COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Змінюється світ, змінюємося ми, змінюються наші велосипеи і тільки ДЕМОКРАТІЇ на Велокиєві не було та не буде.
Puente
* * *
Повідомлень: 273
З нами з: 12.7.13 12:58
Стать: чол
Звідки: Київ

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Puente » 24.3.20 13:28

Ну - не знаю , де видно якийсь позитив ... Китайці типу показують - але самі ще дуже навіть бояться - щоб нову хвилю не впустити собі звідкись ...
Про Корею чи Японію просто інформації взагалі дуже мало .
Ну а Європа та штати - чи не логарифмічні залежності вгору ... У нас зараз почнуть реально тестувати привезеними системами - буде дуже різкий ріст визначених .
Ну але невідомо від чого буде більше проблем - медичних чи економічних ...

Аватар користувача
Varyat
*********
Повідомлень: 6708
З нами з: 27.2.06 21:13
Стать: чол
Звідки: Київ

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Varyat » 24.3.20 13:42


Сподіваємося, що хтось замислиться над тим, що кур'єрам Glovo треба десь ремонтувати велосипеди :gerl:
А хто заважає проявити ініціативу знизу? Можна навіть петицію оформити з такою пропозицією, думаю, всі велосипедисти підпишуться...
Пора самоорганізовуватись, поки влада метається в роздумах, що би ще такого учудити, щоб було схоже на боротьбу з вірусом.
Сім заповідей старого анархіста (і вічно юного вар'ята в одній особі):

Людина народжується втомленою і живе для того, щоб відпочити.
Тільки творча праця достойна поваги.
Живи як хочеш, але іншим не заважай.
Свобода однієї людини закінчується там, де починається свобода іншої людини.
Життя треба прожити так, щоб не хотілося його прожити ще раз.
Яке б рішення ти не прийняв, воно все одно виявиться помилковим - згодом з'ясується, що було ще краще рішення.
Головною причиною смерті є життя.

Аватар користувача
Kellys Fan
* * * *
Повідомлень: 748
З нами з: 15.11.13 22:21
Стать: чол

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Kellys Fan » 25.3.20 00:12

Правителі в різних країнах використовують COVID-19 як привід захопити більше влади



Дата публікації:
2020-03-24

По всьому світу правителі використовують пандемію як привід, аби захопити побільше влади. А громадськість на це погоджується.


Про це пише відома американська дослідниця Енн Епплбаум, авторка книги про сталінський Голодомор в Україні, для статті The Atlantic під назвою "Люди при владі бачать можливість".
Spoiler
Show
13 березня – так сталось, у п'ятницю, тринадцятого – мій чоловік їхав по трасі у Польщі, ввімкнув новини й дізнався, що кордони країни закривають упродовж 24 годин. Він зупинився на узбіччі й подзвонив мені. Я купила квиток з Лондона до Варшави через кілька хвилин. Я не живу в Польщі постійно, але мій чоловік – поляк, єдиний дім, яким я володію – в польському селі, і я хотіла бути там. Наступного ранку аеропорт Хітроу був моторошно порожнім, тільки літак до Варшави був переповнений людьми, які намагалися потрапити одним із останніх комерційних рейсів назад до своєї країни. Під час чекіну працівники відмовляли в посадці пасажирам без польського паспорта (у мене є) чи посвідки на проживання. Потім хтось усвідомив, що опівночі вступили в силу нові правила, тож я стала свідком розмови між одним зі стюартів і двома пасажирами, які не були поляками: "Ви ж розумієте, що ви можете не вилетіти. Ви розумієте, що ви можете пробути у Варшаві дуже довго..."

Того-таки дня ми подзвонили синові, який зараз навчається на першому курсі коледжу в США, і сказали йому їхати в аеропорт. Він планував лишатись у родині друзів після закриття його університету. Натомість ми дали йому тридцять хвилин, щоб зібратись, виїхати і встигнути на один з останніх рейсів до Лондона, з пересадкою там на один із останніх рейсів до Берліна. До того часу, як він у неділю приземлився в Європі, Польща повністю закрила кордони для всього громадського транспорту. Він сів на поїзд від Берліна до Франкфурта-на-Одері, міста на німецько-польському кордоні. Там він перейшов пішки, з багажем в руках, як у фільмі про обмін шпигунів під час Холодної Війни. Він бачив блокпости, озброєних солдатів, людей в хімзахисті, які вимірюють температуру. Чоловік підібрав його на іншому боці.

Польща не була першою країною, яка закрила кордони, не була й останньою. Тепер понад десяток європейських країн зупинили чи радикально сповільнили перетин кордону. На додачу, Шенгенська зона – зона вільного руху Євросоюзу – припинила допускати негромадян ЄС. Медичні свідчення на користь цього радикального закриття кордонів каламутні: Епі Поуп, колишня співробітниця Національної Ради Безпеки США, яка працювала над кризою з Еболою в 2014 році, сказала мені, що в той час адміністрація Обами думала над закриттям кордонів для людей з Західної Африки, але "науковці дуже цього не радили, оскільки це могло погіршити спалах". Закриття кордонів без ретельного планування може заповільнити рух обладнання й експертів або створити скупчення заражених людей в аеропортах та на інших точках перевірок. Закриття кордонів також створює оманливе враження про рішучі дії – не змінюючи реальності на місці. Згадаймо, в січні рішення Дональда Трампа про припинення польотів із Китаю дало йому й адміністрації фальшиве почуття, що вони зупинили COVID-19. Не зупинили.

У випадку Польщі різке і, схоже, незаплановане рішення спричинило масовий хаос. Польські громадяни застрягли по цілому світу, уряд був змушений організувати чартерні рейси, щоб повернути їх додому. Тисячі громадян України, Білорусі та Прибалтики – включно з далекобійниками й туристами, які просто намагаються доїхати додому – стояли на німецько-польському кордоні в своїх машинах по кілька днів, ходячи в туалет на сусідні поля, тому що прикордонники не пропускали неполяків. Німецький "Червоний хрест" роздавав їжу, воду й ковдри.

