Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Для опису покатньок та походів, що можуть стати еталоном
Аватар користувача
VeloPingvin
* * *
Повідомлень: 454
З нами з: 10.4.14 16:36
Стать: жін
Звідки: Київ, Дорогожичі

Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення VeloPingvin » 2.12.17 15:50

Пролегомена
Країни велоподорожі: Німеччина, Швейцарія, Франція, Бельгія, Нідерланди
Подолана відстань на велосипеді: 2016 км
Подолана відстань іншим транспортом (потяг, електрички, автобус, пароми): близько 500 км
Дати походу: 6 травня 2017 - 23 травня 2017
Учасники: Андрій aka Zlu (сила), Іра aka VeloPingvin (штурман)

Велосипеди: циклокрос на 23мм покришках і кастомної збірки турінг на 25 мм переднє колесо і 38 мм заднє колесо
Приховані фото. Велосипеди
Show
Зображення
Зображення
Пройдений маршрут:
Зображення

Бюджет:
На двох людей - приблизно 1.000 євро:
300 євро - транспорт (потяг, електрички, автобус, пароми)
100 євро - музеї, екскурсії
600 євро - харчування (з собою з їжі нічого, окрім батончиків "Eat me" не брали. Самі не готували).

Оформлення візи/бронювання житла:
- мандри наші проходили ще до отримання Україною безвізу, тож відкривали туристичну візу через візовий центр Німеччини. Особливих труднощів з оформленням не виникло, оскільки історія наших подорожей нараховувала вже не одну й не дві шенгенські візи, тому просто зайняло трохи часу на збір документів, подання та чекання, щоб забрати готові паспорти;
- бронювання житла вже перевіреним способом - на Warmshowers та Couchsurfing. Мали 17 ночівель під час велоподорожі, 15 з яких провели у місцевих жителів і лише 2 ночі бронювали у хостелі (Брюгге, Бельгія) та готелі (Паре-ле-Моньяль, Франція) через Booking.

Розпочавши минулого року велосипедні подорожі закордон, вирішили не зупинятися на досягнутому і розширити географію мандрів. Можна сказати, що поїздка стала логічним продовженням цієї Чехія, Німеччина, Польща або Як велосипедисти Європу пізнавали (2016). Побувавши на велосипедах у Європі вперше, ми оцінили комфорт, інфраструктуру, продуманість та логічність, красу природи й привабливість міст, пізнавальність історичних місць та пам"яток, які привертають увагу. Захотілося їхати далі й відвідати небачені нами досі країни. Оскільки для спраглих на пригоди людей і обмежених по часу велосипедистів лягав важкий тягар вибору, як вмістити побільше і не спізнитися на літак додому, то дистанції на день часом бралися з коментарем "а що робити, мусимо проїхати! Ти ж не відпочивати туди їдеш".
Але про все по черзі. Сподіваюся, наш досвід стане комусь у нагоді або ж підштовхне до планування власної подорожі.

Зображення
Зображення
Зображення
Востаннє редагувалось 18.1.18 12:37 користувачем VeloPingvin, всього редагувалось 4 разів.
2014 - 4.133 км
2015 - 7.209 км
2016 - 10.725 км
2017 - 7.532 км

Аватар користувача
VeloPingvin
* * *
Повідомлень: 454
З нами з: 10.4.14 16:36
Стать: жін
Звідки: Київ, Дорогожичі

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення VeloPingvin » 2.12.17 15:51

День 1.
Мемінген - Крессбронн (Німеччина)
Кілометраж за день - 87.4 км
Набір висоти - 493 м

Трек запланований:
(один трек на перший та другий дні)
дивитися тут

Трек LIVE:
лінк на Strava

Перший день нашої велосипедної відпустки розпочався з Баварії та літака, який успішно транспортував нас у Мемінген о 13:05. І хоча звідти до Мюнхена близько 110 км, проте цей міжнародний аеропорт чомусь часто називають Мюнхенським. Можливо, щоб люди краще орієнтувалися географічно.
Зображення

Історія перша:
Show
Прогноз погоди на цей день знали ми добре, тому з вдячністю приймали теплі сонячні ванни під час організаційних зборів, які зайняли близько 1.5-2 годин. Складали велосипеди і спаковувалися на тротуарі неподалік виходу з аеропорту.
Зображення
Цього разу нам вперше скріпили всі деталі не стяжками, а довгими міцними резинками. І це виявилося настільки практичніше за стяжки, що тепер такий спосіб взяли за правило.
Зображення
Першою обов"язковою точкою заїзду після старту був веломагазин, який відмітили собі на карті ще з дому - все-таки їхати на 7-8 атмосферах значно краще, ніж на 5. До міста лише 4 км, тож скоро вже під"їжджали до магазину, який виявився досить-таки великим. Біля вхідних дверей стояла невеличка станція самообслуговування з насосом з манометром та різними інструментами.
Зображення
Поки їхали, почула, що затирає цеп об передній перемикач. Скориставшись цією станцією, можна було самостійно і колеса накачати, і налагодити перемикач, але Андрій, помітивши супермаркет, подався туди, щоб взяти нам щось на перекус, а я зайшла в магазин, щоб поспілкуватися. Звісно, там мені хлопець все налаштував за 2 хв., і автоматичним насосом накачав колеса, паралельно розпитуючи, звідки ми й куди прямуємо. Гроші за роботу не взяв, лише показав на баночку для чайових, зазначивши, що, при бажанні, можу лишити, скільки вважаю за потрібне.
Коли повернувся Андрій з провізією, мій велосипед вже був повністю готовий до мандрів. Перекусили, паралельно готуючи і його залізного коника. До речі, приблизно такий самий перекус ми влаштовували собі щодня під час обіду - виходило швидко, ситно, смачно й недорого.
Зображення
Повертаючись на трек, проїхали через Ulmer Tor - північні ворота міста, які з'явилися в Меммінгені в 1445 році. Саме тут городяни зустрічали 1489 року імператора Священної Римської імперії Максиміліана I.
Зображення
На центральній площі Ринок з захопленням розглядали Будинок фінансистів - Steuerhaus - побудований у 1495 р. Призначався для фінансового управління вільного імперського міста Меммінген. Прекрасні розписи в баварському стилі роблять цю будівлю вельми примітною, привертаючи увагу на значний час.
Зображення
Зображення
Зображення
Візитівкою міста, безсумнівно, являється ошатна будівля міської ратуші, розташована також на Ринковій площі - Rathaus Memmingen. Будівництво ратуші почалося в 1488 році, її південний фасад у 1765 році був перебудований в стилі рококо. Зараз там знаходиться мерія.
Зображення
Зображення
На протилежному боці площі - кольорові будинки, які дуже вигідно контрастували з сірим небом.
Зображення
Через все місто протікає канал з прозорою водою і плаваючою в ній фореллю. Один раз на рік на День рибалки жителі залазять в канал і руками ловлять форель на змагальницькій основі.
Зображення
Зображення
Це невелике містечко залишається в пам'яті своєю чудовою атмосферою, спокійним розміреним життям, чистотою вулиць і красою будівель. Воно дихає історією. Багато старих будиночків, розмальованих фресками, ідеально доглянуті. Все місто наче з листівок: стародавнє, барвисте й дуже цікаве.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Виїжджали з історичної частини по Lindauer Str. через ще одні гарні стародавні ворота-арку
Зображення
Виїхавши за Меммінген, подалися в поля ідеальною велодоріжкою
Зображення
Зображення
Переїхавши річку Іллер у місті Ferthofen,
Зображення
Зображення
покрутили порожніми доріжками й дорогами, спостерігаючи, як невблаганно небо все більше затягується темними хмарами й натякає на швидке розгортання мокрих подій.
Зображення
Зображення
Зображення
Тому зовсім скоро довелося запаковувати себе не лише в тепліший одяг, але й дощовики. Зупинилися біля милого житлового будинку, який стояв обабіч велодоріжки. Скористалися лавочкою, яка, на щастя, трохи схована під стріхою.
Зображення
Зображення
Зображення
Інтенсивний, наполегливий, холодний дощ лив наступні 5 годин. У такому "романтичному" вигляді ми продовжили денний запланований маршрут.
Зображення
Десь на 60 км проїжджали ще одне чарівне місто Ванген-ім-Алльгой (Wangen im Allgäu), яке знаходиться в землі Баден-Вюртемберг. Незважаючи на досить сильний дощ та пасмурну погоду, просто нереально було проїхати місто, не приділивши час його історичному центру.
З в"їздом по мокрій бруківці і повз німецьку пекарню
Зображення
Зображення
З охайним краном з питною водою
Зображення
З майстерно розмальованими Равенбурзькими воротами - визначною пам'яткою міста. П'ятиповерхові, масивні кам'яні жіночі ворота (Frauentor), також називаються Ravensburger Tor, утворюють північний кінець Herrenstraße у старому місті Ванген. Гербові рельєфи розташовані над круглою аркою, в арочних вікнах - звичайний та сонячний годинники, а по центру зображені Діва Марія, імператори Фрідріх II та Фердинанд І. Останній відвідав місто в 1563 році.
Зображення
Перша згадка про Ravensburger Tor датується 1472 роком. Ворота отримали свою нинішню форму в 1608 році. Будівлі притаманне рівномірне тиснення з характерними кутовими башточками.
Зображення
Зображення
Дощ лив, не перестаючи, час спливав, а ми не могли намилуватися безлюдними вуличками, кольоровими розписаними будинками, турботливо насадженими квітами та гармонією всього, що нас оточувало.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
В Ліндау, яке розташоване на березі Боденського озера, приїхали вже затемна і повністю мокрі. До тих пір, поки взуття було сухим, я ще трималася і активне педалювання дозволяло підтримувати більш-менш комфортну за таких умов температуру. Але як тільки велотуфлі повністю намокли, мені стало настільки холодно, так почало мене трясти і цокотіти зуби, як я ще ні разу не пам"ятала за всі велопоїздки. Звісно, свою роль зіграв ще той фактор, що протягом дня ми майже нічого не їли, тож організму не було чого спалювати і перетворювати на енергію. До Крессбронна, де мали ночувати, лишалося якихось 20 км (що за нормальних умов взагалі не відстань), але мій організм просто відмовлявся в задубілому стані нормально функціонувати. Поспілкувавшись з місцевими, дізналися, що буквально через 10 хв буде йти електричка в сторону Крессбронна. На неї ми і поспішили. Не пам"ятаю точної ціни, але чітко врізалося в пам"ять, що за нас обох квитки коштували дешевше, ніж за 2 велосипеди. А квитки нам допомагали купувати через машину-автомат два чи-то військові, чи-то поліцейські зі зброєю в руках.
Приїхавши у Крессбронн, ще 4 км доїжджали до будинку дівчини, з якою домовилися про ночівлю. Дім стоїть віддалено, ніби на хуторі. Дорога до нього веде вбік від головної і взагалі без освітлення. За час нашого руху там ніхто не проїхав і лише світло наших ліхтарів розрізало мокрий асфальт.
Лише близько 21:30 ми подзвонили у будинок, боячись, що так пізно нас вже й не приймуть. Але все було дуже гостинно й душевно: велосипеди сховали у невеликий амбар, пригостили гарячим крем-супом та гарячими бутербродами, виділили окрему кімнату з санвузлом і навіть знайшли для нас альтернативні варіанти на наступний день за умови такої ж дощової погоди.
Як часто буває з нами у подорожах, хазяїн дому завітав перевірити чи все в порядку і побажати нам надобраніч.
Зображення
Яке було щастя залізти під теплу ковдру після гарячого душу. А господарі сказали, що нам ще і так пощастило, бо тиждень тому лежав сніг, а температура повітря була нижче нуля.
Востаннє редагувалось 18.1.18 13:20 користувачем VeloPingvin, всього редагувалось 5 разів.
2014 - 4.133 км
2015 - 7.209 км
2016 - 10.725 км
2017 - 7.532 км

