Молдова 2010

Для опису покатньок та походів, що можуть стати еталоном
Chumachok
* *
Стать:чол
Молдова 2010

Повідомлення Chumachok » 5.7.10 15:53

сім привіт
До Вашої уваги пропоную фотозвіт з мандрівки Одеса - Тирасполь - Кишинів - Могилів-Подільський (9 днів, 650 км)
http://photo.online.ua/chumachok/albums/10/
30.04.2010 - 09.05.2010 - 4 учасники
Я навіть не знаю з чого почати
Просто захотів проїхати через Молдову. Якась така собі мрія ідіота. Перший маршрут був настільки великий, що я і сам злякався,я к намалював - 900 км (без урахування місцевості). Потім скоротили до 650 км.
Мандрували: Я (Ромко-Чумачок)+"Волик", Оля, Альвіна і Денис.
(1 день)До Одеси ми дісталися нормально, без ніяких проблем і пригод (якщо не враховувавти, що коли викатував велосипед, аби їхати на вокзал - у мене спустило колесо. Стільки поганих слів від мене бабуся не чула ще від народження, зате це був найкоротший піт-стоп - 8 хв - баул я не знімав) , точно так само і до Кучургана - ночувати довелося у посадці за 3-4 км від міста.
(2 день) Кордон з Придністров"ям - це окрема тема - з нас стягли 300 грн штрафу, що у нас не було спеціальних медичних довідок. Я вимагав чек або квитанцію та вони відморозилися. Зрештою я там попресенгував, розмовляв з начальником митниці і гроші нам віддали. Уроди. Якщо у Вас будуть якісь схожі проблеми - заплатіть а потім вимагайте чек або квитанцію і обов"язково наголошуйте, що ви вже заплатили гроші і вони знаходяться у Них. У придністров"ї ми були лише один день - ночувати не хотілося. Були у Тирасполі і Бендерах - скрізь якесь доволі гнітюче враження, хоча дороги там ніби кращі ніж у нас - особливо мене порадувала третя смуга на дорожному полотні - дуже зручно ІМХО:) Прикордонники цієї невизнаної республіки дуже схожі на наших двірників - так охороняють той кордон, ніби самі головні у державі, ніби вони комусь треба (згадується анекдот про "Невловимого" Джо). Ще що здивувало - російські БТР у кількох місцях - виглядає якось окупаційно.
Молдовські прикордонники - зовсім інша річ - ніяких перевірок, ніяких суворих поглядів і оглядів
- а чого ви зупинилися? - їдьте :)
Дуже приємне враження. Дорога від кордону - просто пісня - аж співати хотілося - рівненька, з невеличкими перепадами і доволі якісна. А от далі вона все гіршала і гіршала.
(3 день)Ночували біля Аненій Ноя. Кишинів нажаль нічим не здивував, з усіх таких історично цікавих місць і взагалі центру можна вирізнити хіба їх центральний парк з церквою, дзвіницею і аркою напроти якоїсь держустанови (ми не роздивилися) і парк Штефана Чел-Маре (дуже приємний). Ми їли мамалигу і цибуляний вермішельковий супчик у ресторані на центральній вулиці. Страви у них подаються більшими порціями ніж у нас. Ціни приблизно як і наші, дорожчий бензин, (у Придністров"ї бачили А-93), а решта - +-. Молоко - смакує як домашнє - або це у них є спец-ароматизатор, або просто не так розводять як у нас. До Кепріяни ми цього дня так і не доїхали - провтикали попорот у лісі (між Трушенами і Кепріянами) - зробили величезний гак.
(4 день) Кепріяна - красивий монастир на березі штучного озерця. Потім була просто смерть - ми їхали до Орхея через села і по дорогах, що на карті позначені, як "ґрунтові" - знайти їх без місцевого населення просто неможливо. Хоча одна "ґрунтова" виявилася чудовою 2-смуговою трасою. За день вимоталися так, що потім його всю мандрівку згадували. Ночували 100 м від траси Кишинів-Орхей (біля з"їзду на Іванчу) у кущах - нахапали кліщів (я - 2, а одна дівчинка - 7)
(5 день) Були у Бутученах - дуже красиво, але занедбано. 10-15 км їхали ґрунтовою дорогою між полями - така прекрасна дорога. Їли у Орхеї (місто нічим не вирізняється - я б сказав, щось схоже на наш Яготин). Дорога між Орхеєм і Резиною - це просто щось з чимось :)))))) ( у звіті є фотки - де ми по напливах їдемо і така пісочна дорога з курявою). Ночували біля повороту на Хородиште.
(6 день)Ципове, Сахарна, Резина. місця дуже красиві і живописні. Нажаль тільки дуже занедбані і, таке враження, що людям там однаково, що з ними буде. Ввечері у дівчинки серйозно зламався велосипед - поламалася задня касета (як таке могло бути я навіть не уявляю). Ввечері було якось галімо через це - замінити касету серед іншої держави та ще й далеко від серйозних міст.... Обдумували фурами її відправити додому. Попередньо був маршрут до Чернівців, але я дуже налажав з ним , тому від цієї ідеї довелося відмовитися і скоротити до Могилів-Подільського - я зовсім не врахував ландшафт.
(7 день) У Шолденештях нам на СТО попався робітник, що дуже перейнявся нашою проблемою і допоміг відремонтувати велосипед - він відкісь притяг 7-рикову зірочку (ми ще мали трабли поки її поставили, бо там стояла 6) - теж якусь бюджетну і ми далі їхали своїм ходом. Величезне йому спасибі. Радості не було меж. Не можу згадати де ночували, але ніби біля Александу-чел-Бун у вишнячку
(8 день) Сороки. Перед Сороками грандіозний спуск - просто радість для ніг і дупи. Зустрічає гостей "Свіча Подяки". Видертись туди теж треба осилити - нозі, звикли крктити педалі і ходити дуже протестували. Містечко доволі приємне і невелике. Фортеця виглядає як іграшкова, на фотках вона значно помпезніша, а так - ну замочок :) Дуже красиві будинки - у стилі Циганського фанатизму. Самих циган теж досить - особливо дітей - такі набридливі - треба постійно дивитися аби нічого не вкрали. Коні хату чують - це так ми вже котилися у Могилів-Подільський. Ночували десь за Покровкою.
(9 день) Отаки - Могилів-Подільський. На кордоні ніяких проблем. У Дениса у паспорті ще не було ніяких відміток а на Молдовському пропускному пункті був якийсь стажор - то він клацав усім. Тепер у закордонному паспорті є лише відмітка про те, що він покинув Молдову :)))))) Заїхали у Лядово - там дуже красива панорама і Лядавський монастир який зараз активно реставрують і будують. Ввечері виїхали на Київ.