Ніщо з цих жорстких, драматичних заходів не зупинило поширення вірусу в Польщі. Епідемія вже почала поширюватися раніше – і поширюється досі. Але незважаючи на хаос – можливо, навіть внаслідок хаосу – закриття кордонів надзвичайно популярне. Держава робить щось. І це може бути віщуванням майбутнього.

В раптовому ентузіазмі щодо агресивного державного втручання під час медичної кризи немає нічого нового. Впродовж усієї історії пандемії призводили до зростання державної влади. Коли Європою в 1348 році ширилася Чорна Смерть, влада Венеції закрила порт для кораблів з уражених місць і примушувала всіх мандрівників до 30 днів ізоляції, які потім стали сорока днями – власне, звідси слово "карантин", від італійського quaranta, "сорок". Через кілька століть Вільям Сесіл, головний міністр англійської королеви Єлизавети Першої, боровся з чумою в Англії за допомогою закону, котрий дозволяв владі замикати хворих у своїх домівках на шість тижнів. А через кілька років Акт про чуму 1604-го зробив саму критику подібних та інших засобів незаконною.

Принаймні, поки люди боялися, вони слухалися. В часи, коли люди бояться смерті, вони погоджуться на заходи, які, як вони вірять, хибно чи ні, їх порятують – навіть якщо це значить втрату свободи. Такі заходи були популярними в минулому. Ліберали, демократи та свободолюбці всіх видів не повинні себе дурити: вони будуть популярними й тепер.

У деяких країнах Європи ми вже бачимо, як ці процеси розгортаються за значного суспільного консенсусу. Італія пішла на повне закриття. Всі магазини й підприємства закриті, окрім тих, які визначені як життєво необхідні; блокпости запобігають непотрібному пересуванню; публічні парки та майданчики закриті. Італійська поліція вже оштрафувала десятки тисяч людей за перебування поза домом без вагомої причини. Париж із минулого вівторка також у стані схожого жорсткого закриття. Не можна вийти з дому, не заповнивши формуляр; 100000 поліцейських виділено на те, щоб стежити, аби люди не порушували правила. Тільки за один день – середу минулого тижня – французька поліція виписала 4000 штрафів за перебування надворі без необхідності.

Жорстко, так – але люди тепер сприймають такі заходи як необхідність. Італійський прем'єр Джузеппе Конте зараз має підтримку 70% італійців – неймовірне число для країни, яка історично не довіряє своїм політикам. Французький президент Еммануель Макрон відкрито описав боротьбу з вірусом як "війну", і цей жорсткіший підхід і жорсткіша мова також здобули йому більшість підтримки країни.

Користуючись цим поштовхом, дехто вже йде значно далі. У п'ятницю угорський уряд спрямував до парламенту законопроєкт, який надасть диктаторські повноваження прем'єр-міністрові, Віктору Орбану, в ім'я "надзвичайного стану". Прем'єр на невизначений період матиме право ігнорувати який завгодно закон, не радячись із законодавчою владою; вибори й референдуми має бути відкладено. Порушення карантину стане злочином, за який каратимуть тюрмою. Поширення неправдивої інформації або іншої інформації, яка може спричинити "заворушення", також стане злочином, який теж каратимуть тюрмою. Неясно, хто визначатиме неправдивість: формулювання достатньо нечіткі, щоб можна було включити майже будь-яку критику політики держави в сфері охорони здоров'я. Ніщо з цих заходів не виправить того факту, що Угорщина – одна з найменш підготованих до боротьби з пандемією країн у Європі. Не в останню чергу тому, що політика її націоналістичного уряду змусила стількох освічених людей, включно з лікарями, виїхати з країни.

В нормальні часи угорська опозиція ніколи не підтримала б такий очевидний перерозподіл влади, особливо з огляду на те, що він наче призначений приховати недоліки та провали уряду. Але в цей час дехто з тих, хто зазвичай пішов би проти уряду, його підтримує. "Всі їхні системи захисту наче вимкнулись", – каже мені Петер Креко, угорський аналітик. В цей час страхів, каже він, ніхто не хоче здатись непатріотичним, хоч якось шкідливим для здоров'я та безпеки співвітчизників. Всі хочуть вірити у засадничу благість нації й держави.

Подібний різкий перерозподіл влади відбувається в Ізраїлі, де Нетаньяху – все ще прем'єр, незважаючи на поразку на недавніх виборах – ввів у дію наказ про надзвичайний стан, який дозволяє йому відкласти початок кримінального провадження проти нього самого, і який забороняє зібрання ізраїльського парламенту, де опозиція тепер має більшість. Нетаньяху також надав сам собі велетенську нову владу зі стеження, без жодного нагляду над ним самим. Установи й тактика, яка зазвичай використовується для відстеження терористів, тепер будуть використані для нагляду за дотриманням карантину, діяльністю й пересуванням звичайних громадян, а також їхньою температурою та здоров'ям. Частина населення Ізраїлю не прийме ані збільшення ролі спецслужб, ані зупинки держави в особистих інтересах Нетаньяху: англійське видання газети Ha’aretz уже назвало такі кроки "коронавірусним переворотом". Але поки ізраїльтяни бояться – інша частина їх усе це прийме.

Американцям слід бути готовими, що їхні співгромадяни реагуватимуть так само. Федеральна система США дає певні переваги: карантинні заходи різні в різних штатах; за їх дотриманням стежить радше місцева поліція, ніж загальнодержавні служби безпеки. Але президент США вже довів, що він надає перевагу політиці жестів перед реальними заходами, закриттю кордонів перед масовим виробництвом масок і тестів. Що важливіше, він має довшу історію зловживань: скадал із Україною показав, що Трамп не надто поважає верховенство права, а розслідування спецпрокурора Мюллера показало, що йому байдуже до незалежності Департаменту юстиції. Він вже зловживав владою з політичних міркувань, і він має галасливу групу прихильників, які йому за це аплодували. В наступні тижні або місяці, дуже ймовірно, що він також використає цю кризу, щоб отримати більше влади, як Орбан чи Нетаньяху, й дуже можливо, що Fox News його підтримають. Як і багато американців. Департамент юстиції, як повідомляло видання Politico, вже попросило у Конгресу права затримувати американців без суду, хоч це й зовсім не є необхідним. Законодавці, які опираються подібним заходам, мають бути готовими до того, що їх звинуватять у тому, що вони ставлять життя своїх виборців під загрозу.

