SR Suntour XCM V3 люфтить, що порадите?

Bor'ka
* *
Стать:чол
SR Suntour XCM V3 люфтить, що порадите?

Повідомлення Bor'ka » 3.9.12 12:56

У вилці SR Suntour XCM V3, з'явився люфт. При навантажені вилки люфт стає меншим. Порадьте, що можна зробити, або хорошого майстра, що міг би її відремонтувати.
Рабів до раю не пускають!

Master General
* * *

Re: SR Suntour XCM V3 люфтить, що порадите?

Повідомлення Master General » 3.9.12 13:13

вона легко розбирається. відкрутити знизу дві гайки ключом на 10 і стягуйте штани. Правда де знайти запчастини не пораджу. Подивіться який там стан. Скоріш за все простіше буде вилку замінити на іншу ніш шукати з/п чи мотати скотч під бушинги.

Bor'ka
* *

Повідомлення Bor'ka » 3.9.12 13:28

Блін, не хотілось б міняти, я її брав Б/У, але вона була в ідеальному стані, а я на ній наїздив километрів десь 700.

Master General
* * *

Повідомлення Master General » 3.9.12 13:39

справа в тому, що цю вилку треба змащувати бо виробник закладує всередину небагато масла і воно консистентне (густе) тож стягується/видавлюється з робочих поверхонь. Рекомендація з інструкції по заміні масла (тефлонова консистентна) - кожні 50 годин роботи. Скоріш за все у вашій вилці не проводилися роботи по обслуговуванню/змащуванню. Хоча зробити це дуже легко. Я наприклад перемазую вилку ХСМ за 10 хвилин. Правда я не слухаю інструкцію і використовую нерекомендовану змазку. Якщо не мастити нічим то вилка дубіє, заїдає і починає скрипіти вже за 500 км проботи, а то і менше.

Згідно "народних" рекомендацій потрібно заливати по 15-20 куб.см. вилочного масла всередину. Толку від цього відчути одразу не вдасться. Та якщо перевернути велосипед то деякий час потім вилка радує мякою роботою. Внизу ніг розміщені гумові буфери які перешкоджають надходженню рідкого масла на ноги. усі "народні" поради слід використовувати на свій страх і ризик. Інструкція вимагає використання тефлонової консистентної змазки або аналогу щонайменше раз на 50 год роботи.

Bor'ka
* *

Повідомлення Bor'ka » 3.9.12 14:07

Дякую за пораду, однозначно скористаюсь, але це може впливати на роботу вилки, а не на люфт?

Master General
* * *

Повідомлення Master General » 3.9.12 15:17

Від відсутності масла люфт і з'явився. Треба дивитися стан ніг/башингів. А для цього треба вилку розібрати, що зовсім не важко.

Bor'ka
* *

Повідомлення Bor'ka » 3.9.12 15:38

Знайшов таку інструкцію- http://forum.velomania.ru/showthread.php?t=87944 вона для даної вилки підходить?

Master General
* * *

Повідомлення Master General » 3.9.12 16:19

підходить. тільки перед відкручуванням верхніх кришок рекомендую зняти штани і всередині вилка дещо не така

Master General
* * *

Повідомлення Master General » 3.9.12 16:31

Bor'ka
* *

Повідомлення Bor'ka » 3.9.12 16:53

Дякую! Ще хотів перепитати. Мова йде про заміну масла в катріджі? Тобто, заміну робочої рідини,чи просто про змащування внутрішніх диталей?

Master General
* * *

Повідомлення Master General » 4.9.12 00:01

Мова йде про заміну масла на башингах/ногах. У мене картріджу нема. XCM V3 MLO.

Bor'ka
* *

Повідомлення Bor'ka » 4.9.12 09:39

Тобто, посто змити стару змаску і нанести нову. Правильно я зрозумів? І ще питання: яке масло використовувати? Те що використовується для лацюга і зірочок, чи моторне, може якийсь інакший варіант? Вибач за дурні питання, але вилка це єдине, що я ще не розбирав.

Master General
* * *

Повідомлення Master General » 4.9.12 09:45

рекомендація з інструкції по заміні масла (тефлонова консистентна) - кожні 50 годин роботи.
https://www.google.com.ua/search?client ... 80&bih=889

стару змивати не обовязково, достатньо витерти чистою ганчіркою, або якщо болота всередині вилки немає - просто додати її на робочі поверхні

Bor'ka
* *

Повідомлення Bor'ka » 24.9.12 22:38

На кінець дійшли руки, перебрав. Дякую Master General, його поради дуже помогли. Хоч на справді нічого складного там нема, підмотав скоч під башинги, ноги стали настільки туго ходити, що пружина їх не витискала, і я викинув скоч, вирішивши, що незначний люфт,-наслідок недостатньої змащеності. Стикнувся я з іншою проблемою, вибором мастила. Тефлонове консистентне однозначно не підходить. Після того як я ним змастив, ноги почали ходити ривками з чавкающими звуками, складалось враження, що ноги прилипають до башингів. Тоді я під пильники на ноги полив звичайне машинне масло (те що використовується для змащування ланцюга), вилка моментально стала плюшевою, але думаю цей ефект не на довго, машинне масло надто рідке, воно швидко зтреться. Крім того, я не розумію, чому всі говорять, що в вилку треба лити масло, якщо від виробника там йде густе мастило, чому туди не заливають масло на заводі?
А може не паритись і просто змастити салідолом, рідне мастило вилки дуже на нього подібне по консистенції?

ArchangeLoL
* * *

Повідомлення ArchangeLoL » 11.10.12 14:03

Чтоб не постить новую темку...

Как открутить этот бедный прелоад??? семейником не получается, только зацепы съедает... такое впечатление что он не закручен, а вбит молотком....

Решено.

Bor'ka
* *

Повідомлення Bor'ka » 22.10.12 14:13

Зніми штани, тоді він розвантажиться і відкрутиться легко.

ArchangeLoL
* * *

Повідомлення ArchangeLoL » 22.10.12 16:12

штаны намертво сидят)))

den_evp
*

Повідомлення den_evp » 20.11.12 23:24

Вопрос по этой же вилке)
Велосипед новый, только сегодня пришел) все отлично, но как мне показалось вилка работает только при нормальной нагрузке.(если давануть всем телом или намеренно нагружать передок на кочках)
Сев на велосипед в теории вилка должна сжаться процентов 15-20%. По факту без изменений, чуть толкнув садится на 10 мм. Preload выкручен в минус, мой вес 74. Думаю хоть какой-то ход должен же быть когда я сажусь))
Максимально мне ее удалось сжать на 50%.
У меня впечатление, что ее возможно надо смазать. Или смотреть в другую сторону?
По поводу смазки, как было сказано выше это "тефлоновая консистентная смазка". Куда ее мазать, в каком количестве? А если полу синтетики в штаны налить? #crazy_pilot
И куда еще стоит обратить внимание и залезть с маслом в новом велосипеде?

VazarS
* * * * *

Повідомлення VazarS » 21.11.12 00:26

Она с рождения и сжимается от силы на 65 мм. Такая-же в поставке аваланча моего шла. Под моими 90 кг 65 мм ходу было максимум, что бы я ни делал и какие бы кочки не ловил. Ход стал 95 мм только когда я вытянул потроха из ноги с пружиной, и отрезал 20 мм от резиновой палки-эластомера. Не пробивается, все норм, но прелоад под мой вес пришлось в итоге выкрутить на всю, ибо с отрезанным эластомером вилка с прелоадом на минимуме "порадовала" сегом в 3 сантиметра. Но оно и не удивительно - с таким весом как у меня прелоад и надо выкручивать на всю. В общем то, что получилось сейчас, мне нравится куда больше, чем то что было в начале. Вилка хоть стала демонстрировать некое подобие работы. Но амортизации нет вообще. Демпфер в конструкции отсутствует, поэтому под замену...

Ichbin Dubist
* * * *

Повідомлення Ichbin Dubist » 21.11.12 09:42

У меня впечатление, что ее возможно надо смазать. Или смотреть в другую сторону?
Да куча приличных б/у вилок есть, за вменяемые деньги.
"...ein Licht erhellt den Horizont erheb´ den Blick zum Morgengrauen.." (c) Der Prager Handgriff

Pray
* *

Повідомлення Pray » 13.12.12 14:20

Вітаю всіх ГУРУ і прихильників поколупатися у внутрощах велосипеда.

Почитавши тему про пом"якшення вилок вирішив заради спортивного інтересу
розібрати свою
XCM V3.

Розбирав не стільки з метою модернізувати а через те що вилка пробігла
десь біля 3 тис. км і у мене була не на місці душа - як вилка там в середині поживає.

Вел у мене Келліс 2011 року комплектації:
http://www.kellys.com.ua/catalog/bikes. ... 0%AB%D0%99
(оффтоп: Так так ! Адміністрація сайту просто
молодці - реально дуже круто переробили сайт - і дизайн і логіку я в захваті, ще більше радує те що вони зберігають архів
копмлектацій по рокам - велике їм людське дякую)

Розбирав по мануалу - все як потрібно пошагово.
Дуже важко було стягнути перший раз штани з ніг - думав уже зібрати назад що почав і забити болт,
але хз що там в середині з пробігом і з потугами розібрав!

В середині виявив:

1. Густе мастило - дійсно дуже густе , нагадує густий солідол по консистенції , до того ж його накладено від душі на всі поверхні що труться.
2. Мастило саме пособі майже не містило бруду відпрацьованого металу - це видно по кольору мастила - майже прозорість та
жовтувато-зеленовато-синюватий колір
збереглися - не бачив сенсу змивати рідне мастило - лише трохи додав солідолу у мусцях де брався руками за пружину.
3. Витягнув гумовий валик з пружини і відрізав по інструкції.
4. Дістав сальники - витер залишки мастила всередині і пил насухо шматком хб-тканини і не промивав ніяким розчинником - боявся гуму зіпсувати.
5. Ті пластикові штуки що у верху ніг взагалі вирішив не чіпати оскільки вилка не має ніякого люфта і пластик той сидить у штанах
джуе міцно - просто додав на ті вставки що трохи солідолу (щоб мало не задлося).
6. Зібрав у зворотньому порядку але намучися , вибачте як дебіл - - дуже важко було притиснути наджорстку пружину пластмасовим гвинтом,
з моменту збору і до зворотнього збору пройшло десь хвилин 20 , а закручував гвинт десь півгодини - і досі синяк на пальцях...

7. Збірав і перевернув вел.

І тут помітив проблему, власне через яку створюю пост:
З"явився у моєї вилки такий собі холостий хід - якщо на вилку немає навантаження то вона
стоїть у максимально розжатому стані.
АЛЕ достатньо легенько натисніти на руль зверху і вилка відразу ж просідає - десь на 4-5 мм холостим ходом і при
збільшенні навантаження вже відчувається протидія пружини - те саме коли на ходу переноситься вага тіла.
Якщо не натискати сильно а в межах "холостого ходу" і зняти навантаження то вилка ніби легенько і м"яко відскакує у початкове положення без клацання.
Питання в тому чому з"явився цей ефект- на роботу вилки це не впливає - на нерівному асфальті зуби цокотять так само ,
хоча вилка суб"єктивно стала трохи м"якша але наявність
цього глюка, котрого раніше не було, часом навіть дратує.
Отже:
- Чи небезпечна наявність такого "холостого ходу"?
- Як його позбавитись - чи це просто ефект підрізаного еластоміра (хоча я думаю що я щось пропустив при збиранні...)
- Чи можна десь заказати м"якшу пружину і замінити базову?

Додам "думки вголос":
розбирати подібні вилки немає змісту взагалі - хіба що для профілактики і змащування,
так як пружина дуууже жорстка - -ніякі маніпуляції
не зроблять її м"якшою... але в роботі вилка як на свої гроші веде себе класно
- хід у неї десь робочих 60-80 мм був до моменту "кастрації" еластоміра і серйозні ями вона
ковтає дуже м"яко - за мастило в середині я вже не переживаю - думаю розбиратиму не скоро, якщо наявність того "холостого ходу" не суттєва то її м"якість мене
хвилює менше за все.
Чекаю ваших порад....

Mladyon
* * *

Повідомлення Mladyon » 13.12.12 15:41

- Як його позбавитись - чи це просто ефект підрізаного еластоміра (хоча я думаю що я щось пропустив при збиранні...)
- Чи можна десь заказати м"якшу пружину і замінити базову?....
Собственно, надеюсь не нарушу правила добавив пару ссылок, где можно найти ответы на все возникшее вопросы:
XCR - переборка, и воскрешение
Устройство и апгрейд вилки XCR

Pray
* *

Повідомлення Pray » 13.12.12 16:50

- Чи можна десь заказати м"якшу пружину і замінити базову?....
Собственно, надеюсь не нарушу правила добавив пару ссылок, где можно найти ответы на все возникшее вопросы:
XCR - переборка, и воскрешение
Устройство и апгрейд вилки XCR
Про багато подібних мануалів я бачив, і хоча вилка XCM V3 RL - в середині констркутив 1 в 1 як у XCR.
По першому лінку власне я її і розбирав.
дякую за другий лінк - спробую видалити еластомір і перезібрати по новій, може подивлюсь пружини на куренівці. спочатку потрібно розібрати вилку - часу до весни ще багато - думаю зможу потихеньку і протестувати коли буде голий асфальт і більш-менш тепло.
Щодо ХХ - думаю він з"явився того, що втулка не правильно стала.
Хотів почути думку хто реально робив щось подібне.
Поки спробую сам поколупатись. відпишусь. :duma:

Pray
* *

Повідомлення Pray » 12.2.13 12:55

ех капець заходив на землянку - пробував вилку на новому скарпі - така ж як у мене по конструкції - але дуже м"якенька, моя твердувата була з самого початку - очевидно вся справа у пружині... в нових вони м"якесенькі, також на ТРЕКу катався - вилка не не то що подібна а один в один як моя повністю - але набагато м"якша... :dash2: де б його пружину взяти... завезу на землянку хай проведуть профілактику - а там буду думать - або міняти вилку, гальма і колеса або лишу як є) стан доріг після зими обіцяє добряче набити жопу)

Ichbin Dubist
* * * *

Повідомлення Ichbin Dubist » 12.2.13 13:51

Даю 90 из 100, что переборкой ХСМ никто заниматься там не станет.
"...ein Licht erhellt den Horizont erheb´ den Blick zum Morgengrauen.." (c) Der Prager Handgriff

Повернутись до “Вилки и амортизатори”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість