Про касети і прибирання зайвих зірочок

(все про шатуни, каретки, педалі, касети, ланцюги, перемикачі, манетки)
Vognick
* * * *
Стать:чол
Про касети і прибирання зайвих зірочок

Повідомлення Vognick » 5.1.14 00:51

Вітаю!
Почну з преамбули: я найбільше люблю одношвидкісні велосипеди, коли сідаю на мультиспід, то більше половини передач не використовую... Хочу зрозуміти, і можливо в результаті ще комусь підказати спосіб утилізаціїї старих касет.

На старих велосипедах було 3-4-5 зірочок ззаду і 1 спереду. Причина - товстий ланцюг і проблеми з чейнлайном (Може ще якісь, але не так важливо). В цілому, мене б цілком влаштував такий варіант і зараз. Наприклад, останні 4 місяці я нормально справлявся з 46\ 18-26, хоча іноді включав спереду 36 на затяжних підйомах... Тому зараз думаю над тим, щоб зібрати бюджетний мультиспід без зайвих деталей.

Наприклад спереду можна поставити сінгловий шатун, або шосейний, або навіть мтб. Вибір зірок доволі високий. Наприклад, 44-48 зірки часто не затребувані серед тих, хто катає КК, так само як 42 можна легше знайти у шосейному відділі. З касетами для мене наразі трохи не зрозуміло, тому прошу допомоги:
1) Більше зточуються У ВАС малі зірки (10-11-12-13-14) чи великі (24+)?
2) Коли Ви готові викинути свою касету?
3) Які касети більш довговічні й піддаються тривалому використанню без догляду? 9-10 шв. касети одразу викреслювати, чи навпаки? Шимано\СРАМ?
4) Чи правильно я розумію, що деякі гонщики знімають зайві зірки перед гонкою, якщо це дозволяє траса?
5) Чи правильно я розумію, що не можна ніяк об"єднувати окремі зірки з різних касет, в тому числі наприклад з одної касети, але не суміжні? Чи якісь таки можна?

З технічної точки зору я планую реалізувати це так: на 6-7-8 шв. барабанну втулку з внутрішньої сторони одягати 4-5 зіркову касету з відчутною різницею передачі, а ззовні компенсувати місце проставкою, як в сінглспід-конвертерах. Манетку використати пошукового типу, або просто заблокувати зайві положення на 6 шв. манетці. Задній перемикач в залежності від манетки, налаштувати в такі положення, щоб не відбувалось випадкового скидання ланцюга.

Що отримуємо в кінці: розширення можливостей бюджетного сіті-байка для покатушок без втрати його міцності, утилізація окремих елементів трансмісії, які не використовуються іншими велосипедистами. Ну і безцінний досвід, кхе-кхе) Хто може поділитися?

Toutacoup

Re: Про касети і прибирання зайвих зірочок

Повідомлення Toutacoup » 8.1.14 13:00

1) Більше зточуються У ВАС малі зірки (10-11-12-13-14) чи великі (24+)?
Обычно пару штук в середине, на которые приходится основная часть пробега. Ну и по ощущениям износ идет все-таки скорее в сторону малых звезд. Хотя, наверное, это просто я так катаю.
2) Коли Ви готові викинути свою касету?
Когда с новой цепью идут проскоки на более чем одной звезде.
3) Які касети більш довговічні й піддаються тривалому використанню без догляду? 9-10 шв. касети одразу викреслювати, чи навпаки? Шимано\СРАМ?
Вопрос, имха, настолько мутный (масса противоречивых мнений включая «а вот в молодости я на 7-ск по пять сезонов ходил и мамонт крупнее был и не было того что щас»), что я б его снял с повестки дня. К тому же ниже 9 уже особо-то и не разгуляешься с материалом для вашего эксперимента.
4) Чи правильно я розумію, що деякі гонщики знімають зайві зірки перед гонкою, якщо це дозволяє траса?
Впервые слышу.
5) Чи правильно я розумію, що не можна ніяк об"єднувати окремі зірки з різних касет, в тому числі наприклад з одної касети, але не суміжні? Чи якісь таки можна?
Насколько мне известно, существует а) практика самосборных кассет из разных доноров под свои предпочтения по передаточным числам и б) выкидывания части звезд из середины кассеты для присобачивания чего-то скраю. То и другое вроде бы работает, хотя второе, слыхал, не без глюков с переключением. Надо понимать, что относительно немногие такое практикуют, так что инфа пока из третьих рук.
З технічної точки зору я планую реалізувати це так: на 6-7-8 шв. барабанну втулку з внутрішньої сторони одягати 4-5 зіркову касету з відчутною різницею передачі, а ззовні компенсувати місце проставкою, як в сінглспід-конвертерах. Манетку використати пошукового типу, або просто заблокувати зайві положення на 6 шв. манетці. Задній перемикач в залежності від манетки, налаштувати в такі положення, щоб не відбувалось випадкового скидання ланцюга.
Если не ошибаюсь, вы все равно будете привязаны к кол-ву скоростей донорских кассет, поскольку манетка/переклюк должны быть совместимы с кассетой (точнее, ее фрагментом) по шагу переключения. А у вас тут зоопарк цифр.
утилізація окремих елементів трансмісії, які не використовуються іншими велосипедистами.
Предположу, что если они оказались невостребованы ими, то будут невостребованы и вами. Т.е. в вашем распоряжении, грубо говоря, окажутся 11-13 и 28+, из которых особо так ничего и не слепишь, а второе часто бывает еще и на пауке, так что имеете, скажем, три малополезных звезды сразу.

