Новий короткометражний фільм показує, як голландське місто стало велоорієнтованим, і як це заощаджує час та гроші.

 
Коли ви думаєте про міста, які можна назвати раєм для велосипедистів, в голові одразу виникають Амстердам і Копенгаген. Але є ще одне місто, яке за останній час змінилось просто до невпізнаваності - Утрехт, четверте за величиною і найшвидше зростаюче місто в Нідерландах, де щодня на дороги виїжджають в середньому 125 тисяч велосипедистів. Новий короткометражний фільм від орієнтованих на транзит документалістів на Streetfilms показує, як це місто з 330 тисяч перетворилося на рай велосипедистів. Весь секрет - в інфраструктурі. Спеціалізовані доріжки та парковки надають велосипедистам перевагу над автомобілістами. Останні, до речі, становлять менше 15 відсотків поїздок до центру міста, адже близько 60 відсотків відбувається на вело.
 
 
Наприклад, нова надсучасна парковка для велосипедів під залізничною станцією Утрехтського Центрального залізничного вокзалу майже вдвічі збільшить наявні паркомісця до 12 000, після того, як перших 6 000 менш ніж за два роки стало просто не вистачати. "Ви дійсно почнете думати, що люди - це господарі міста, а не машини", - говорить у фільмі Лотт ван Хойдонк, міський віце-мер.
 
Більше того, - заощадження від зниження забруднення повітря та витрат на охорону здоров'я оцінюються в суму близько 300 мільйонів доларів щорічно.  300 мільйонів, лишень уявіть собі!
 
Читайте також: Вулиці міст без машин.
 
Це не завжди було так. У 1950-х і 60-х роках міста Нідерландів, як і будь-якої розвиненої європейської країни, були так само зручні та безпечні для велосипедистів. Але з 1970-х почала зростати кількість людей, загиблих на дорогах, що викликало хвилю протестів, які привернули увагу до недоцільність вулиць, призначених для автомобілів. Підвищення цін на газ та екологічний рух сприяли зміцненню національної політики щодо переорієнтації центрів міст. Сьогодні, 98% родин Утрехту мають принаймні один велосипед, а на національному рівні кількість велосипедів перевищує кількість людей. «Усі політики сьогодні серйозно ставляться до велосипедного руху», - заявив у 2017 році «Нью-Йорк таймс» Марк Вагенбуур, голландський активіст і блогер.
 

Схожі статті

Найбільший у світі велосипедний гараж відкрився в Нідерландах
Найкращі в світі міста для велосипедистів.
«Большая петля» в 2010 году стартует в Роттердаме

Прокоментувати статтю