
Стать:жін

Повідомлення Arina Rodionovna » 5.11.12 08:35

Мой любимый вопрос: А чтобы что?

или

Навіщо?
Куда идем мы с Пятачком большой-большой секрет,
И не расскажем никому ибо сами понятия не имеем.

Vadim Bus

Повідомлення Vadim Bus » 5.11.12 10:08

phpBB [video]

Дуже класний трушний мультфільм :good:

Old Scratch
* * * *

Повідомлення Old Scratch » 5.11.12 10:11

Навіщо?
Та замість відповіді тільки вітер свище...
Десь там – у безлюдних провулках,
Де лиш бродячі пси блукають,
Шукаючи притулку,
Шукаючи поживи.
В них в очах давно нічого не жевріє,
У них нема надії, їм залишається безбарвна безнадія.
Їх нічого вже не гріє...
Однак я знаю – на цих порожніх вулицях нічого не шукаю –
Просто втікаю сам від себе.
В своїй уяві знову йду до тебе,
Тому що хочу поєднати дві розірвані частини
Одного цілого –
Ніжного та сильного, чорного та білого.
Можливо, я смішний,
Можливо, я занадто романтичний,
Такий однаково знайомий та однаково незвичний.
Все просто – у моїй душі горить багаття!
Але я хочу помовчати...
Пока ноги крутят - крути!

meral

Повідомлення meral » 5.11.12 10:13

посмотрел на ваше "припущення", офигел.
тоетсь вы реально считает что в киеве 30+% населния?
или вы включили тех кто хоть раз в жизни каталься? тогда 95. чего мелочиться
600к тоже цифра малореальная. реальная около 100 тех кто катал в этом году.
тут надо понимать,что цифры до 15 и 15+ ОЧЕНЬ разные.
время дает возможность Поиска, и ничего более.

Gornostai
Велопузiк

Повідомлення Gornostai » 5.11.12 10:31

Мой любимый вопрос: А чтобы что?

или

Навіщо?
+100
Типичная активность ради активности.
:unknown:
"чем бы дитя не тешилось, лишь бы деньги не плакали"

ЗЫ: Надо еще почтальонов посчитать, ЖЕКовских сантехников, малышей на беговелах...
-Вы бандеровец и националист!
-Я? Таки да, у нас вся синагога такая!

Toutacoup

Повідомлення Toutacoup » 5.11.12 10:50

Елы-палы, какие ж вы все скучные зануды...

В целом, если интересно — ради бога. В случае получения каких-либо результатов, претендующих на достоверность, вангую активнейшее обсуждение здесь же, причем с деятельным участием лиц, отписавшихся выше. Однако к методологии есть претензии. Точнее единственная: методика слабо соотносится с целью. Как вы намерены оценивать численное кол-во велосипедистов среди населения, отталкиваясь от точечных наблюдений? Ну вот вы знаете, что за пару часов вдоль Русановской набережной катается 38 человек. Выводы?

В общем, хотелось бы видеть более статистически обоснованный подход.

meral

Повідомлення meral » 5.11.12 11:00

выводы: в киеве 38 человек велосипедистов и все они катаются на русановке.
ну както так.
время дает возможность Поиска, и ничего более.

Крикс

Повідомлення Крикс » 5.11.12 11:03

По-моему, этот чел отметился, как активный защитник небезызвестной "конфетной фабрики". :duma: Думаю, что и ветер исследований дует примерно оттуда.
Востаннє редагувалось 5.11.12 11:34 користувачем Крикс, всього редагувалось 1 раз.
Si vis pacem, para bellum.

Gornostai
Велопузiк

Повідомлення Gornostai » 5.11.12 11:13

выводы: в киеве 38 человек велосипедистов и все они катаются на русановке.
ну както так.
Походу в составе "конфетной фабрики" прибавление на +1 )))

Смысл же - в "бац-бац" и методе "снігової кулі" :p

О, а катание на разных велосипедах будет учитываться как 2 велосипедиста или всеж 1? Велосипедисты на тандеме?

Vognick
* * * *

Повідомлення Vognick » 5.11.12 11:47

М-да. По порядку:

Arina Rodionovna, щоб задовольнити допитливість і перевірити свою гіпотезу. Знаєте, часто буває, що існує якийсь міф і його треба обов"язково перевірити 8-)

Vadim Bus Так.

Old Scratch :Rose:

meral Так, загальна цифра в півмільйона виходить чимала, але тільки на перший погляд. Про те, кого включати\не включати кажись написано ж: людина має велосипед і катається на ньому стабільно більше одного разу на рік. Якщо вдасться зрештою проранжувати, то ми матимемо більш точну інфу і зможемо від цих "загальних велосипедистів" виділити інші категорії. Наприклад я впевнений в "затятих велосипедистах", і моє припущення в тому, що таких буде близько 10 тис., точніше покаже подальше дослідження. На тижні мені сказали, що в Києві таких не більше 300 чоловік, на що я відповів, що в такому разі я їх всіх уже знаю :D )

Gornostai По-перше ні, а по-друге так: якщо перечислені тобою категорії будуть на велосипедах, то я їх рахуватиму. Чи вони вже не велосипедисти, якщо у них не мтб?