В альтернативному всесвіті з іншим президентом медична влада США могла б мати кращі варіанти, кращі способи знизити рівень занепокоєння, кращі шляхи стеження за добробутом суспільства за допомогою технологій і без призупинення верховенства закону. Південна Корея, процвітаюча й міцна демократична країна, використовує додатки для відстеження пацієнтів із коронавірусом та інших людей, що перебувають на карантині, але не відчувала, що потрібно розпустити парламент. Сема Сгейєр з фонду Surgo, який просуває використання даних та науки про поведінку в охороні здоров'я, зазначає, що технології можуть допогти і в інший спосіб – наприклад, щоб моніторити спалахи COVID-19 так, аби карантини й закриття були таргетовані для окремих районів і міст, уникаючи "килимових" обмежень, які ввели цілі американські штати. Технології для відстеження має бути можливо використовувати прозоро, дозволяючи громадянам вийти з системи, як тільки пандемія мине.

Тут, у Польщі, уряду далеко до таких складних методик, і досі діють давні методи. Поліція в нашому селі постійно дзвонить, перевіряючи, чи всі в нашому домі лишаються в приміщенні: тепер для кожного в країні, хто повернувся з-за кордону, обов'язковий карантин на 14 днів. Вони ввічливі. Я розумію, що вони роблять свою роботу, і розумію, що мета її – безпека людей. Але ані я, ані хтось інший в їхніх списках не знає, чи повернуть правителі нову владу, яку взяли собі під час кризи, коли ця епідемія спаде.

джерело
Зображення

Аватар користувача
Varyat
*********
Повідомлень: 6708
З нами з: 27.2.06 21:13
Стать: чол
Звідки: Київ

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Varyat » 25.3.20 15:00

Ну що ж... Не забудьте поповнити рахунки за інтернет, щоб вистачило до 24 квітня. Карантин - так карантин (с).
Сім заповідей старого анархіста (і вічно юного вар'ята в одній особі):

Людина народжується втомленою і живе для того, щоб відпочити.
Тільки творча праця достойна поваги.
Живи як хочеш, але іншим не заважай.
Свобода однієї людини закінчується там, де починається свобода іншої людини.
Життя треба прожити так, щоб не хотілося його прожити ще раз.
Яке б рішення ти не прийняв, воно все одно виявиться помилковим - згодом з'ясується, що було ще краще рішення.
Головною причиною смерті є життя.

Аватар користувача
Varyat
*********
Повідомлень: 6708
З нами з: 27.2.06 21:13
Стать: чол
Звідки: Київ

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Varyat » 26.3.20 01:39

Здається, в Італії також 73% без мозгів, якщо в такій критичній ситуації, в якій перебуває зараз Італія - їм треба втовкмачувати такі прості речі:

https://www.facebook.com/10000771898084 ... 391077635/


Зате у нас підготовка йде повним ходом. Вже третій місяць зелені шмарклі жують. Відосіки і імітація діяльності... Вже по Санжарах було видно, куди воно все заверне.

https://newsua.one/news/v-infekciinih-l ... OQ6iQCCQNE

Нашим 73% треба було залишити при владі кризового менеджера, яким був Порох, а не вимахуватися "по приколу". Новіє ліца, новіє ліца... І шо?
Але вже пізно... Тепер всі в одній лодці. Вкупі з новімі ліцами (яким здриснути за границю зараз також не сильно виходить, зате в Олександрівській лікарні вони уже собі ВІП-палати готують). Так що сидіть вдома і хоч зараз не вийобyйтесь. Бо апаратів ШВЛ точно на всіх не вистачить (по медичних каналах мені озвучили дуже смішну кількість тих апаратів в робочому стані, але я називати цифру не буду, щоб нікого не лякати, сидіть краще вдома, та й усе).


А це, щоб не розслаблялися, що тільки пенсіонери мруть. Не тільки... І навіть прокачані велосипедом легені можуть з тим вірусом не впоратись:

https://news.sky.com/story/coronavirus- ... RYVEGl9OWQ
Сім заповідей старого анархіста (і вічно юного вар'ята в одній особі):

Людина народжується втомленою і живе для того, щоб відпочити.
Тільки творча праця достойна поваги.
Живи як хочеш, але іншим не заважай.
Свобода однієї людини закінчується там, де починається свобода іншої людини.
Життя треба прожити так, щоб не хотілося його прожити ще раз.
Яке б рішення ти не прийняв, воно все одно виявиться помилковим - згодом з'ясується, що було ще краще рішення.
Головною причиною смерті є життя.

Аватар користувача
Трям
Мауглi
Мауглi
Повідомлень: 24320
З нами з: 19.11.02 17:45
Стать: чол
Звідки: дитина всесвіту

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Трям » 26.3.20 02:50

Здається, в Італії також 73% без мозгів, якщо в такій критичній ситуації, в якій перебуває зараз Італія - їм треба втовкмачувати такі прості речі:

https://www.facebook.com/10000771898084 ... 391077635/
Ні про що.

Натуру людей не змінити.

Вони помруть, але не зміняться.

Проблема тут в тому, що порушувати будуть одні, а важку форму отримають інші.
Але ж знову таки
Пенсіонери всюди та завжди некеровані.
Ви хочете переконати 60 - 70 річного, що він чогось там не може робити :duma:
Чи може їх ( у нас) можна оштрафувати? :gerl:

Світова статистика дуже сумна в Італії та Іспанії.
В інших країнах % зовсім інші...
Зображення

Аватар користувача
Varyat
*********
Повідомлень: 6708
З нами з: 27.2.06 21:13
Стать: чол
Звідки: Київ

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Varyat » 26.3.20 03:01

Проблема тут в тому, що порушувати будуть одні, а важку форму отримають інші.
Той, з важкою формою, вдома не заразиться. Значить, він також порушує карантин.
Хоча... За продуктами все одно треба виходити. Навіть, якщо їх привіз кур'єр...

