Так, як не дивно, але з точки зору глобальних процесів війна до нас прийшла зі сходу. Тобто як, війни-то немає, але розплили конфлікт саме з боку РФ. Мене завжди дивували всякі полоумні, хто стверджував про п"яту колону, наводив приклад комп"ютерних ігор (стрілялок типу Анти-НАТО в Криму), книжок про "ісконно-рускій мір", фільмів на тему історичної пам"яті... Я це завжди сприймав так само, як і про єврейську-масонську-олігархічну змову - критично. Але от зараз чим далі то більше бачу певний конструктив в тому, що проводились дослідження різних організацій типу "руского єдінства", псевдокозацьких об"єднань та ісконно-православних общин, які захоплювали територію та навертали людей в "правильному" напрямку. Здавалося б, до чого тут мова і війна... Я скажу, що мова є простором існування значень. Ну а фактично всі війни - від збройних до торгових - суть лише війни за встановлення значень. Що є цінне, що є правда, куди рухаємось, звідки прийшли. Це складне питання, якщо тільки по словах судити без контексту, то і не прийдеш ні до чого. Але уявіть на секундочку приблизно таку ситуацію, що є дві ідеї: 1) люди самі знають що їм треба, тому здатні обирати лідерів та діяти колективно і 2) люди по своїй суті біомаса і потребують пастуха, який їх поведе. От це,
грубо кажучи основа війни, яку ми бачимо. В цьому сенсі її принесли росіяни - їхня ідея пішла в контрнаступ і бере позиції за рахунок швидкості прийняття рішень в будь-якій авторитарній системі. Це значною мірою штовхає Україну назад, до створення такої само авторитарної моделі, яку ми фактично побудували були. Суспільство несвободи, закрите суспільство, яким зараз є суспільство РФ... Оплот людяності, як назвав це все діло один мій тимчасовий співбесідник.
В цьому контексті я буду проти будь-яких державних мов, крім української. Це дуже політизоване питання, і як вже відзначалось, ніяк не вплине на покращення ситуації. Натомість буде шкідливим для функціювання державних інституцій та всієї системи гуманітарного розвитку. Просто повірте на слово, по цій темі є багато досліджень, які переконують, що законодавча регламентація таких питань рідко буває ефективною. Регіональною - на здоров"я, спілкуватись - як кому зручно. А для державної є РФ, нехай доглядає та піклується про неї сама.
Ре: шукав-шукав джерело дослідження Галлап - і не знайшов. Гм? Щоб не залишити читачів розчарованими, скажу, що виробництво одної такої "новини" в Україні коштує $35-80, в залежності від "крутості" та охоплення медіа аудиторії. В РФ кажуть платять більше - у них потреби в "якісному" масовому контенті більші. Наприклад для Казахстану ціни в $80-120 вважаються нормальними, але потрапити на ринок важче. Бувають ще доплати, якщо ссилку перебиває певна кількість реальних інформаційних ресурсів. На заході теж є замовна журналістика (а як ви думали!), а ле у них це кримінально карається, тому ринок дуже вузький і подібна продукція живе не довше двох-трьох днів, потім її чистять санітари з державних контролюючих органів. Наприклад, той же Лівий Берег свого часу починав з такої онолітєки, а зараз його навіть УНІАН іноді цитує. Вєсті, Сєгодня та іншу ахметівщину і так всі знають. Ну, провал інформаційної безпеки, ну низька етика писарчуків... Але платять (переважно відділи масової обробки з великої партії, яку фінансують олігархи) реальними грошима, їсти хочеться всім. Звідки знаю - пишуть в основному випускники різних соціологій-політологій-журналістик, які не знайшли для себе нормального місця. А так як наука стоїть, в політику ще треба підрости, а красти в університетах не вчили, то тренується хто на чому. Політтехнологія, як і програмування, працює безвідносно до моральних задач: хочете, напишем вірус, а хочете - антивірус. Як його користувати - то вже ваша справа. Хочете, навіть придумаємо вам ідеологію, яка скаже, що є спеціальна альтернатива, щоб люди типу об"єднаися проти системи, а насправді вірно їй служили! Саме тому треба виховувати себе, кооперуватися з людьми, а не чекати якогось пастуха.