Vognick
* * * *

Повідомлення Vognick » 8.1.14 15:06

Ок, спс за думку, врахую.

Про манетку - на старих шосейних велосипедах такі манетки наприклад, їм однаково на крок, ти його сам рукою регулюєш. Хоча є вже досвід регулювання різних "несумісних" фрикційних манеток, так що не виключаю і такий варіант.

Про матеріали - приїжджаю на барахолку, там півцентнера касет) Ну і чисто спостереження, хто на яких передачах катає, принаймні по місту... Чомусь подумалось, що середні мали б бути стерті, але ще достатньо живі - мені всього 4 штууки, то!

Павук хіба не розбирається?

konst

Повідомлення konst » 9.1.14 13:09

1. Больше изнашиваются наиболее часто используемые звезды в середине кассеты ближе к правому краю.
2. Когда на часто используемых (самых изношенных) звездах начинают проскакивать все три цепи, которые ходили по кругу с этой кассетой.
3. Как-то от нефиг делать замерял штангенциркулем толщину звезд на восьми и девятириковой кассете. Они одинаковые, получается разница в толщине проставок. Получается долговечность зависит в первую очередь от долговечности цепей - растянутая цепь убивает кассету, а не наоборот. Плюс играет определенную роль разница размеров соседних звезд - чем она меньше, тем равномернее изнашивается кассета.
4. На системе - да, на кассете - вряд-ли.
5. Можно, если кассета не на пауке. Слышал, что бывают кассеты, которые вообще продаются в виде набора звезд, из которых можно выбрать рассчет под себя.

Trion

Повідомлення Trion » 28.3.14 21:21

3. Как-то от нефиг делать замерял штангенциркулем толщину звезд на восьми и девятириковой кассете.
В нулевых порою брал восьмериковую кассету и чтобы не переплачивать за девятериковую, пересобирал на ней девятерик. В какой-то момент это перестало работать.
Из нового контруктора восьмериковых звёзд с девятериковыми проставками с трудом накручивается на такой девятерик фиксирующая гайка кассеты.
То, что не намерял штангенциркуль, сложится восемь раз и вылезет лишним миллиметром, который осложнит жизнь переключателю.

konst

Повідомлення konst » 28.3.14 22:06

Из нового контруктора восьмериковых звёзд с девятериковыми проставками с трудом накручивается на такой девятерик фиксирующая гайка кассеты.
Две маленькие звезды из какого набора брал? Если из восьмерикового, то все вполне ожидаемо - там нет проставок, они сразу заложены в толщину звезд, на восьмерике и девятерике общая толщина этих звезд - разная.

Trion

Повідомлення Trion » 29.3.14 00:08

Последние ненаборные оставлялись от девятерикового.

8RydeR

Повідомлення 8RydeR » 29.3.14 10:00

Я чув про такий фокус тільки у виконанні пафосного мальчіка Карла із Одеси. У парнішки цього була слава велофріка.
http://www.endomondo.com/profile/9638657
любой велосипедист вам скажет, что шея - это вынос мозга

Vognick
* * * *

Повідомлення Vognick » 29.3.14 14:27

а я чув про цю фішку від людей з велокросу, які знімають як передні, так і задні (рідше, та все ж). Тому і питаю) Поки продовжую їздити на 1 передачі, хоча була вдала спроба зробити переробку у Вірменії, взимку.

Vognick
* * * *

Повідомлення Vognick » 3.9.14 13:45

Апну. В зв"язку з появою нового велосипеда вдалося успішно реалізувати поєднання шиманівської старої 7 шв. касети, з якої зняли 2 найбільші зірки (і можна було одну найманшу) та нерозбірних шатунів, звідки відрізали 1 та 2, залишивши 3 зірку на 48. Вийшов нормальний дорожний 5 шв. розклад. Регулюється від моноблока на 7 та перекидки Сан Рейс. Причина установки - тотальне небажання їхати в магазин та наявність вдома болгарки. Із задачами велосипед справився чудово - возив два тижні по Одещині, Придністров"ю та Молдові. Планую поміняти шатуни на розбірні й випробувати апарат на більш складному рельєфі.

Повернутись до “Трансмісія”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей