Shout – це друга ланкова вилка в лінійці Trust, і є подовженою версією Message, яка дебютувала 2018-го року. Як і коротша сестра, ця вилка майже повністю зроблена з карбону, включаючи монолітні ноги та більш складні трубки.

Shout має повітряну пружину з «контурним ходом» 178 мм, і Trust повідомляє, що дана вилка може замінити 160-180 мм телескопічні вилки. Контурний хід стосується шляху, який проходить переднє колесо під час стискання вилки; з цією конструкцією вісь переміщається по кривій, на відміну від лінійного переміщення телескопічної вилки.

Той факт, що дана вилка не має «горили», означає, що Shout може однаково працювати як з 27,5", так і з 29" колесами, але не забувайте, що відстань від осі до корони складає 580 мм, що є типовим для 160 мм вилок під 29" колеса.

Актуальна вага вилки, що була на тестуванні, складає 2160 грамів з необрізаним штоком. Ціна? 1975 USD. З якими вилками у цій ціновій категорії можна порівняти? Ну, 29" RockShox Lyrik Ultimate важить близько 2000 грамів і коштує 999 USD, тоді як Fox 36 Factory важить 2020 грамів і продається за 1065 USD.

Існує три положення регулятора компресії, а також доступне точне налаштування відкритого і середнього положення

Деталі шасі

Встановлення Shout на велосипед – гарантований спосіб привернути до себе багато питань та зацікавлені погляди. Її зовнішній вигляд може видатися надто різким, частково за рахунок того, що розміщення надто великих карбонових ніг Shout складає враження, наче вилка встановлена на велосипед з неймовірним кутом нахилу рульового стакану. Однак, це просто ілюзія; погляньте, де розташована вісь, у відношенні до рульового стакану і ви побачите, що вона знаходиться на тому ж місці, якби це було на звичайній вилці.

Ліва нога містить повітряну пружину, доступ до якої захищений гумовою заглушкою та кришкою, яка викручується 4 мм шестигранником, зайвий крок, на мою думку. Звичайно, спочатку налаштування повітряного тиску відбуватиметься досить часто, і це матиме більше клопоту, ніж просто повітряний клапан у верхній частині вилки.

Відскок регулюється внизу правої ноги…

 

...А налаштування компресії сховані під гумовою заглушкою по середині цієї ж ноги

 

Інша повітряна пружина розташована у правій нозі, поруч із двотрубним демпфером. Так само, як і на лівій нозі, тут присутня гумова заглушка, яка закриває повітряний клапан, щоправда, на цій нозі також є ще одна заглушка, яка приховує доступ до налаштувань компресії. Доступно 20 клацань, для налаштування режиму відкритої компресії та 5 клацань середньої компресії. Ці режими вибираються сріблястим важелем у верхній частині вилки. Є також третій режим – повного блокування, і регулювання рівня компресії для цього режиму не доступне. Регулювання відскоку відбувається за допомогою червоного регулятора в нижній частині правої ноги.

Проставки можна додавати або видаляти, для регулювання висоти, але це не швидкий процес

 

Поруч з налаштуваннями компресії та відскоку, також є можливість відрегулювати кут нахилу нижньої ланки, шляхом додавання або віднімання «проставочних гайок» до кожної ноги. Це подібний концепт до того, що зараз використовується в більшості телескопічних вилок, хоча процес більш складний, ніж просто відкрити верхню кришку і додати одну-дві проставки. Для того, щоб виконати це завдання, вам необхідно вийняти повітряну пружину і демпфер, що займе близько 20 хвилин, замість двох, і це не зовсім те, що буде легко зробити на трасі. Shout поставляється з трьома попередньо встановленими проставочними гайками і може доповнюватися ще двома, тобто разом можна поставити 5 таких гайок.

Амортизаційні властивості

То ж, що відбувається, коли Shout стискається? Власне, цей процес відрізняється від того, що відбувається у телескопічних вилках. Замість лінійного переміщення, колесо зміщується вгору та назад, в бік від удару. Такий рух ефективно змінює офсет і відстань між віссю та рульовим стаканом. Зміна офсету також впливає на зміну трейлу – відстань між контактною плямою колеса та рульовою віссю. Теоретично, результат збільшення трейлу, під час стиснення вилки, додає більшої стабільності, допомагаючи врівноважити кут нахилу рульового стакану, коли вилка повертається у своє початкове положення.