Toutacoup Власне я нічого не генералізував про 38 людей, просто голі факти навів на тему того, як це може виглядати, і все. Що стосується методології, то я не даремно запропонував об"єднати декілька підходів: листи дадуть "сухий зріз", інтернет опитування охопить інтернет аудиторію, а спостереження дадуть можливість реально дослідити людей в середовищі. По завершенню буде "краш тест" і перевірка на валідність. Імхо, якщо все буде зроблено без перекосів, то матимемо значиму кореляцію, а якщо ні, то принаймні отримаємо масив якісних даних для подальшої обробки. В плані опитування, то одне точкове дослідження В ДАНОМУ ВИПАДКУ нічого не дає, але повторюване спостереження дозволяє відслідкувати тенденцію, в тому числі виявити сезонність. Статистика полягатиме в аналізі великого числа спостережень, які планується здійснити по різних точках Києва. Моя сподіватися, що очевидно для читача "кожного велосипедиста опитуватимуть один раз", а похибка подвійного обрахунку компенсуватиметься тими, кого не охопили - це навряд перевищуватиме загальну статистичну похибку дослідження.

Крикс :unknown:

Gornostai Тандемів у нас скільки в Києві? Я думаю, що будуть рахувати як два велосипедисти, але якщо реально, то скоріше за все вони (ця двійка) будуть включені ще до того, як сядуть разом. Є висока імовірність.

Крикс

Повідомлення Крикс » 5.11.12 11:55

А просто поискать, спросить не? :lol:
Насколько я помню, какая-никакая статистика по поводу социально активных велосипедистов ведется в Велодень. И уж от этих цифр экстраполировать общую цифру по-любому будет точнее, чем от случайно проехавших мимо тебя в Бабанах велосипедистов.
Si vis pacem, para bellum.

Vadim Bus

Повідомлення Vadim Bus » 5.11.12 11:56

Вогник ,ви хороша добра людина, і тема непогана... Але на вулиці осінь, і якщо пробігтись по темам які вісять в топі - то ваша тема це саме ТЕ! )))
Давайте зберемося на велодень, здивуємо себе.. Тоді і порахуєм . Помножимо щільність, на площу зайняту велосипедистами , а потім на коєфіцієнт часу прибуваючих і відїжджаючих за годуину. отримаємо щось із похибкою 30-40% )))

Vognick
* * * *

Повідомлення Vognick » 5.11.12 12:12

Крикс, я не хочу розчаровувати, але чисельність учасників Велодня дуже неточна, а загальна чисельність визначалась не підрахунком, а оцінкою "на око". В цьому плані краще багато разів спостерігати "випадкових" велосипедистів, ніж один раз побачити багатотисячну юрбу, і сказати "о так нас же до***". Про те, що відштовхуватися від Велодня погана ідея говорити не буду, однак якщо Вам відома методика, як же можна зробити "екстраполяцію" - з нетерпінням очікую, можливо у мене надто обмежене бачення, раз я берусь за такі речі, не запитавши і не пошукавши заздалегідь...

Vadim Bus Дякую, але ні. *oops* Щонайменше це дуже неімовірно чисто з операційної точки зору, а щонайбільше - нічого не дасть, крім відповіді на запитання "Скільки людей приїхало на Велодень" з похибкою...

Toutacoup

Повідомлення Toutacoup » 5.11.12 12:48

Vognick, ну вот опять: подходы, срез, корреляция. Хорошие слова, но причем здесь количественная оценка велосипедистов? Описанные методики позволят выяснить строение популяции самих велосипедистов, но не оценить их кол-во среди всего населения. Ну или предложите какую-либо формулу, с помощью которой можно перейти от числа наблюдений в конкретной точке к численности байкеров в том или ином районе. Не утверждаю, что это невозможно, но без этого по меньшей мере рекрутировать кого-либо пока рановато.

Да, кстати. Ребята, спекуляции на тему трех букв — это уже даже не смешно. Факт всплытия этой темы в каждом 3.14-м хоть сколько-нибудь релевантном топике говорит больше о высмеивающем чем о высмеиваемом.

Vognick
* * * *

Повідомлення Vognick » 5.11.12 13:09

Toutacoup, якщо спростити, то ти стоїш на дорозі і рахуєш, потім складаєш докупи дороги та обрахунки і отримуєш певне число. Але, щоб не рахувати повторно, доповнюєш чисто кількісне спостереження анкетуванням, щоб одразу відфільтрувати тих, кого зустрічаєш не вперше. І отаких точок спостереження наприклад по Києву 20 штук, і вони (точніше люди на них) збирають дані... Це довго, але окрім чисто "цифрки" дає відповідь і на інші запитання.

Є ще один метод, який чисто кількісний, без всяких там анкет і т.д., але для наших умов не підходить. http://www.cycling-embassy.dk/2012/06/0 ... -counters/

asteryx
* * *

Повідомлення asteryx » 5.11.12 13:16

Vognick
Мені подобається таке починання. З радістю Вам допоможу чим зможу. Я правда теж не дуже розумію для чого? але як то кажуть фо фан.

Glam
типа остроумный
типа остроумный

Повідомлення Glam » 5.11.12 13:51

Надо полагать, "не спонсоры" нашей "конфетной фабрики" предложили денег за исследование. Сделать такое исследование самим нашим конфетникам не позволяет отсутствие мозгов, а нанять профессиональных людей - банальная жадность.

Вогник, предложи Ирине поделиться гонораром за такое исследование - и позиция форумчан (полагаю, многих) мгновенно изменится с недоверчиво-подозрительной на ура-помогающую...

Vognick
* * * *

Повідомлення Vognick » 5.11.12 14:13

asteryx Ок, приймається, дякую. Стосовно відповіді "для чого": щоб усвідомити чітко, скільки нас є, і надалі бачити динаміку розвитку. Для мене це науковий інтерес та можливість розставити крапки над "і".

:acute Одразу виникла цікава думка стосовно включення в анкету ще одного невеликого блоку, та ще одного запитання. Мммм... В кінці, наприклад, чисто опціонально (тобто не обов"язково заповнювати): "Чи зареєстровані Ви на форумі Велокиїв" (думаю буде цікаво визначити масову частку); і блок по АВК: "Чи знаєте про таку організацію взагалі, і якщо так то що саме? *варіанти відповіді*, "Чи підтримуєте? *так\ні*" і найголовніше запитання "Де знаходиться мінікупер Бондаренко?!?". :crazy:

Ре: Glam, якби була така можливість, я б найняв тебе особисто керувати дослідженням. Жаль, що ти не вмієш, і що у мене немає грошей, і що тобі це не цікаво.

Glam
типа остроумный
типа остроумный

Повідомлення Glam » 5.11.12 14:56

Ну, положим, кто и что умеет ты и близко не представляешь. ;) А вот насчет "нецикаво" - в точку. Для трех букв даже за большие деньги не стал бы ничего делать...

Gornostai
Велопузiк

Повідомлення Gornostai » 5.11.12 14:56

Ставлю 20кг яблок сорта Джонотан против недельного бана ТС (можем наоборот), что это "начинание" закончится очередным пшиком.
Максимум - соберут сотню-другую анкет, где основным вопросом таки будет "знают ли лисопедисты про существование..." Но никак это не будут предполагаемые 500тыс, даже 10тыс не будет.
Да, кстати. Ребята, спекуляции на тему трех букв — это уже даже не смешно. Факт всплытия этой темы в каждом 3.14-м хоть сколько-нибудь релевантном топике говорит больше о высмеивающем чем о высмеиваемом.
Ну вот скажи, а зачем тогда с завидной регулярностью создавать провокативные темы членам этой группы? Зачем упоминать, например, в данной теме?
2) методом снігової кулі запустити в інтернеті анкетку, наприклад через загальну розсилку Асоціації Велосипедистів Києва

Вогнык, ты "добра людына"(С), но ведь можно быть "доброю" "по-чесному", а не для кого-то.

Vognick
* * * *

Повідомлення Vognick » 5.11.12 15:09

З Вашого дозволу на коментарі, що не відносяться до теми відповідати не буду... Якщо що, то в цьому дослідженні я дію одночасно від імені себе, як приватної особи, і як представник Асоціації велосипедистів Києва. Грошей за свою роботу від третіх осіб не отримую, так само як інших матеріальних благ. Ні я, ні АВК. Приймати парі не збираюсь, так як це суперечить дослідницькій етиці. Можу хіба дозволити поцікавитись, скільки ж, НА ВАША ДУМКУ в Києві велосипедистів.

Ре: я добрий і чесний не лише для себе, чого і Вам бажаю.

VooDoo

Повідомлення VooDoo » 5.11.12 15:25

Может быть проще и точнее будет такой метод - "отковырять" за максимально возможное количество последних лет ( 10 или более) базу таможни по ГТД и покурить на предмет количества импортированных великов (не знаю как в случае ввозимыми разобранными ардисами, там тогда по идее засветится количество комплектующих). В декларациях занижают стоимость, количество вроде как близко к реальному. Плюс к этому накинуть условный процент контрабаса. Не думаю что внутри клепают рамы, а если есть, то можно пренебречь этим мизером. Данные по стране, отдельно город вычленить нереально.

Vadim Bus

Повідомлення Vadim Bus » 5.11.12 15:30

Дуже складно збирати таку інфу,бо вона скоріше за все захищена, і може бути свідомо викривленою не на користь нашого дослідження.
Ну і потім є багато людей які мають 2 велоспеда, і дуже мало які мають лише один.

Повернутись до “Пісочниця”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 222 гостей