Аватар користувача
VeloPingvin
* * *
Повідомлень: 454
З нами з: 10.4.14 16:36
Стать: жін
Звідки: Київ, Дорогожичі

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення VeloPingvin » 2.12.17 15:51

День 2. Частина 1.
Крессбронн (Німеччина) - Цюрих (Швейцарія)
Кілометраж за день - 80 км
Набір висоти - 463 м

Трек запланований:
(див. День 1.)

Трек LIVE:
лінк на Strava

Наступного дня чуда не сталося і ранок розпочався з дощу за вікном. Холодна мокра погода вносила значні корективи в наші плани і, відповідно, маршрут. До того ж це була неділя, а, отже, магазини, як відомо, у Німеччині не працюють і їхатимемо знову на батончиках "Eat me". Благо, за ніч весь одяг та взуття майже просохли, значить, стартувати точно будемо в сухому шмоті.
Зображення

Історія друга:
Show
Виїхали в дощ, хоча господарі пропонували лишитися на сніданок. Якою б заманливою не була пропозиція, а кілометри самі себе не проїдуть, тож мокрою дорогою попрямували в сторону Боденського озера.
Зображення
Зображення
Хмари й мряка ховали протилежний берег, показуючи лише обриси гір. Вода чиста й прозора, але за таких зовнішніх умов зануритися зовсім не було бажання.
Зображення
Зображення
Хоча декому така погода явно обіцяла веселе проведення часу. Хлопець активно збирав парусну доску для віндсерфінгу, привезену на велосипеді.
Зображення
А ще розважалися лебеді, які, граючи "море волнуется раз", прикидалися буйками.
Зображення
Оскільки погода підкоригувала наші плани, то виникла необхідність додатково закешувати карту, тому у містечку Friedrichshafen зайшли в бар попросити скористатися інтернетом. Це був типовий паб, з клубками тютюнового диму, з характерними чоловіками за 50 і наявністю в меню лише алкоголю. Проте бажання власника допомогти було настільки щирим (WiFi там не було, тому він розшарив свій мобільний інтернет), що атмосфера здалася дружньою. До речі, в цьому ж місті в будівлі колишнього вокзалу знаходиться музей дирижаблів (Zeppelin Museum), присвячений історії будівництва дирижаблів фірмою графа фон Цепеліна Luftschiffbau Zeppelin GmbH, якою протягом першої половини XX століття були створені найвідоміші дирижаблі світу. (фото з інтернету)
Зображення
Проїхавши церкву Evangelische Schlosskirchengemeinde, навколо якої розбитий великий сад,
Зображення
вирішили знову з"їхати до озера в дуже мальовничому, охайному місці (правда, часто здається, що там скрізь так).
Зображення
Зображення
Будинки наче з картинки, насиченого, соковито-зеленого кольору густа трава на газонах, багато лавочок з видом на озеро, доріжок та незначних деталей, які непомітно створюють відчуття свята навіть у пасмурний день, даруючи комфорт і затишок.
Зображення
Зображення
Навіть сіре озеро починає здаватися більш привітним
Зображення
Велосипеди наші теж були запаковані по погоді, а від частого з"їзду до води ще й понабирали багато "прикрас" у вигляді шматочків бруду та листочків
Зображення
Зображення
Наступним містом, де ми позапланово буквально "зависли" на 30-40 хвилин, був Імменштад (Immenstaad am Bodensee). Одне з перехресть оформлене кільцем для безпечного й повільного руху авто (як і майже скрізь в Європі) і вже лише там можна витратити час на те, щоб оцінити, як мило, з надзвичайною увагою до деталей, оформлена лише частинка міста. Тут і фонтан зі скульптурками домашньої птиці, і статуя власника пернатих, який не всіх дорахується. Багато вазонів та газонів з квітами, зона для відпочинку, симпатично оформлені фасади. І все це на маленькому п"ятачку.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Далі Бахштрассе веде до набережної та паромного причалу, звідки можна переправитися у Швейцарію.
Зображення
Зображення
Але не були б це німці. Це не просто дорога на пірс, а ціла розважально-відпочинкова зона на відкритому повітрі для батьків та малечі. Турботливо продуманий та якісно реалізований громадський простір.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Все виглядало доречним та на своєму місці, ніякий елемент не здавався лишнім, а вся невеличка територія - дуже затишною.
Зображення
Зображення
Зображення
Виїхавши з набережної, невдовзі зустріли ще один пам"ятник-фонтан - з поважним таким, характерним баварцем.
Зображення
Зображення
До Hagnau am Bodensee їхали вздовж озера та через кемпінгову зону.
Зображення
Зображення
Зображення
Біля садиби Херсберг, пагорби якої вкриті виноградниками.
Зображення
Біля ратуші та музею Хагнауер
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Їхати вздовж Боденського озера (має таку назву у Німеччині, а у Швейцарії його називають озеро Констанс через однойменне місто на швейцарському боці) - суцільне задоволення. Підозрюю, що за гарної погоди тут просто затори через величезну кількість вело- та піших туристів, тож у цьому плані дощ й низька температура, як для травня, зіграли нам на руку і їхали ми у власному комфортному темпі, часто посередині доріжки.
Зображення
Зображення
Зображення
Міста й містечка, дорога й доріжки, скульптури й архітектура, нові будинки та більш старі їх пращури, набережні й паркові зони - все зроблене для людей, з думкою про людей та їх комфорт.
Зображення
Зображення
Зображення
Звісно, тут майже все орієнтоване на туристів. Але на якому рівні це зроблено! Хочеться фотографувати все. Буквально. Як загальну картину, так і милі дрібнички, які дуже характерні для тих країн Європи, в яких ми побували.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Минувши Меєзбург, проїхали ще трохи в сторону міста Seefelden, бо Андрій знайшов інформацію, що там знаходиться Pfahlbauten Unteruhldingen - Музей під відкритим небом: комплекс дерев"яно-очеретяних хат на воді. Музей платний (8 євро), велосипедів не було де лишити безпечно (замки не возимо), тому вирішили не витрачати час, йдучи по одному, а повертатися в Меєзбург, щоб на паромі переправитися у Констанс. Тож ось фото з інтернету для розуміння, які будиночки в музеї.
Зображення
Покрутившись трохи на причалі та набережній містечка Unteruhldingen, повернулися в Меєзбург. До речі, в Європі нормально, щоб багато качок, лебедів, гусей та інших пернатих не лише жили на набережних та в місцях скупчення людей, але й гніздилися там. Успішне співіснування людського й тваринного виду не просто підтримується, але й заохочується: створюються всі умови, щоб птахи висиджували потомство поруч з пішохідними доріжками. Якраз пару батьків-лебедів примітили за заборчиком на набережній.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
З Меєзбурга пароми ходять часто, тому через 5-10 хвилин по приїзді ми з велосипедами були на паромі і оцінювали все довкола вже з води. (10 євро за 2-х людей і 2 велосипеди).
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Катати на паромах нам сподобалося ще з минулорічної велоподорожі, тож було відчуття, ніби зустріли старого хорошого друга.
Зображення
Зображення
Зовсім не планувавши відвідувати Констанц, ми ні на мить не пожалкували, що погода внесла корективи в маршрут, оскільки в місто ми закохалися з першого погляду.
Востаннє редагувалось 18.1.18 14:02 користувачем VeloPingvin, всього редагувалось 4 разів.
2014 - 4.133 км
2015 - 7.209 км
2016 - 10.725 км
2017 - 7.532 км