Щоб усі підсумувати.
Нам дуже пощастило з погодою - сонечко світило увесь час, окрім 2 останніх днів, тоді дощ намагався шота організувать.
Кошторис - вийшло десь по 900-1200 грн з людини (точніше не пам"ятаю) - ми собі ні в чому не відмовляли.
Спорядження - дуже добре що у всіх були велобаули - насправді дуже зручна штука. Мали як звичайний казанок (3 л) так і газовий пальник - дуже дякую - саме його вибрав після прочитання теми на цьому форумі) і набір посуду - дуже прикро що лише на 2-3 - на 4 нам було мало від Ковеа. Це не реклама магазину, просто я там брав. Ми не дуже часто користувалися пальником, тому використали десь лише половину одного балона (450мл). Чохол не дуже добре себе проявив - на місцях де він дуже притискався до баула (типа весь баул) було волого і це у легенький дощик. Велочохол - просто супер - якби був трошечки більший - взагалі б казка, а так тент не дуже великий - накрити 4 лежачі велосипеди не виходило.
Ще раз переконався, що спорядження відіграє серйозну роль. Також як майбутній досвід буде - про ландшафт забувати ніколи не потрібно, навпаки - краще перестрахуватися.
З поломок - 4 рази пробивали колесо і один раз поламали задню касету. Ще раз дуже дякую тому дядьку з СТО.
Дуже дякую усім, хто зі мною мандрував і своєму "Волику" (Bergamont Vitess Lite) за те, що тягав мою майже-центнерську душу на своєму горбу і не дуже на то нарікав.
Як у Вас є якісь питання - запитуйте - з радістю відповім
З Повагою, Ромко і "Волик"

Повернутись до “Велощоденник”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість