Учитывая то, что профи ездят с офсетом
Це не так. В якійсь гарбаруківській темі (може навіть в тій же на ХТ) вони наводили достатньо прикладів крутих профіків які їздять на безоффсетних штирях. Там здається ще чи Созер був, чи Абсалон, хз, не пам"ятаю.
Кабанен звичайно крутий, але незрозуміло звідки такі думки і чим вони підкріплені (тільки своїми суб"єктивними відчуттями чи десь стаття адкватна була з дослідженням)...
Ну і головне, ти ж дивись на штир без відриву від конкретної рами, а не просто "оффсет-неоффсет". Наприклад, для одного і того ж положення п"ятої точки відносно каретки для рами з кутом підсідільної труби 72 градуси оффсету не треба, а для такої ж рами але з кутом 74 градуси - вже треба оффсет. Це теж примітивна тригонометрична задачка, ліньки рахувати який саме оффсет треба в залежності від того кута у рами і як високо треба підняти штир.
Тобто визначається спочатку положення п"ятої точки відносно каретки і потім вже треба дивитись чи вистачає довжини рейок сідла щоб виставити на його в таке положення. Якщо не вистачає то міняється штир на більший/менший оффсет.
І якщо зовсім коротше то "оффсет" - це ніочьом, без визначення правильного положення заду і вказання яка саме рама (в даному випадку який кут підсідільної труби) обиралась. Я наприклад їжджу без оффсету і сідло у мене зміщено майже повністю назад, при цьому можна поставити оффсет 20мм і сідло посунути на 20мм вперед - моя посадка не зміниться.