Аватар користувача
VeloPingvin
* * *
Повідомлень: 454
З нами з: 10.4.14 16:36
Стать: жін
Звідки: Київ, Дорогожичі

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення VeloPingvin » 2.12.17 15:52

День 2. Частина 2.

Констанц - Цюрих

Трек LIVE:
лінк на Strava

Зображення
Show
Прибувши в Констанц, поїхали оглядати історичний центр, в якому гарно збереглися середньовічні вулиці та частина будинків. Місто являється найбільшим в районі Боденського озера і приваблює увагу туристів. Їздити німецькими містами дуже приємно, оскільки почуваєшся безпечно, комфортно і завжди є на що подивитися - чи-то добре продумана інфраструктура, чи зручна велорозв"язка, чи будинки з під"їздами, лише кинувши погляд на які, відразу там хочеться поселитися.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Переїжджаючи Рейн, на одному боці річки помилувалися видами на місто, водною артерією та чудовим фасадом медичного комплексу з різними скульптурами,
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
а на протилежному березі - баштою Rheintorturm, яка являється одним з символів міста. Була побудована у 1200 р. для захисту тоді ще дерев"яного моста в Констанц. Біля ратуші якраз прокладена дуже зручна велорозв"язка, щоб потрапити на протилежну частину вулиці.
Зображення
Зображення
Оскільки середньовічний центр майже не постраждав під час війни, то, прогулюючись вузькими вуличками Нідербурга (Niederburg) - найстарішою частиною Констанца, цілком можна уявити себе в далекому минулому. З численними фахверковими будинками, романо-готичним Мюнстером і фрагментами міських укріплень.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
На Мюнстерплац розташований величний кафедральний собор Muenster Unserer Lieben Frau, історія якого нараховує вже тисячу років. Інтер'єр являє архітектурну суміш з романського стилю, готики, ренесансу і бароко. Поруч з гвинтовими сходами 15 ст. знаходяться двері, що ведуть в тисячолітній склеп. У безхмарну погоду варто піднятися на вежу (2 євро) і помилуватися містом та озером. Оскільки день був пасмурний та дощовий, ми лише оглянули собор зовні.
Зображення
Зображення
Зображення
Konstanzer Marktstatte - найпопулярніша площа та пішохідна зона міста. Тут розташовано багато кафе, магазинів, зон відпочинку, вуличні музиканти часто влаштовують свої виступи. Серцем площі являється фонтан Кайзербруннен (Kaiserbrunnen), встановлений в Констанці в 1897 р., але під час війни, в 1942, унікальні скульптури відправили на переплавку. Зараз тут красується гротескна варіація колишнього творіння, створена місцевим автором Гансом Бауером.
Зображення
Зображення
У центральній частині багатоликої композиції встановлені скульптури, які карикатурно зображують чотирьох німецьких імператорів - Генріха III, Фрідріха Барбаросса, Максиміліана і Вільгельма.
Зображення
Навколо імператорів розташувалися інші представники суспільства. Вони постають у вигляді птахів, на головах яких головні убори Папи Римського і короля.
Зображення
Є тут маленькі пташки з модними зачісками і великі кролики з косичками.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Удостоївся уваги автора фонтану і кінь Фрідріха Барбаросси. На восьминогу тварину забираються дорослі й діти, щоб знятися в образі бравого наїзника. Ми теж спробували вмоститися на сідлі. Все-таки, шкіряні велосідла для наших подорожей значно зручніші, ніж бронзові.
Зображення
Зображення
Від площі Марктштатте відходять багато вулиць, якими так приємно проїхатися.
Зображення
Зображення
Зображення
Ніденбург радує око будинками 13-14 століття, пам"ятниками, фонтанами, церквами та чудовим місцем, де можна неспішно насолодитися не лише історією, а й тим, наскільки німцям вдалося її зберегти.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Далі поїхали до набережної та гавані, звідки відкривається панорама широкої водної гладі озера і де лебеді та качки почуваються справжніми господарями.
Зображення
Зображення
Могутня будівля з червоним дахом називається Konzilgebäude (скорочено Konzil). Назва говорить сама за себе. Саме тут на початку 15 ст. частково проходило засідання церковного консиліуму, який засудив Яна Гуса. Раніше будинок служив як портовий склад зерна та інших товарів, тут же працював ринок. Сьогодні це готель з рестораном.
Зображення
Над портом Констанца височить 9-метрова статуя куртизанки Imperia роботи Петера Ленка, встановлена ​​на одному з молів гавані. Автора цієї композиції вразив роман Оноре де Бальзака про благородну коханку, дія якого розігрується саме в Констанці. Імперія, юна куртизанка, описана в La belle Impéria, сатиричним чином нагадує про часи Констанського собору: в своїх руках вона тримає непропорційно маленькі фігури оголених літніх чоловіків в імператорській короні і папській тіарі відповідно. Статуя кожні 4 хвилини робить оберт навколо своєї осі. Читала, що зі зведенням статуї було пов'язано чимало суперечок, але оскільки встановлена ​​вона була на приватній території, місто ніяк не змогло перешкодити її появі.
Зображення
Зображення
Далі поїхали в сторону залізничного вокзалу, щоб на поїзді дістатися Цюриха, оскільки дощ все ще йшов, а по часу вже перевалило за обід.
Зображення
Зображення
Зображення
Вокзал, який був нам потрібен, знаходиться в Швейцарії. В місті Кройцлінген, який настільки злився з Констанцем, що разом вони утворюють агломерацію зі спільним населенням близько 120 тис. Оскільки Швейцарія не є членом ЄС, між містами, хоча і в полегшеному режимі, продовжує існувати прикордонний контроль. Крім того, Констанц і Кройцлінген мають різні валютні системи: євро та швейцарський франк відповідно, хоча на практиці до оплати приймаються обидві валюти.
Зображення
Зображення
Міста настільки переплелися між собою, що переїзд з Німеччини в Швейцарію я усвідомила вже значно пізніше, а межа між країнами проходить часто вулицями так, що сусіди через дорогу живуть в різних державах.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Біля залізничного вокзалу розташований перехоплюючий велопаркінг з достатнім місцем для якоїсь сотні велосипедів, шафками схову та автоматами для придбання квитків.
Зображення
Зображення
Ми не знали точної інформації щодо необхідного нам поїзда, тому пішли до інфодовідки. І там я пізнала глибокий-преглибокий, разючо-сильний шок, оскільки вічливий молодий працівник повідомив, що з нас двох + за 2 велосипеди, щоб доїхати до Цюриха, всього-нічого 100 євро за 70 км. Через 10 хв., коли до мене повернулося вміння розмовляти логічними складнопідрядними реченнями, ми змирилися з невідворотнім - прийшов час нашої найдорожчої поїздки потягом під час мандрів (так, ми ще не були в Норвегії та інших дорогих країнах, тому дуже сподіваюся, що там більшість вдасться їхати на велосипеді).
Коли прибув потяг, розмістили велосипеди і зайняли місця в очікуванні знайомства з Цюрихом.
Зображення
Менше як за годину нас вже вітав вокзал Цюриха
Зображення
Зображення
Місто розташоване на березі Цюрихського озера, тож ми поїхали в сторону історичного центру, переїжджаючи мости на річці Ліммат, яка і впадає в озеро.
Зображення
Зображення
Зображення
У "місті точного часу", як ще називають Цюрих, досить часто зустрічаються годинники. На ратушах, будинках, клумбах.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
А також безліч мощених вуличок, площ, відкритого простору, пішохідних зон і трамваїв.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Дорогою до озера зустріли металевого носорога,
Зображення
а я ще й щоразу насолоджувалася чудовим та практичним оформленням клумб і дерев.
Зображення
В гаванях стояли яхти й катери, чекаючи початку сезону, а лебеді, як і в Констанці, заполонили берег і займалися побутовими справами, незважаючи ні на кого уваги.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Хмари висіли низько, ставало все темніше, тож ми рушили на північ від центра, де нас вже чекала пара швейцарців, в яких домовилися ночувати.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Їздити в Цюриху безпечно і досить комфортно навіть там, де немає велоінфраструктури. Водії дотримуються швидкісного режиму, поважають інших учасників руху, а на вулиці, де по одній смузі в кожну сторону, спокійно їдуть за велосипедистом, поки не буде безпечного місця для маневру. За Андрієм, наприклад, жовта ферарі чи-то ламборджині з відкидним верхом повільно їхала кілька хвилин, поки ми крутили вгору.
Дуже сподобалися будинки і велопарковки біля них. Це просто гармонія міста.
Зображення
Зображення
Коли ми нарешті знайшли будинок і квартиру наших нових знайомих, виявилося, що хлопець пішов нас шукати-виглядати. Тож, поки він повернувся, ми вже занесли речі й велосипеди і пішли приймати душ. Швейцарці дуже душевно нас прийняли, приготували смачну вечерю і ми довго спілкувалися про подорожі. Вони за тиждень чи два до нашого приїзду саме закінчили річну велоподорож, побувавши на кількох континентах.
Востаннє редагувалось 18.1.18 14:17 користувачем VeloPingvin, всього редагувалось 2 разів.
2014 - 4.133 км
2015 - 7.209 км
2016 - 10.725 км
2017 - 7.532 км

Аватар користувача
VeloPingvin
* * *
Повідомлень: 454
З нами з: 10.4.14 16:36
Стать: жін
Звідки: Київ, Дорогожичі

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення VeloPingvin » 11.12.17 23:30

День 3.
Цюрих (Швейцарія) - Льоррах (Німеччина) - Базель (Швейцарія) - Мюлуз (Франція)
Кілометраж за день - 64.5 км
Набір висоти - 183 м

Трек запланований:
дивитися тут

Трек LIVE:
лінк на Strava

Цього дня ми побували у 3-х країнах: зранку виїхали зі Швейцарії, на автобусі прибули в Німеччину, а на ніч дісталися Франції. Погода не дарувала бажаного сонця й тепла, але все оточуюче наповнювало враженнями й емоціями.
Зображення

Історія третя:
Show
Ранок підтвердив прогнози дощового дня, тож швейцарці запропонували нам автобусом доїхати до німецького Льорраха, а звідти, через Базель, крутити в Мюлуз. І хоча дощ не йшов, а лише висіли низькі сірі хмари, нам радили не надто обнадіюватися з цього приводу, оскільки погода дуже мінлива і якщо ми ризикнемо їхати своїм ходом, то на треку шукати альтернативи буде важче у разі дощу. Поснідавши з гостинними господарями, зібралися в дорогу.
Зображення
Зображення
Хлопець запропонував провести нас до автостанції та все влаштувати якнайкраще. На що ми з радістю погодилися. Їхали компанією FlixBus: комфортні й недорогі європейські автобуси.
Зображення
Зображення
Зображення
Прибувши у Льоррах, поїхали в сторону Базеля, паралельно оглядаючи місто.
Зображення
Зображення
Зображення
Тут багато пішохідних вулиць та симпатичний історичний центр з традиційною Марктплатц.
Зображення
Зображення
Зображення
Безліч скульптурок та цікавинок, - на фотографування всіх просто не вистачає часу.
Зображення
Зображення
Зображення
Ось так виглядає кордон між Німеччиною та Швейцарією, хоча по факту здається рядовим КПП, де авто проїжджають швидко, а на нас взагалі ніхто уваги не звернув.
Зображення
Проїхавши трохи манівцями,
Зображення
в"їхали у швейцарський Базель.
Зображення
Зображення
Сказати, що місто на Рейні нам дуже сподобалося - це не сказати нічого. Ми були просто в захваті. Воно якесь магічно-чарівне, стародавньо-миле і загадково-привітне.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
У Базелі прекрасна набережна, якою прокладена зручна велодоріжка. Якби мій щоденний байктуворк проходив такою велодоріжкою, здається, я могла б бути найщасливішим комм"ютером у світі.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Під"їхали до музею різноманітних механізмів Тенглі
Зображення
Зображення
Жан Тенглі був відомим швейцарським художником-новатором та скульптором. Роботи Тенглі покликані розповісти про одну з головних проблем сучасності - механізації людини і олюдненні машин. Саме цій ідеї він присвятив сорок років своєї творчості.
Зображення
Зображення
В музей ми не пішли, але якщо ще в Базель навідаємося, то обов"язково сходимо. Якщо ми надовго "зависли" біля механічного фонтану, то що ж казати про скульптури всередині.
phpBB [media]


Далі поїхали в історичний центр міста, який іноді здавався просто казковим
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Кафедральний собор Базеля
Зображення
Зображення
Зображення
Площі, готелі, кафе, магазинчики, ресторани - все створює єдиний стиль. На всьому відпочиває погляд. Відчуття спокою та затишку не полишають ні на мить.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Кілька разів переїжджали Рейн різними мостами, милувалися річкою, статуями й скульптурами, набережними з обох боків та яскравими трамваями.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
А ще в Базелі класнючі дитячі майданчики. З натуральних матеріалів, різних форм, далеко від доріг і максимально серед природи.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Покрутившись ще трохи у Базелі, поїхали на маршрут, на зустріч з Францією.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Частково дорога проходила велодоріжкою, а частково - через міста.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Франція зустріла хорошим дощем і в Мюлуз приїхали якщо не повністю мокрі, то добряче вологі.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Приїхавши до будинку хлопця, в якого мали ночувати, з"ясували, що він ще на роботі, попросивши у перехожих телефон для зв"язку. Він пообіцяв, що за 30-40 хвилин приїде, тож ми вирушили більш детально оглянути місто. Завдяки дощу воно було майже порожнє - катай, де душа забажає.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Тут є все необхідне й стандартне для комфортного життя - історичний центр, головний собор, площа з магазинами, кафе та мерією. Гарний парк, багато старовинних вуличок і навіть знайшли поличку для тих, хто любить ділитися книгами та дерево, прикрашене вишивкою.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Через трохи повернулися до будинку ночівлі і за кілька хвилин якраз під"їхав господар - молодий француз у пальто, шарфику і на міському велосипеді. Це було гарно, але й трішки смішно, бо дуже нагадувало карикатурний образ французів. Хлопець виявився дружнім, цікавим та щирим. Ввечері прийшов його товариш (теж в пальто і шарфі), вони приготували вечерю і за смачними стравами, сиром та вином ми довго спілкувалися про Францію та Україну, подорожі, політику, музику й багато іншого.
До речі, живе він у квартирі-мансарді і похилий дах та балки додавали якоїсь романтики й невловимої французької загадковості.
Зображення
Зображення
Востаннє редагувалось 18.1.18 12:50 користувачем VeloPingvin, всього редагувалось 1 раз.
2014 - 4.133 км
2015 - 7.209 км
2016 - 10.725 км
2017 - 7.532 км