Обслуговування

Trust запевняє, що Shout не потребує жодного технічного обслуговування перші 250 годин накату. Для порівняння, це вдвічі більший час, ніж рекомендується для Fox 36. Також існує пожиттєва гарантія на промислові підшипники вилки. Після чотирьох місяців тестування, підшипники у вилці все ще мають м’який хід, а карбонові ноги пережили безліч жорстких поїздок без жодних пошкоджень.

Встановлення

Trust має чудові матеріали з налаштування – ілюстрації та інструкції у вкладеному буклеті чіткі та легко зрозумілі, незалежно від вашого рівня технічних знань. Як тільки вилка буде встановлена, наступним кроком є налаштування повітряного тиску в кожній нозі, а також швидкості стиснення на відскоку.

Для моїх 160 фунтів (72 кг) ваги, я накачав 155 psi в кожну ногу, відпустив компресію на 14-18 клацань, в залежності від умов, та на 17 клацань послабив відскок. Ці налаштування знаходяться в межах 4 кліків, які рекомендує Trust – я прийшов до трохи меншої компресії та швидшого відскоку, порівняно з базовими налаштуваннями.

Зауважте, що тестування на найближчій парковці не завжди буде гарним індикатором відчуття на трейлі, і особливо це стосується Shout. Найкраще – знайти коротку стежку і декілька разів проїхатися нею, аби перевірити ваші налаштування.

Наша тестова вилка побувала на Banshee Titan, Norco Sight, та Kona Process 153

 

Звіт про ефективність

Я випробовував Shout впродовж чотирьох останніх місяців на різній місцевості – від трас з рівним покриттям до рельєфних, крутих та природних стежок. Я не був єдиним, хто витратив час на цю вилку: було залучено ще двох тестувальників, щоб отримати ширший спектр думок про її сильні та слабкі сторони.

Плавні стрибки та стрімкі покинуті стежки

Ось де Shout відчувається найкраще. На завалених кутах вилка залишається приємною і зберігає високий хід, що дозволяє дійсно довіритися передній частині і ще сильніше входити в поворот. Ця риса також була корисною на більших стрибках, де відсутність «занурювань» дозволила трохи підняти перед. В таких випадках, той факт, що я не почувався, як на типовій 160 мм вилці, став перевагою – не було різких ривків і вилка добре реагувала на різкі зміни напрямку руху.

Відриви від землі були чудовими, але приземлення не завжди відчувалися так добре, як очікувалось. Часами вилка відчувалася маслянисто м’якою, як правило, при дотику і виході в круті переходи, а бували інші моменти, коли здавалося, що не має зовсім ніякого ходу. Один з таких випадків трапився, коли я приземлився з пристойного вильоту. Я приземлився на трохи важче заднє колесо, і коли переднє колесо дійшло до низу, воно передало на мої руки неочікуваний поштовх, кажучи супер-науковою термінологією, було більше схожу на «тунн», аніж на «пфшш», що я очікував.

Так само, це траплялося і на менших дропах і вильотах – часами вилка не поглинала удари приблизно так, як я очікував. Це не було пов’язаним з кількістю повітря або проставок – кількість ходу, яку я виставив, відповідала силі ударів, але мені все-таки передавалися деякі з найсильніших.

Круті стежки

Поведінка Shout на крутих трасах була досить змішаною. На більш плавних стежках, що являли собою звивисті ґрунтові жолоби без надмірних перешкод, вилка показала себе досить добре, з помітною відсутністю «занурювань», подібно до телескопічних вилок. Навіть коли колесо впиралося в землю, моя вага не переміщалася на перед велосипеда, дозволяючи залишатися у центральному, нейтральному положенні. До відчуття спокійного контролю швидко звикаєш, і деякі мої улюблені моменти на Shout були саме на крутих та звивистих ділянках траси.

Разом з тим, додай більше крутості до цих стежок і історія починає мінятися. Легкий початковий хід Shout зазвичай не відчутний, коли вилка навантажена, оскільки вона проходить цю точку. Але коли проїжджаєш відрізки траси, схожі на східці, які тягнуть за собою моменти, коли вилка постійно то навантажується, то розвантажується, цей вільний хід викликає відчуття, наче ти щось загубив. Я декілька разів зупинявся аби перевірити, що так, все на місці. Я не був єдиним, хто помітив це – інші райдери відзначили те ж саме.

Пересічена місцевість

Shout дуже добре показала себе на пересіченій місцевості, з вражаючою здатністю прокладати шлях через перешкоди, без втрати контролю. Однак, ця вилка не відчувалася на стільки ж комфортною, як RockShox Lyrik чи Fox 36, при опрацюванні частих різких ударів. Припускаю, що це відбувалося через надто великі карбонові ноги або ж налаштування компресії більше віддавало мені в руки та передпліччя, але, в будь-якому разі, на справді пересіченій місцевості поїздка не була аж такою плюшевою.

Також існує факт, що зі звичайною телескопічною вилкою легко передбачити поведінку колеса, при зустрічі з перешкодою. Вдариш камінь – і він відлетить у передбачуваному, лінійному напрямку. З Shout – не той випадок, вилка може по-різному реагувати на різні кути удару і швидкість. Це справжній виклик – не бути в змозі передбачити поведінку вилки; бували випадки, коли Shout продавлювалася більше, ніж я того очікував, та інші, коли вона ледве рухалася. Це означає, що я більше думав про те, що робить вилка, аніж концентрувався на самій їзді.

 

Відповідь Trust Performance

Shout був розроблений, щоб забезпечити гонщикам незрівнянне тяжіння, стабільність та управління на швидкості. Ця вилка не була розроблена для імітації відчуття традиційної телескопічної вилки. Це ланкова система - принципово інша платформа, яка дозволяє передній частині вашого велосипеда отримувати переваги, які задня підвіска має довгі роки. Тож, дідько, так, вона відчувається інакше! Звичайно, у вас можуть виникнути відчуття, яких ви ніколи раніше не відчували, але це ефективність в дії.

Якщо ви зможете відкинути роки досвіду їзди на телескопічних вилках і визнати, що підвіска Trust змінить ваш стиль катання, то, швидше за все, зведеться до наступного: шукаєте щось м'яке і зручне? Купіть собі Buick. Але якщо ви бажаєте швидкості і продуктивності, купіть Porsche. Тут, у Trust, все просто: ми всі катаємось і робимо бісові речі для тих, хто хоче їхати швидше.

- Бен Карнер, менеджер з маркетингу Trust Performance

Переваги:   Недоліки:
+ Чудова поведінка на крутих поворотах   - Не самі комфортні відчуття при катанні
+ Дуже гармонійна на крутих, гладких стежках   - Висока ціна
    - Важча за прямих конкурентів

 

Враження Pinkbike

Як би на трасі Shout завдала поразки традиційним телескопічним вилкам, було б легше закрити очі на її ціну, вагу та зовнішній вигляд. Нажаль, це не той випадок. Незважаючи на інтригуючі елементи у вилці, їх не достатньо, аби затьмарити розмаїття високоякісних телескопічних вилок на ринку.

- Майк Казімер

Характеристики вилки Shout

  • 178 мм контурного ходу
  • Повітряна пружина
  • Карбонова основа, алюмінієві поворотні кріплення
  • Зовнішні регулятори відскоку та швидкості компресії
  • Відстань від осі до корони: 580 мм
  • 250 годин до першого обслуговування
  • 15х110 мм бустова вісь
  • Пожиттєва гарантія на промпідшипники
  • Вага: 2160 г (тестової моделі)
  • Вартість: 1975 USD
  • www.trustperformance.com

 

Джерело - Pinkbike

 

Схожі статті

Не зрадь Майдан. Не зрадь Україну.
Нова амортизаційна вилка
Робота амортизаційної вилки на велосипеді

Прокоментувати статтю