Я вже писав, по-моєму, у цій темі - знайомі, які колєгуються з китайськими лікарями, розказували з їхніх слів, що в Ухані міліція заганяла всіх по домах і заварювала двері під'їздів, щоб не шастали. Може й по диктаторськи, але китайці зараз знімають карантин...

Тут дуже проста істина - якщо вірус не зможе ні на кого пересісти, то він не зможе ні поширюватись, ні розмножуватись. Епідемія стихне сама собою, чисто епідеміологічними заходами, без всіляких вакцин. Чим більше народ буде шаритись і контактувати - тим довше буде карантин. Ну, і всі інші коронавірусні проблеми також...

Формат поведінки: виходити у відкритий космос - тільки за нагальної потреби. Якщо без того точно не можна обійтись. Ну, або на велосипед і в ліс - там ні людей, ні вірусів. І чисте повітр'я. У Польщі, до речі, ліси і парки закрили для відвідування, я не розумію мотивації, але є такий факт.
Сім заповідей старого анархіста (і вічно юного вар'ята в одній особі):

Людина народжується втомленою і живе для того, щоб відпочити.
Тільки творча праця достойна поваги.
Живи як хочеш, але іншим не заважай.
Свобода однієї людини закінчується там, де починається свобода іншої людини.
Життя треба прожити так, щоб не хотілося його прожити ще раз.
Яке б рішення ти не прийняв, воно все одно виявиться помилковим - згодом з'ясується, що було ще краще рішення.
Головною причиною смерті є життя.

Аватар користувача
ВелоДім
SiteAdmin
Повідомлень: 3962
З нами з: 18.9.09 19:25
Стать: чол

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення ВелоДім » 26.3.20 12:55

Ну, або на велосипед і в ліс - там ні людей, ні вірусів. І чисте повітр'я. У Польщі, до речі, ліси і парки закрили для відвідування, я не розумію мотивації, але є такий факт.
так у всьому світі заборонили навіть займатися спортом на порожньому узбережжі моря :duma:
Штрафи від 100 Євро ..
Зображення

Аватар користувача
Uda4nik
*********
Повідомлень: 2578
З нами з: 23.7.09 00:58
Стать: чол
Звідки: Донецк -> Киев, Борщаговка

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Uda4nik » 26.3.20 13:06

Читав, що італійцям дозволяють залишати домівки для пробіжки.

Puente
* * *
Повідомлень: 273
З нами з: 12.7.13 12:58
Стать: чол
Звідки: Київ

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Puente » 26.3.20 13:07

Ну, або на велосипед і в ліс - там ні людей, ні вірусів. І чисте повітр'я. У Польщі, до речі, ліси і парки закрили для відвідування, я не розумію мотивації, але є такий факт.
так у всьому світі заборонили навіть займатися спортом на порожньому узбережжі моря :duma:
Штрафи від 100 Євро ..
Ну - це схоже більше на заборону пікніків ... Бо виходить як у класиків - "на автомобілі - і тверезому?" ... Як на одному з форумів обзивають їх - "вільнолюди" обмежень не дотримуються ніяких ...
На наступний пост - це було раніше - а зараз навіть з вікон обзивають нехорошими словами ...

Аватар користувача
Varyat
*********
Повідомлень: 6708
З нами з: 27.2.06 21:13
Стать: чол
Звідки: Київ

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Varyat » 26.3.20 13:53

Читав, що італійцям дозволяють залишати домівки для пробіжки.
Подумав, що треба свій станок Tacx Rollertrack з кладовки розкопати, мо', й згодиться, якщо цифри інфікованих будуть геометрично збільшуватись, як в Італії. Цієї зими його навіть не діставав.
Сім заповідей старого анархіста (і вічно юного вар'ята в одній особі):

Людина народжується втомленою і живе для того, щоб відпочити.
Тільки творча праця достойна поваги.
Живи як хочеш, але іншим не заважай.
Свобода однієї людини закінчується там, де починається свобода іншої людини.
Життя треба прожити так, щоб не хотілося його прожити ще раз.
Яке б рішення ти не прийняв, воно все одно виявиться помилковим - згодом з'ясується, що було ще краще рішення.
Головною причиною смерті є життя.

Аватар користувача
Varyat
*********
Повідомлень: 6708
З нами з: 27.2.06 21:13
Стать: чол
Звідки: Київ

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Varyat » 26.3.20 15:05

Заглючило мене на аналогії. Якщо в нас преЗЕдент, то замість карантину треба вживати КОронтин, щоб було співзвучно з коронавірусом. Щоб уже все було не так, як у людей :D. Може й віруса від такої оригінальності також заглючить і цифри розвернуться в другу сторону.
Сім заповідей старого анархіста (і вічно юного вар'ята в одній особі):

Людина народжується втомленою і живе для того, щоб відпочити.
Тільки творча праця достойна поваги.
Живи як хочеш, але іншим не заважай.
Свобода однієї людини закінчується там, де починається свобода іншої людини.
Життя треба прожити так, щоб не хотілося його прожити ще раз.
Яке б рішення ти не прийняв, воно все одно виявиться помилковим - згодом з'ясується, що було ще краще рішення.
Головною причиною смерті є життя.

Аватар користувача
Varyat
*********
Повідомлень: 6708
З нами з: 27.2.06 21:13
Стать: чол
Звідки: Київ

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Varyat » 26.3.20 17:05

До речі. Про харчування під час карантину. Тепер вільного часу багато, можна й в кулінарію побавитись. Або хоча би побалувати себе чимось новеньким та непробуваним. Особливо, якщо воно не вимагає якихось дефіцитних інгредієнтів. Бо їсти одну картоплю, гречку і вермішель на гарніри кожен день набридає, а на суші зараз не сходиш...

Ось класна ідея - козацький куліш. Нижче - посилання на рецепт справжнього автентичного козацького куліша. В казані на вогнищі, зараз, звісно, не зготуєш, але вдома також нічого виходить. Колись ми з дружиною саме по цьому рецепту готували - моя ідея (рецепт), а її втілення :). Смакота вищий клас. Рекомендую. Хвоста свинячого не було - замінили свинячими вушками. Підказка від повара: на фініші має вийти консистенція - щось таке середнє між супом і кашею. На другий день куліш загусає, стає чимось схожий на холодець за рахунок тих вушок або хвоста. Смак не втрачає - можна пару днів їсти. І готується просто.

http://www.kulish.in.ua/uk/recept/
Сім заповідей старого анархіста (і вічно юного вар'ята в одній особі):

Людина народжується втомленою і живе для того, щоб відпочити.
Тільки творча праця достойна поваги.
Живи як хочеш, але іншим не заважай.
Свобода однієї людини закінчується там, де починається свобода іншої людини.
Життя треба прожити так, щоб не хотілося його прожити ще раз.
Яке б рішення ти не прийняв, воно все одно виявиться помилковим - згодом з'ясується, що було ще краще рішення.
Головною причиною смерті є життя.

Аватар користувача
Varyat
*********
Повідомлень: 6708
З нами з: 27.2.06 21:13
Стать: чол
Звідки: Київ

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Varyat » 26.3.20 17:32

Ще один простий і прикольний рецепт (колись на роботі в дівчат таку ідею захапав). Готується ще простіше куліша, а смак виходить оригінальний.

Береться головка капусти, відварюється, як на голубці, хоча можна й менше - до напівхрусткого стану. Часник нарізати кубиками (як на саламаху, про саламаху іншим разом розкажу :)), або пропустити через часникодавку. Вимішати той часник зі звичайним майонезом, додати сіль, перець за смаком. Нехай трохи настоїться. Завернути оту суміш в капустяні листки, зверху обмочити в яйцях, муці чи паніровці. Обсмажити. Профіт. Смак не схожий ні на часник, ні на капусту, ні на майонез в чистому вигляді. Щось таке прикольне в результаті виходить. Рекомендую. Готовка елементарна.
Сім заповідей старого анархіста (і вічно юного вар'ята в одній особі):

Людина народжується втомленою і живе для того, щоб відпочити.
Тільки творча праця достойна поваги.
Живи як хочеш, але іншим не заважай.
Свобода однієї людини закінчується там, де починається свобода іншої людини.
Життя треба прожити так, щоб не хотілося його прожити ще раз.
Яке б рішення ти не прийняв, воно все одно виявиться помилковим - згодом з'ясується, що було ще краще рішення.
Головною причиною смерті є життя.

Аватар користувача
Uda4nik
*********
Повідомлень: 2578
З нами з: 23.7.09 00:58
Стать: чол
Звідки: Донецк -> Киев, Борщаговка

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Uda4nik » 26.3.20 20:22

phpBB [media]

Аватар користувача
Varyat
*********
Повідомлень: 6708
З нами з: 27.2.06 21:13
Стать: чол
Звідки: Київ

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Varyat » 26.3.20 23:33

Мені, на фоні приведеного в посиланні тексту, найбільше постскріптум сподобався (цікаво, а є такий смайлик, який одночасно і плаче і сміється? щоб сюди його вставити).
https://www.facebook.com/avatorl/posts/2539373069666712

Як це олдскульний коментатор Озеров колись казав: "Ситуация на поле накаляется..." (овації трибун додаються).

Хоча як на мене, більш приємно в цій ситуації прозвучала би його друга крилата фраза "удар, х... штанга" - стосовно атаки того віруса. Але для цього всім вболівальникам треба сидіти по домам. І не шастати, заразу не розносити. Зарази скоро тут буде багато...
Сім заповідей старого анархіста (і вічно юного вар'ята в одній особі):

Людина народжується втомленою і живе для того, щоб відпочити.
Тільки творча праця достойна поваги.
Живи як хочеш, але іншим не заважай.
Свобода однієї людини закінчується там, де починається свобода іншої людини.
Життя треба прожити так, щоб не хотілося його прожити ще раз.
Яке б рішення ти не прийняв, воно все одно виявиться помилковим - згодом з'ясується, що було ще краще рішення.
Головною причиною смерті є життя.

veloOFFline
* * * *
Повідомлень: 599
З нами з: 11.12.03 13:15
Стать: чол
Звідки: Kiev

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення veloOFFline » 27.3.20 01:44

Мені, на фоні приведеного в посиланні тексту,

Вибачте, цей матеріал зараз недоступний.

Аватар користувача
Varyat
*********
Повідомлень: 6708
З нами з: 27.2.06 21:13
Стать: чол
Звідки: Київ

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Varyat » 27.3.20 12:23


Вибачте, цей матеріал зараз недоступний.
Дивно. Це фейсбук. Може реєстрації в ФБ у когось немає? :duma:

Ось текст звідти цитатою:
Andrzej Leszkiewicz
13 год ·
Додав відео в минулий пост про Нью-Йорк. Але, мабуть, треба окремим постом:

У людей без температури виявляли картину характерну для коронавірусу на КТ-знімках. Навіть коли це були постраждалі з ДТП, а не люди, які звернулися в лікарню через симптоми коронавірусу. Серед хворих - лікарі та медичний персонал, не вистачає масок та іншого. Стан пацієнтів погіршується. Серед хворих багато молодих здорових людей 30-50 років.

Відео з лікарні Elmhurst:
https://www.youtube.com/watch?v=bE68xVXf8Kw

І це - центр Нью-Йорка, майже Манхеттен... Що буде в умовному Житомирі чи Чернівцях?

P.S. Із Нью-Йорка вилетів спецрейс із 354 українцями на борту. Четвер, 26 березня 2020, 22:54

Їм звісно поміряють температуру і скажуть самоізолюватися...
Сім заповідей старого анархіста (і вічно юного вар'ята в одній особі):

Людина народжується втомленою і живе для того, щоб відпочити.
Тільки творча праця достойна поваги.
Живи як хочеш, але іншим не заважай.
Свобода однієї людини закінчується там, де починається свобода іншої людини.
Життя треба прожити так, щоб не хотілося його прожити ще раз.
Яке б рішення ти не прийняв, воно все одно виявиться помилковим - згодом з'ясується, що було ще краще рішення.
Головною причиною смерті є життя.

Аватар користувача
Varyat
*********
Повідомлень: 6708
З нами з: 27.2.06 21:13
Стать: чол
Звідки: Київ

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Varyat » 27.3.20 12:58

Знайшов цікавий коментар до постів Andrzej Leszkiewicz про перебіг коронавірусної інфекції в дітей. Зараз копну глибше свою улюблену біохімію, але первинні висновки такі: ACE2 бере участь в регулюванні артеріального тиску в людини і ссавців. Що може говорити про те, що гіпертоніки і сердечники - в групі ризику. Там чутливість до вірусу може бути не стільки з віком пов'язане, скільки з супутніми захворюваннями серцево-судинної системи.
Ksenia Shklyarskaya
Андрій Хоманчук дети болеют, но, как правило, легче взрослых. Пока таковы данные последних исследований. "Коронавірус і діти
Кілька днів тому в журналі Pediatrics Американської академії педіатрії було опубліковано дослідження про перебіг коронавірусу у дітей. Поки це найбільше дослідження дитячого COVID-19.
Досліджували випадки хвороби 2143 дітей - всіх які захворіли в Китаї по 8.02 (за 3 тижні від першого діагнозу встановленого дитині). З них 731 лабараторно підтверджені випадки і 1412 поставлені клінічно. Переважна більшість мали безсимптомний, легкий перебіг або середньої тяжкості. Найчастіше діагноз дітям встановлювався на 2-3й день хвороби. (Хоча найдовша діагностика зайняла 42 дні.)
▶Діти з легким перебігом мали симптоми подібні до звичайного ГРВІ: лихоманку, втомлюваність, біль в м'язах, кашель, нежить, біль в горлі, чхання.
Іноді лихоманки не було. А іноді були симптоми тільки з боку шлунково кишкового тракту: діарея, нудота блювання.
▶Випадки середньої тяжкості з пневмонією супроводжувались частим підвищенням температури та сухим кашлем, потім кашель ставав вологим. Міг бути візинг, але не було ознак вираженої гіпоксії, таких як задишка. В легенях лікарі вислуховували сухі та вологі хрипи.
Сюди ж віднесли тих, у кого перебіг був безсимптомний, але при цьому КТ показувало некритичне пошкодження легень.
▶Для важкого перебігу характерна була рання поява респіраторних симптомів, жару та кашлю, інколи діареї. Хвороба зазвичай прогресувала тиждень і після цього з'являється задишка та ціаноз (посиніння). Сатурація (насиченість крові киснем, нормі від 95) менше 92% та інші прояви кисневого голодування.
▶Критичні пацієнти: діти швидко прогресували до гострого респіраторного дистрес синдрому чи зупинки дихання. Також міг бути шок, враження мозку, враження чи зупинка серця, проблеми з згортуванням крові чи гостре ураження нирок. Дисфункції органів були загрозливими для життя.
Серед всіх випадків: 4,4% дітей мали безсимптомний перебіг, 50.9% легкий, 38.8% середньої тяжкості. (94.1% всього) 5.2% важкі випадки; 0.6 % критичні.
Серед лабораторно підтверджених випадків: 12.9% безсимптомні, 43.1% легкі, 41.0% середньої тяжкості, 2.5% важкі, 0.4% критичні.
Важких та критичних випадків було значно більше в категорії клінічних діагнозів: всього за досліджуваний період серед дітей було 13 випадків критичних (3 серед підтверджених) та 112 важких випадків (18 серед підтверджених).
В залежності від віку дітей, вірогідність важкого перебігу була така: діти до року - 10.6%; 1-5 років - 7.3 %; 6-10 років - 4.2%; 11-15 років - 4.1%; 16-18 років - 3 %; один 14 річний хлопчик помер.
Чому немовлята і молодші діти переносять вірус важче, а старші діти легше - потребує подальшого дослідження. Не зважаючи на досить високі цифри, важкий і критичний перебіг у дітей був значно рідший, ніж у дорослих (5.9% у дітей, 18.5% у дорослих).
Автори розглядають кілька варіантів, чому у дітей перебіг хвороби легший:
- Один з них - що вірус використовує ангіотензинперетворюючий фермент (ACE2) для входу в клітину. (До речі, інші дослідження це вже підтверджують.) Його кількість досить низка в дитячому віці у порівнянні з людьми старшого, а особливо - похилого віку.
- Діти частіше хворіють і можуть мати вищі титри антитіл, ніж дорослі.
- Дитяча імунна система ще розвивається і може реагувати на патогени не так, як доросла."
Сім заповідей старого анархіста (і вічно юного вар'ята в одній особі):

Людина народжується втомленою і живе для того, щоб відпочити.
Тільки творча праця достойна поваги.
Живи як хочеш, але іншим не заважай.
Свобода однієї людини закінчується там, де починається свобода іншої людини.
Життя треба прожити так, щоб не хотілося його прожити ще раз.
Яке б рішення ти не прийняв, воно все одно виявиться помилковим - згодом з'ясується, що було ще краще рішення.
Головною причиною смерті є життя.

Аватар користувача
Uda4nik
*********
Повідомлень: 2578
З нами з: 23.7.09 00:58
Стать: чол
Звідки: Донецк -> Киев, Борщаговка

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Uda4nik » 27.3.20 13:11

Alexander Shakhov
23 ч. ·
КАК ПРОХОДИТ КАРАНТИН В ПОЛЬШЕ: БЕСПЛАТНАЯ ЕДА, ЗАБОТЛИВАЯ ПОЛИЦИЯ, ТЕЛЕФОНЫ ГОРЯЧЕЙ ЛИНИИ, СОЦИАЛЬНАЯ ПОМОЩЬ, ПРОВЕРКИ.
⠀
Еще эту историю можно было бы назвать “на что идут мои налоги”, но так как здесь указана лишь малая часть того, на что в действительности используются налоги, я решил остановиться на первом варианте.
⠀
Последние несколько недель с каждым днем в интернете появляется все больше информации о коронавирусе, методах борьбы против него и последствиях, вызванных осложнениями SARS-CoV-2.
⠀
На фоне этого массивного информационного потока очень сложно разглядеть какие-нибудь хорошие новости, от чего уголки губ на лице каждого из нас могут поползти вверх – такое впечатление, что весна больше никого не радует, а все видео с котиками, которые были в тренде еще несколько лет назад, оказались полностью изъятыми из интернета.
⠀
И тем не менее, хорошие новости всё же проскакивают: например, практически все из вас видели итальянцев, поддерживающих друг друга, играя музыку на своих балконах.
⠀
И пока власти каждой страны мира ищут возможности минимизировать влияние коронавируса на свое население, придумывая все новые и ухищренные методы пресечения распространения SARS-CoV-2, жителям приходится сидеть на домашнем карантине, не имея порой даже возможность выйти в магазин.
⠀
Возвращаясь из Украины в Польшу, еще на границе меня попросили контактировать как можно с меньшим количеством людей по дороге в Варшаву. Польские пограничники мне сообщили о том, что по приезду домой мне необходимо будет отсидеть двухнедельный карантин – связано с тем, что если я подцепил где-нибудь этот вирус, чтоб его можно было выявить до того, как я стану его активным распространителем.
⠀
Утром следующего дня я установил мобильное приложение на свой телефон, которое необходимо иметь всем “домашнекарантинным”. В приложение можно было войти только в том случае, если твой номер телефона (указанный на границе) был добавлен в базу “карантинных”. Затем я доложил администрации дома, что приехал из другой страны и теперь подлежу изолированию от общества на следующие две недели. Так как, судя по всему, в комплексе, где мы живем, наша квартира была первой карантинной, была предложена всяческая помощь: от похода в магазин за продуктами питания до выноса мусора из квартиры.
⠀
После этого позвонила полиция, чтоб узнать как у меня дела, как самочувствие, хватает ли дома еды, нужна ли какая-нибудь помощь и так далее. Полицейский был очень приветлив, не смотря на то, что мои знания польского языка являются очень посредственными.
⠀
Полиция, как я заметил после трех полных дней карантина, выходит на связь один раз в день, чтоб удостовериться, что все в порядке. А заодно и проверить, дома ли я нахожусь. Во второй день полицейский позвонил мне и общался со мной чуть более трех минут, узнавая как я себя чувствую, нужна ли помощь и т.д. После чего меня неожиданно попросили выйти на балкон и помахать рукой.
⠀
Сидя на карантине, мне также необходимо “отмечаться” в мобильном приложении.
⠀
После первого входа в него, требовалось разрешить доступ к определению местоположения, после чего были указаны правила его использования. К примеру, раз в какое-то время может прийти СМС на телефон с требованием сделать селфи – это подтвердит, что я нахожусь дома. Никогда не знаешь, когда придет это сообщение, но есть 20 минут на выполнение “задания”.
⠀
В приложении есть два раздела. В первом написана общая информация о SARS-CoV-2, его симптомах, и новостях, связанных с ним . Второй раздел называется “социальная помощь” и, зайдя в него, можно оставлять заявки на 4 темы: продукты питания, помощь психолога, еда, контакт с социальной службой.
⠀
В связи с тем, что на карантине должен оставаться не только я, но и остальные члены семьи, оказалось, что наших с девушкой домашних запасов еды хватает лишь где-то на неделю.
⠀
В связи с этим, мы решили заказать продукты питания из магазина. Мы попытались заказать еду в Auchan, Tesco и Frisco – в календарях Auchan и Tesco можно выбрать доставку не больше чем на месяц наперед и… свободных дат не было. В Frisco календарь не имел каких-либо ограничений, поэтому можно было увидеть реальный спрос: ближайшая дата доставки была на 23 апреля, через 32 дня после заказа.
⠀
Окей, подумали мы, нужно значит придумать другой способ. Отдельное спасибо хочется сказать друзьям, как польским, так и нашим, которые в первый же день моего приезда предложили купить и привезти все необходимые продукты к нам, но, так как напрягать кого-то не очень нравится, мы решили действовать самостоятельно.
⠀
Через мобильное приложение я выбрал опцию “продукты питания” и мне тут же пришло уведомление, что со мной скоро свяжутся. В течение нескольких часов мне перезвонил парень из социальной службы и спросил нас о самочувствии, а также о том, нужна ли нам еда. Я сообщил, что еды у нас осталось дня на три, живем мы вдвоем, а заказать в магазинах онлайн доставку не получается, потому что нет свободных дат на ближайшее время. Я сказал, что мы на карантине до 6 апреля, поэтому хотелось бы узнать, как можно решить этот вопрос. Я добавил, что мы за все готовы заплатить самостоятельно, поэтому попросил выставить мне счет (хотя бы СМС прислать сумму и банковский счет для оплаты). Через час парень из социальной службы перезвонил мне и сообщил, что к нам скоро приедет Straż Pożarna, привезет еду. Я опять попросил выставить мне счет и указать сумму оплаты (в т.ч. и за доставку), на что получил ответ, что в этом нет необходимости.
⠀
Еще мы по телефону обсудили возможность выноса мусора из квартиры, так как клининговая компания, обслуживающая жил. комплекс отказалась это делать, а администрация не смогла придумать другой вариант. Парень мне честно признался, что этот вопрос они не смогли решить ни в одном городе Польши, поэтому принес свои извинения и спросил, есть ли у нас балкон и возможно ли нам собирать мусор там. Да без проблем, к тому же, это всего на две недели (ну постоит там 3-4 пакета мусорных – я их даже видеть не буду!).
⠀
В общем, когда приехал страж пожарный… я был просто шокирован, сражён наповал: сначала я увидел как выносят из лифта одну коробку. “Выносят” – более чем уместное слово в этом случае, так как одну коробку с едой выносило из лифта сразу два пожарника, ухватив ее с противоположных сторон. Затем мне сообщили, что есть еще одна и сейчас ее поднимут, после чего я смогу их забрать. В общем, когда две коробки мне доставили под дверь и перезвонили, сообщив, что теперь можно их занести в квартиру, я их едва ли смог затащить..
⠀
В одной из них находилось: мешок картошки на 15 кг, еще 2 кг лука, около 7 кг яблок, 60 (!) яиц, одна упаковка тортилл на 18 штук, 2 кг ведёрко соленых огурцов, такое же ведёрко с квашеной капустой, упаковка хлебцов и три килограммовые банки йогуртов.
⠀
Во второй коробке было: 4 литра молока, 4,600 грамм ветчины (цельный кусок), 1 кг сыра, нарезанного слайсами, две литровые банки сметаны, две литровые банки творога, еще пара буханок хлеба, 6 высококалорийных батончиков (шоколадки) и 2 пачки рисовых хлебцов.
⠀
В общем, должен признаться, мы пока еще не разработали стратегию поедания этих продуктов (она сейчас на стадии планирования), но факт того, что в Польше действительно заботятся о карантинных и делают все возможное, лишь бы ты ДЕЙСТВИТЕЛЬНО сидел дома – абсолютная правда.
⠀
Хотелось бы, чтоб те из вас, кто сейчас тоже сидит на карантине – не злоупотребляли своим карантинным положением и не тестировали эту услугу. Если есть возможность купить еду самостоятельно или попросить знакомых привезти ее вам – лучше воспользуйтесь этой возможностью. Если бы мы заранее знали, что с нас за такую посылку не возьмут вообще никаких денег, мы бы решали вопрос с едой иначе – не на столько же мы и беспомощные…
⠀
Сейчас уже идет четвертый день нашего карантина и на сегодняшний день нет ничего, что мешало бы нам продолжать находиться дома. У нас есть еда, о нас заботятся, спрашивают о самочувствии и предлагают помощь. Это действительно сильно помогает во время эпидемии.
⠀
Кстати, у нас все еще есть чат в Facebook Messenger, где ребята, у которых не получилось выехать из Украины в Польшу обсуждают возможные варианты выезда, остальные же – обсуждают карантин. Если кому-нибудь интересно присоединиться к чату, чтоб скооперироваться друг с другом для выезда из страны или просто хотите спросить что-то у тех, кто уже выехал – киньте мне заявку в друзья, чтоб я мог добавить вас в этот чат.
https://www.facebook.com/alexsshakhov/p ... 7941592885

Аватар користувача
Varyat
*********
Повідомлень: 6708
З нами з: 27.2.06 21:13
Стать: чол
Звідки: Київ

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Varyat » 27.3.20 13:21

Виглянув в вікно: народ як шарився по вулицях, так і шариться. В меншій кількості, ніж раніше, але достатній, щоб підтримувати епідемічний процес. Про дистанціювання ніхто й не думає. Поки ще страху в людей немає...
Сім заповідей старого анархіста (і вічно юного вар'ята в одній особі):

Людина народжується втомленою і живе для того, щоб відпочити.
Тільки творча праця достойна поваги.
Живи як хочеш, але іншим не заважай.
Свобода однієї людини закінчується там, де починається свобода іншої людини.
Життя треба прожити так, щоб не хотілося його прожити ще раз.
Яке б рішення ти не прийняв, воно все одно виявиться помилковим - згодом з'ясується, що було ще краще рішення.
Головною причиною смерті є життя.

Аватар користувача
Uda4nik
*********
Повідомлень: 2578
З нами з: 23.7.09 00:58
Стать: чол
Звідки: Донецк -> Киев, Борщаговка

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Uda4nik » 27.3.20 17:26

Мабуть, найгірше буде в Індії:
https://nv.ua/world/countries/koronavir ... 78134.html

Аватар користувача
Varyat
*********
Повідомлень: 6708
З нами з: 27.2.06 21:13
Стать: чол
Звідки: Київ

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Varyat » 27.3.20 17:50

Мабуть, найгірше буде в Індії:
https://nv.ua/world/countries/koronavir ... 78134.html
Хороша ідея у них, до речі (розмітка черги в магазин, щоб тримати дистанцію). Навіть, якщо дотримуватися максимальних правил карантину і поголовно сидіти вдома, то похід в магазин - буде єдиним способом поширювати вірус. Це я пробую перенести проблему з дистанціюванням від потенційно інфікованих - у наші теперішні реалії...
Spoiler
Show
Зображення
Сім заповідей старого анархіста (і вічно юного вар'ята в одній особі):

Людина народжується втомленою і живе для того, щоб відпочити.
Тільки творча праця достойна поваги.
Живи як хочеш, але іншим не заважай.
Свобода однієї людини закінчується там, де починається свобода іншої людини.
Життя треба прожити так, щоб не хотілося його прожити ще раз.
Яке б рішення ти не прийняв, воно все одно виявиться помилковим - згодом з'ясується, що було ще краще рішення.
Головною причиною смерті є життя.

Аватар користувача
Uda4nik
*********
Повідомлень: 2578
З нами з: 23.7.09 00:58
Стать: чол
Звідки: Донецк -> Киев, Борщаговка

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Uda4nik » 27.3.20 20:00

phpBB [media]

Аватар користувача
Varyat
*********
Повідомлень: 6708
З нами з: 27.2.06 21:13
Стать: чол
Звідки: Київ

Re: COVID-19: без паніки! "Велосипеди не кашляють" (с)

Повідомлення Varyat » 27.3.20 20:50

Із області конспірології стаття. Хоча я би не відкидав таку можливість, це вже давно підтверджено практикою: як тільки у світі трапляється якась херня - обов'язково там рашка замішана...

https://newsua.one/news/koronavirus-v-r ... FI8U9tzKCc
Сім заповідей старого анархіста (і вічно юного вар'ята в одній особі):

Людина народжується втомленою і живе для того, щоб відпочити.
Тільки творча праця достойна поваги.
Живи як хочеш, але іншим не заважай.
Свобода однієї людини закінчується там, де починається свобода іншої людини.
Життя треба прожити так, щоб не хотілося його прожити ще раз.
Яке б рішення ти не прийняв, воно все одно виявиться помилковим - згодом з'ясується, що було ще краще рішення.
Головною причиною смерті є життя.


Повернутись до “Пісочниця”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 8 гостей