Аватар користувача
Shmelь
* * *
Повідомлень: 390
З нами з: 23.4.08 13:43
Звідки: Kiev

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення Shmelь » 12.12.17 13:26

Очень здорово :good:
phpBB [media]

Аватар користувача
VeloPingvin
* * *
Повідомлень: 454
З нами з: 10.4.14 16:36
Стать: жін
Звідки: Київ, Дорогожичі

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення VeloPingvin » 13.12.17 22:26

День 4.
Мюлуз - Безансон (Франція)
Кілометраж за день - 156.6 км
Набір висоти - 645 м

Трек запланований:
дивитися тут

Трек LIVE:
лінк на Strava

Четвертий день подарував таке довгожданне сонце і неймовірно мальовничий маршрут. Ми їхали по EuroVelo 6. Вздовж каналів та річок (Canal du Rhône au Rhin та the Doubs), оточені зеленими пагорбами і кам"янистими скелями. Коли навколо лише чарівна природа.
Зображення

Історія четверта:
Show
На виїзді з Мюлуза трек майже відразу пішов чудовою велодоріжкою вздовж каналу. З такими невід"ємними атрибутами як веловказівники, відсутністю авто, зручною інфраструктурою та гарною природою.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Час від часу проїжджають інші велосипедисти, вітаючись французькою.
Зображення
Навколо тихо й спокійно, дуже багато птахів: лебеді, качки, цаплі. І ось попереду бачимо, що нам перегородили дорогу - значних розмірів лебідь стоїть прямісінько посеред велодоріжки.
Зображення
Зображення
Спочатку ми пригальмували, щоб не сполохати його та сфотографувати, але він і не думав тікати чи хоча б відходити. Більше того, у нього був такий вигляд, ніби він не розуміє, чого це ми тут шастаємо.
Зображення
Помаленько під"їхавши ближче, ми побачили, що лебідь оберігав самку, яка сиділа на гнізді. Як же від позитивного враження защеміло серце, коли ми усвідомили, що ось ця біло-червона загорожа, яка на перший погляд незрозуміло чому тут розташована і псує краєвид, насправді - турботливо розміщений парканчик, щоб птахам було комфортно й безпечно висиджувала потомство.
Зображення
Самець сумлінно та якісно виконував свої обов"язки охоронця і швиденько відреагував на мою спробу підійти ближче, щоб сфотографувати лебідку - мало не цапнув мене за ногу (звучить смішно, але насправді було страшнувато).
Зображення
Дорога вела нас вздовж води,
Зображення
Зображення
Зображення
час від часу захоплюючи невеликі міста і поселення,
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
станції туристичних катерів
Зображення
Зображення
та поля з жовтогарячим рапсом серед соковито-весняної зелені трав.
Зображення
Зображення
Проїхавши містечко Апнан,
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
виїхали в долину, яка то звужувалася, то розширялася. Краса відкрилася настільки захоплива, що десятки кілометрів пролітали без будь-якої втоми.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Це був саме той день, коли 150 км пролетіли, наче одна мить.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Від довколишньої краси хотілося кричати: велосипедний рай серед зеленої магії.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Важко було повірити власним очам - настільки казково-прекрасним був пейзаж.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Їдучи, я думала, наскільки гарно тут має бути також восени за рахунок осінніх фарб.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Під"їжджаючи до Безансона, почали траплятися всілякі цікавинки, інфостенди для велосипедистів та передмістя.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Велосипедний в"їзд у Безансон виявився найромантичнішим з усіх в"їздів у міста, які я поки зустрічала.
Зображення
Виїжджаючи з тунелю, вас зустрічають мури безансонської фортеці - цитадель Вобана (XIV ст.), яка у 2008 р. була внесена у Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Зображення
Зображення
Далі поїхали оглядати старе місто.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Церква святої Марії-Магдалини (L'église Sainte-Marie-Madeleine)
Зображення
Церква святого Петра (Église Saint Pierre)
Зображення
Чарівний безансонський трамвай вздовж набережної
Зображення
Набережна Вобана на річці Ду.
Зображення
Зображення
Зображення
А ще у цьому прекрасному французькому місті народився мій улюблений письменник - Віктор Гюго. Тож відкривати для себе Безансон було удвічі приємніше й цікавіше.
Зображення
Зображення
Зображення
Заїхали на критий ринок, де вже закінчувався робочий день, але частина продавців ще працювали. Взяли на пробу 4 різні види французького сиру. Щоб потім не було причин жалкувати, що мало скуштували.
Зображення
Зображення
Зображення
І куди ж без французького винограду, старанно розлитого у пляшки.
Зображення
Ночували у молодого француза-кінознавця. Разом приготували вечерю, спілкувалися на різні теми й ділилися досвідом, враженнями, планами на майбутнє. У Франції у невеликих старих містах будинки побудовані незвично для нас: з вулиці виглядає суцільною будівлею з дверима, які ніби-то ведуть у під"їзд.
Зображення
А насправді спочатку йдеш вузькою доріжкою вздовж газону, повз кілька під"їздів з одного боку і дерев"яних комор - з іншого, а тоді підходиш до свого під"їзду - з вузьким коридором, крутими скрипучими сходами і маленькими сходовими майданчиками.
Зображення
І вид з вікна особливо радує - думками легко переносишся у середньовічну Францію.
Зображення
2014 - 4.133 км
2015 - 7.209 км
2016 - 10.725 км
2017 - 7.532 км

Аватар користувача
VeloPingvin
* * *
Повідомлень: 454
З нами з: 10.4.14 16:36
Стать: жін
Звідки: Київ, Дорогожичі

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення VeloPingvin » 15.12.17 17:16

День 5.
Безансон - Діжон (Франція)
Кілометраж за день - 102.3 км
Набір висоти - 629 м

Трек запланований:
дивитися тут

Трек LIVE:
лінк на Strava

Зранку яскраво світило сонце і привітним було чисте блакитне небо. День обіцяв бути цікавим та багатим на враження, оскільки попереду чекали безліч невеличких французьких міст і містечок - ідеальний спосіб познайомитися з сільською Францією. Хоча селом у нашому розумінні навіть маленькі поселення назвати важко.
Зображення

Історія п'ята:
Show
Проводжати на та слідкувати за зборами прийшов місцевий пан Коцький.
Зображення
Зображення
Швиденько склавши речі, проїхалися ще раз через центр Безансона, прямуючи на виїзд з міста.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
На мосту через річку Ду стоїть пам"ятник інженеру маркізу Клоду де Жоффруа д'Аббану, який у 1783 р. на річці Соні поблизу Ліону продемонстрував перший вдалий прототип пароплава, названий піроскафом.
Зображення
За містом дорога відразу повела полями, при чому, для початку, вирішила поблукати гравійними стежинами, де ще залишалися калюжі після інтенсивних недавніх дощів.
Зображення
Зображення
Зображення
Більшу частину треку їхали вище річки Оньон, двічі з нею перетинаючись. У місті Марне відкривається дуже живописний краєвид на ріку з моста. Невеликий штучний поріг додає родзинки цій місцині.
Зображення
Зображення
Місто Марне (Marnay)
Зображення
Зображення
Зображення
До Сорне їхали другорядною дорогою вздовж полів, де авто зустрічалися вкрай рідко.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
У цій частині Франції дахи церков викладені мозаїкою з різнокольорового кахелю, завдяки чому дуже гарно виблискують на сонці та помітні здалеку.
Зображення
Зображення
Зображення
Багато зустрічалося протягом подорожі обплетених рослинами будинків. Я до них відчуваю особливу ніжність, гармонія таких споруд завжди захоплює.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Відвідали містечко Пем (Pesmes), яке входить в Асоціацію найгарніших селищ Франції.
Зображення
Зображення
Мальовниче маленьке містечко з приблизно тисячею жителями може похвалитися відмінно збереженими середньовічними будівлями, кращий вигляд на які відкривається з арочного моста через річку Ognon, притока річки Сони.
Зображення
Проїхавшись ще трохи лісом, полем та серед насаджень молодих дерев,
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
під"їхали до міста Ламарш-сюр-Сон (Lamarche-sur-Saône). Щоб в"їхати в місто, потрібно було переїхати міст через Сону. Що може бути простіше. Насправді, ні. Тому що попереду був перекритий міст з багатьма будівельними машинами (і виглядав неприступним) та робітниками, які ремонтували цей самий міст. В радіусі кільканадцяти км це був єдиний міст для перетину річки та в"їзду в місто, тому, увімкнувши вираз обличчя "ми не місцеві, дозвольте пройти", спішилися і пішли на міст, де дороги толком не було і кипіла робота серед будівельного хаосу та бруду. На щастя, нас з розумінням пропустили
Зображення
і ми оглянули невеличкий Ламарш-сюр-Сон,
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
а також відразу перекусили на лавочці біля церкви св. Варфоломія (Eglise Saint Barthélemy)
Зображення
Далі знову їхали серед природи, яка чергувалася з невеликими містами й селами. Такими схожими і все-таки кожне по-своєму, у якійсь дрібниці, унікальне. Було чітке відчуття, що ось, саме зараз і саме сьогодні, я знайомлюся і пізнаю справжню Францію.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Під вечір приїхали в Діжон. Раніше про це місто нічого не знали, хіба на полицях магазинів зустрічали діжонську гірчицю. Тому настільки приємно, неочікувано було відкрити для себе це неймовірно-гарне старовинне місто. До речі, саме у Діжоні народився французький інженер-будівельник і архітектор Густав Ейфель.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Діжон мало постраждав у війнах останніх двох століть. У центрі збереглися фахверкові будинки XII-XV століть,
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Палац герцогів Бургундських з вежею Філіпа Доброго, перебудованою XVII-XVIII століть,
Зображення
Зображення
Зображення
готична церква Нотр-Дам (початок XIII століття), яка славиться своїм химерно-ажурним різьбленим фасадом і зразками середньовічного декоративно-вжиткового мистецтва,
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
площа Визволення,
Зображення
Зображення
відреставрована, у хорошому стані будівля пошти.
Зображення
Один з символів Діжону є сова. Тож тут оформили цікаву та зручну книжечку-путівник для туристів, а у історичному центрі біля різних пам"ятників та пам"яток розмістили позначки з совами та цифрами. Тож кожен бажаючий, придбавши путівник (3 євро), може пройти цікаву екскурсію містом та прочитати про всі статуї, скульптури, визначні місця.
Зображення
Зображення
Гуляти Діжоном, як пішки, так і на велосипеді, дарує величезне задоволення, море вражень та відчуття казки, якоїсь приємної нереальності.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Якщо раптом ще вдасться, то залюбки повернемося ще раз у це прекрасне місто.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зупинилися на ніч ми у молодої французької сім"ї. В самісінькому центрі Діжону, на вулиці рю Веррері, в будинку XV століття.
Зображення
Зображення
Зображення
2014 - 4.133 км
2015 - 7.209 км
2016 - 10.725 км
2017 - 7.532 км

Аватар користувача
VeloPingvin
* * *
Повідомлень: 454
З нами з: 10.4.14 16:36
Стать: жін
Звідки: Київ, Дорогожичі

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення VeloPingvin » 17.12.17 00:30

День 6.
Діжон - Моншанен - Паре-ле-Моньяль (Франція)
Кілометраж за день - 97 км
Набір висоти - 600 м

Трек запланований:
дивитися тут

Трек LIVE:
лінк на Strava

Продовжили знайомитися з Бургундією, яку називають країною жовтих гірчичних полів та мальовничих виноградників, а також одним з кращих гастрономічних регіонів Франції.
Зображення

Історія шоста:
Show
Вже зранку на небі збиралися хмари, а прогнози передавали дощ з різною інтенсивністю, тому вирішили їхати стільки, скільки дозволить погода. А оскільки мали їхати серед виноградників, то хотілося максимально крутити. А виноградники (хоча ще й зовсім малі у цю пору), як відомо, самі себе не подивляться.
Зображення
Зображення
Час від часу траплялися невеликі міста й поселення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
В Бургундії серед виноградників зустрічаються замки та монастирі, побудовані ще в 11-15 ст. Головна краса - це знаменита винна дорога, по якій ви добираєтеся до Клу Вужо, коли по обидва боки - величезні виноградники, красиві замки різної величини, а в самому Клу Вужо взагалі приголомшлива картина - з одного боку тільки виноград для білого вина, з іншого - для червоного.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Замок Клу Вужо (Château du Clos de Vougeot) - древній капуцинський монастир XII ст. Старовинне абатство являється центром бургундського виноробства. Саме ченці скрупульозно, рік за роком, вивчали терруари: яка земля, які лози висаджувати, чи достатньо сонця, чи не перешкодять вітри.
Зображення
У місті Нюі-Сен-Жорж (Nuits-Saint-Georges) проїжджали біля церкви св. Єлизавети (Église Saint-Symphorien), на території якої розташоване старовинне кладовище. Момент був надзвичайно атмосферний та моторошний: низькі сірі хмари, тиша й трішки містичний спокій. Дуже незвичні, але глибокі відчуття.
Зображення
Зображення
Зображення
У повітрі все більше відчувалося наближення дощу, тож ми цінували кожен кілометр, подоланий нами на велосипеді.
Зображення
Зображення
Зображення
Попереду було місто Бон, тож оглянути його дуже хотілося без дощу.
Зображення
Зображення
Бон (Beaune) - винна столиця Бургундії. Саме в Боні знаходилася резиденція герцогів Бургундських до перенесення столиці в Діжон. Щороку в місті проводиться найстаріший і найбільший в світі благодійний винний аукціон (цього року пройшов вже 157 аукціон).
Зображення
Зображення
Зображення
Це стародавнє місто з багатою історією, де збереглися залишки від до-римської та римської епох, середньовіччя й Ренесансу, аж до сучасного часу.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Hôtel Dieu / Hospices de Beaune. Хоспіс був відкритий в Боні в середині 15 ст. в часи правління герцога Філіпа III Доброго, і з тих пір ні разу не припиняв свою роботу до наших днів. Звичайно, зараз медичний центр розташовується в іншому місці, а в цій будівлі розміщений музей.
Зображення
Зображення
Кoлeгіaльнa цepква Бoгoмaтepі (Basilique Collégiale Notre Dame). Датується другою половиною 12 ст. і являєтьcя однією з останніх великих романських церков Бургундії.
Зображення
Мерія Бона (Hôtel de Ville) розташована в будівлі колишнього монастиря урсулинок, заснованого у 1626 р.
Зображення
Під час революції майно монастиря було націоналізоване і продавалося з аукціона. Мерія, яка раніше розміщалася на площі Place de Monge, поруч з годинниковою ратушею, купила будівлю і переїхала сюди у 1793.
Зображення
Зображення
Зображення
У 1815 р. частина будівлі була пошкоджена пожежею, розпочалася реконструкція, в процесі якої батько і син Боннe (Bonnet) створили новий фасад.
Зображення
Зображення
Вже на виїзді з міста розпочався дощ. І поки він був не надто сильний, ми ризикнули їхати далі.
Зображення
Зображення
Серед виноградників проходить промаркований веломаршрут.
Зображення
Далі дощ пустився сильніший і два добрячі підйоми ми долали мокрою дорогою та в тумані. Проте зелені пагорби були настільки шикарними, що навіть дощ не заважав насолоджуватися їх свіжістю та просторами.
Зображення
Зображення
Зображення
Доїхали до найближчого невеличкого містечка Моншанен, заїхали в магазин за продуктами та покрутили грітися в будівлю залізничного вокзалу, оскільки стало відчутно прохолодно під дощем.
Зображення
Зображення
Всередині нікого не було, лавочок багато, чисто, сухо й тепло. Ми порозвішували сушити одяг і вирішили купити квитки, але каси не було. Як і жодного працівника станції. В наявності лише такий автомат.
Зображення
І, незважаючи на те, що лише французька мова у меню, інтерфейс ідеальний - інтуїтивно зрозумілий, простий, легкий. Про це свідчить те, що людина, яка не знає французької, за хвилину придбала 2 квитки для дорослих у потрібному напрямку + 2 квитки на велосипеди, розрахувавшись карткою. (У тому ж німецькому Ліндау з аналогічним автоматом при купівлі квитків виявилося складно не лише мені, а й місцевим).
Трохи зігрівшись і пообідавши, дочекалися свого потяга, який складався лише з 2-х вагонів, і поїхали в Паре-ле-Моньяль.
Зображення
Зображення
Паре-ле-Моньяль зустрів нас вітром і сильною зливою. А ми тільки зігрілися і підсохли. Тому нехотячи виходили з теплого вагону.
Зображення
Зображення
Місто поїхали оглядати вже наступного дня, але коротко опишу його тут. Невелике, але симпатичне місто з цікавим історичним центром.
Зображення
Зображення
Зображення
Середньовічна будівля мерії (Hôtel de Ville) у стилі Ренесанс.
Зображення
До речі, саме з Паре-ле-Моньяль пішов культ Sacré-Coeur - культ Серця Христового, який виник у XVII ст. у Франції. Тож місто являється важливим паломницьким центром. Тут розташована одна з найгарніших і найбільш цікавих церков - базиліка святого серця Христа.
Зображення
Базиліка почала будуватися у 12 ст. і була завершена лише у 14 ст.
Зображення
Зображення
Ночували в 2-зірковому готелі. Що дуже сподобалося, так це цілий велогараж і хоча візуально привабливим його не назвеш, проте наші велосипеди були в закритому приміщенні, сухі та в комфорті.
Зображення
Ще один цікавий та насичений день був позаду. І хоча дощ не дав проїхати весь запланований маршрут, проте побачене й відвідане нами радувало неймовірно.
2014 - 4.133 км
2015 - 7.209 км
2016 - 10.725 км
2017 - 7.532 км

Аватар користувача
d.j.Denver
* * * * *
Повідомлень: 1084
З нами з: 16.9.10 23:34
Стать: чол
Звідки: Київ, Ліко-Град

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення d.j.Denver » 17.12.17 21:42

Путівник виходить те що треба!
З нетерпінням чекаю на продовження.

Аватар користувача
VeloPingvin
* * *
Повідомлень: 454
З нами з: 10.4.14 16:36
Стать: жін
Звідки: Київ, Дорогожичі

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення VeloPingvin » 18.12.17 12:50

День 7.
Паре-ле-Моньяль - Gilly-sur-Loire - Невер (Франція)
Кілометраж за день - 50 км
Набір висоти - 60 м

Трек запланований:
дивитися тут

Трек LIVE:
лінк на Strava

Найкоротший ходовий день за всю подорож. Дощ не дозволив проїхати запланований трек і ми рятувалися від зливи на потязі. Проте змогли достатньо часу приділити Неверу (Nevers), розташованому на правому березі Луари. Найбільший у Франції центр виробництва фаянсу.
Зображення

Історія сьома:
Show
Оглянувши зранку Паре-ле-Моньяль (про що писала в кінці попереднього поста), виїхали на трек. Дорога була мокрою, час від часу накрапав дощ. Проте і в таких умовах їхати досить приємно завдяки чудовій велодоріжці вздовж каналів та річки Луара.
Зображення
Зображення
Пасмурна погода навіть ранок робила темним, наче вечір.
Зображення
Зображення
Прогноз погоди настирно показує, що скоро почнеться злива і ми, нехотячи, з"їжджаємо у крихітне містечко Gilly-sur-Loire, куди за годину мав прибути потяг до Неверу. Поїхали оглянути містечко.
Зображення
Зображення
Зображення
І тут, щоб тільки роз"ятрити душу, вийшло сонце, хмари розійшлися і справжня весна показала свою красу в яскравому світлі.
Зображення
Зображення
Зображення
Подумували вже продовжити їхати на велосипедах, але, на щастя, втрималися від цього пориву. Сонце скоро знову сховалося за темними хмарами, а коли сіли у потяг, то дорогою злива різної інтенсивності 3-4 рази заливала шибки зовні. І в такі хвилини я була по-справжньому рада, що знаходжуся в теплому сухому вагоні, а не на велосипеді за вікном.
Зображення
Невер зустрів нас ось таким небом.
Зображення
Зображення
Оскільки було ще близько двох годин до того часу, коли домовилися приїхати у будинок французів, де мали ночувати, то покрутили оглядати Невер. Був якраз день міста і весь центр, вулиці й багато будівель прикрашали жовті й сині прапірці.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Кафедральний собор Сен-Сір-Сент-Жюлье (Cathédrale Saint-Cyr-et-Sainte-Julitte de Nevers) вражає своєю картинною готичністю.
Зображення
Зображення
У сьогоднішньому своєму вигляді собор представляє лише репліку оригінала. Перший собор на місці більш раннього галло-римського святилища будували з 10 по 16 століття з перервами на руйнування і розширення, таким чином зовнішній вигляд його став в результаті досить еклектичним, з елементами романського та східного стилів.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Під час Другої світової війни собор був зруйнований фактично повністю при бомбардуванні своїми ж: союзницькі війська промахнулися повз залізничну станцію і удар припав по місту. Собор, в якому розірвалися три бомби, довгий час реконструювався.
Зображення
Зображення
Зображення
На створення одних тільки вітражів пішло близько 30 років, і робота над ними завершилася зовсім недавно. Зате сьогодні вікна собору виглядають дивовижно: це 130 розписаних в сучасному стилі вікон, на виготовлення яких було витрачено понад 7 млн ​​євро.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Однією з головних визначних пам'яток міста є герцогський палац Пале-Дюкаль, будівництво якого проходило в 15 столітті. Палац також є поєднанням декількох архітектурних стилів (пізньої готики і ренесансу). Сьогодні в палаці відкрито кілька виставкових залів, а також є великий акваріум.
Зображення
Зображення
Дуже примітна територія, що примикає до палацу. Тут збереглися старовинні особняки та укріплювальні споруди.
Зображення
Зображення
Зображення
Каплиця Сент-Марі
Зображення
Парк у центрі Неверу
Зображення
Зображення
Зображення
Коли ми оглядали одну з невеликих площ у центрі, почалася така сильна злива, що навіть ховатися під навісами кафе не рятувало, якщо примоститися зкраю.
Зображення
Тож вирішили проштовхатися ближче до центру літнього майданчика і перекусити. Люб"язні працівники ресторанчика дозволили завести велосипеди в під"їзд. Замовили Fish and Chips. Поки їли, злива потроху стихла. Точніше, робила перерву перед наступним заходом.
Зображення
Як тільки стих дощ, ми поїхали до будинку французів, які вже нас чекали. Дуже гостинна сім"я. Чоловік знав багато про Україну, про політичну ситуацію та військові дії. Ми йому подарували жовто-блакитний баф з зображенням тризуба. Він був настільки вдячний, ніби ми йому півцарства вручили. Вони з дружиною приготували ситну й смачну вечерю. Нам виділили окрему кімнату на другому поверсі з також окремим санвузлом. Як в кращих готелях. Ми довго спілкувалися того вечора, обговорювали найрізноманітніші теми, насолоджувалися їжею.
Зображення
Дуже приємна французька сім"я, яка прийняла нас наче рідних.
2014 - 4.133 км
2015 - 7.209 км
2016 - 10.725 км
2017 - 7.532 км

Аватар користувача
VeloPingvin
* * *
Повідомлень: 454
З нами з: 10.4.14 16:36
Стать: жін
Звідки: Київ, Дорогожичі

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення VeloPingvin » 19.12.17 22:59

День 8.
Невер - Монтаржи (Франція)
Кілометраж за день - 171 км
Набір висоти - 261 м

Трек запланований:
дивитися тут

Трек LIVE:
лінк на Strava

День, коли ми познайомилися з людиною, в якої домашня тваринка - поні.
Зображення

Історія восьма:
Show
На виїзді з Неверу ще раз помилувалися містом з протилежного берегу - захоплива картина.
Зображення
Зображення
Більша частина треку йшла веломаршрутом вздовж Луари.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Знову були канали, поля та невеличкі міста, через які так комфортно й цікаво їхати.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
1.5 метри поваги по-французьки. І тут це дійсно працює.
Зображення
Багато цікавинок зустрічалося як у містах, так і біля приватних будинків.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Гравійно-грунтова доріжка в лісі та полі.
Зображення
Зображення
Зображення
Коротка серпантинна, але така оригінальна велодоріжка на шляху Eurovelo, якою ми кілька разів проїхалися - настільки вона чудова та незвична.
Зображення
Зображення
Мости, місточки та акведук.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Акведук Бріар був побудований через Бріарський канал (Canal de Briare, який є одним з найстаріших каналів у Франції) з 1890 по 1896 рр. Він також є найдовшим акведуком в світі - його довжина становить 662,7 метра.
Зображення
Зображення
Акведук має 14 прольотів, які тримають 13 000 тон води, а його глибина - 2.2 метри.
Зображення
Зображення
Зображення
І атомна електростанція, яку ми бачили попереду себе з десяток кілометрів, поки не під"їхали близько. Хмари були продовженням пару з труб (видно на фото).
Зображення
Зображення
На обід заїхали закупитися в супермаркеті міста Cosne-Cours-sur-Loire.
Зображення
Далі наш маршрут пролягав через місто Жьєн (Gien), панорама на в"їзді та виїзді якого просто заворожує.
Зображення
Зображення
Зображення
Місто відоме своїм замком Жьен (Château de Gien), який розташований в долині Луари. Він був споруджений на початку XVI століття для проживання королівської дочки Анни де Жьєн і залишався власністю графів де Жьєн до Французької революції. У першій половині XIX ст. був центром мисливства для королівської знаті.
Зображення
Старовинна церква замка Жьєн або ще її називають церквою Жанни д"Арк (Eglise Sainte-Jeanne-d'Arc)
Зображення
Зображення
Лише вежа-дзвіниця залишилася від старовинної церкви замку Жьен. Будівля червоної цегли побудована в середині XX століття.
Зображення
У 1940 р. церква була майже вщент зруйнована німцями. Події того часу закарбовані, як нагадування, на фото, розміщені біля церкви.
Зображення
Зображення
Далі поїхали в місто Монтаржи (Montargis) - місто каналів та мостів, друге за розмірами після Орлеану в долині Луари.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Церква святої Магдалини в центрі Монтаржи
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Проїхавшись містом і купивши деякі продукти на вечерю, покрутили у передмістя, за 8 км від Монтаржи, де мали ночувати у молодої француженки.
Зображення
Зображення
Будинок розташований серед мальовничої природи, авто проїжджають рідко, навколо зелень, свіже повітря і ніякого лишнього шуму.
Зображення
Зображення
Коли ми приїхали, Гвен якраз повернулася з роботи і, показавши нам нашу кімнату, душ і кухню, сказала, що поки сходить за своїм поні, який пасеться у полі неподалік. Ось так ми познайомилися з гарним та спокійним поні, якого Гвен щодня, на час роботи, відводить на пасовисько, а у вихідні катає сусідських дітей.
Зображення
Зображення
А неподалік пасуться віслюки. Справжнісіньке село, тільки французьке.
Зображення
Зображення
Було приємно і цікаво змінити місто на село і подивитися, як французи живуть у передмістях. Дуже мало схожого на наші села. Багато простору, майже немає огорож та заборів, хіби лише для краси і то невисокі. Гвен була не менш гостинною, ніж всі попередні господарі. Ми разом приготували вечерю і потім ще довго сиділи за розмовами з бокалом вина.
2014 - 4.133 км
2015 - 7.209 км
2016 - 10.725 км
2017 - 7.532 км

Аватар користувача
VeloPingvin
* * *
Повідомлень: 454
З нами з: 10.4.14 16:36
Стать: жін
Звідки: Київ, Дорогожичі

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення VeloPingvin » 20.12.17 22:07

День 9.
Монтаржи - Фонтенбло - Версаль - Париж (Франція)
Кілометраж за день - 146 км
Набір висоти - 697 м

Трек запланований:
дивитися тут

Трек LIVE:
лінк на Strava

Важкий фізично, але наповнений красою та замками день.
Зображення

Історія дев'ята:
Show
Виїхали рано, оскільки попереду був не лише достатній кілометраж, але й чудові місця, які потребували часу й уваги. Цього дня значна частина маршруту пролягала гравійними велодоріжками. Іноді траплялися ділянки з досить великими камінцями, а також білим покриттям, яке сліпило на сонці.
Зображення
Зображення
Зображення
Зранку було досить пасмурно, але дощу не обіцяли, тож морально їхалося дуже комфортно.
Зображення
Зображення
Дорогою до замку проїжджали через ліс Фонтенбло ( Forêt de Fontainebleau) - великий лісовий масив, який оточує замок і містечко Фонтенбло. Популярне місце піших, велосипедних та верхових прогулянок.
Зображення
Зображення
Ліс, що розкинувся на площі 25 000 га, відрізняється красивим ландшафтом: він включає скелі, гроти, пагорби і долини, порослі вересом і улексом. Характерною особливістю місцевих пейзажів є велика кількість валунів химерних форм.
Зображення
Зображення
Зображення
Палац Фонтенбло (Château de Fontainebleau) належить до епохи Ренесансу. Тут жили багато правителів Франції починаючи з Людовика VII і закінчуючи Наполеоном III.
Зображення
Зображення
Зображення
Палац зобов'язаний своєю появою тому, що знаходиться в центрі чудового лісу, що зробило його ідеальним місцем для королівських мисливських забав. Мисливський будиночок з'явився тут ще в XII столітті, але перетворення його в розкішний палац було здійснено тільки в XVI столітті з ініціативи Франциска I.
Зображення
Зображення
Зображення
Фонтенбло служив французьким правителям протягом семи століть, і тільки з крахом Імперії в 1870 році назавжди перестав виконувати свої історичні функції і був перетворений на музей. А у 1981 р. палац і парк Фонтенбло увійшли до списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у Франції.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Тут на повну хазяйнують качки і підходять близько, щоб випросити їжу. Лебеді граційно плавають у водоймах, а цілковитий спокій та гармонія висять у повітрі. Палац надзвичайний, чарівний і дуже милий (якщо таку характеристику можна застосувати до споруди). Нам дуже сподобалося провести там час, насолодитися красою та простором.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Як тільки виїхали за Фонтенбло, втрапили на вузьку грунтову стежину вздовж Сени - мокру після нещодавніх дощів і в деяких місцях з нахилом. Кілька разів мало не навернулася з велосипеду через слизьку поверхню.
Зображення
Зображення
Сена виблискувала на сонці, крутити на велосипеді з такими пейзажами довкола - невимовне задоволення.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
На під"їзді до Версалю зустріли дві цікавинки - скульптуру рожевого буйвола і неймовірну ділянку велодоріжки, густо оточену кущами.
Зображення
Зображення
Версаль - невелике місто, вся площа якого складає близько четвертої частини площі Парижу.
Зображення
Зображення
Зображення
А ось сам палац займає досить велику територію. Великий Версальський палац з великим парком і малими палацами Великий і Малий Тріанон - музейний комплекс, який є туристичним об'єктом світового значення. Версаль споруджувався під керівництвом Людовика XIV з 1661 року і став своєрідним пам'ятником епохи "короля-сонця".
Зображення
Зображення
Зображення
Регулярний парк Версальського палацу - один з найбільших і значущих в Європі. Він складається з безлічі терас, які знижуються в міру віддалення від палацу. Клумби, газони, оранжерея, басейни, фонтани, а також численні скульптури представляють собою продовження палацової архітектури.
Зображення
Зображення
Зображення
З Версалем пов'язано безліч значущих подій французької та світової історії. Так, в XVIII столітті королівська резиденція стала місцем підписання багатьох міжнародних договорів, в тому числі договору, що завершив Війну за незалежність США (1783). У 1919 році був підписаний мирний договір, який завершив Першу світову війну і поклав початок так званої Версальської системи.
Зображення
Зображення
Зображення
В Париж під"їхали на метро, в якому можна перевозити велосипеди в першому та останньому вагонах. По часу ми вже трохи спізнювалися до французів, у яких мали ночувати та й за день дуже забили руки через гравійну й кам"янисту дорогу. Паризьке метро, принаймні, поїзд, в якому ми їхали, просто чарівне - двоповерхове та з фотошпалерами, які зображають природу і витвори мистецтва.
Зображення
Зображення
За якихось 15 хв. ми виходили на станції у Парижі, звідки найближче було їхати до потрібного нам будинку. Екскурсія французькою столицею була запланована на наступний день, тож проїхали небагато. Але побачили все-таки досить цікавий міст метро - віадук чи, швидше, естакада, між опорами якого розміщуються приміщення (судячи з оформлення деяких з них, було чітке враження, що приміщення житлові). Виглядає дуже цікаво і оригінально.
Зображення
Зображення
Приймала у себе нас молода французька сім"я, яка немало подорожувала багатьма країнами. Тож наші велосипеди на балконі склали компанію ще двом залізним коням. І вид з вікна радував - хоча і забудована територія, проте ніяких тобі запаркованих авто у дворі чи на газонах, а максимум дерев та зелені.
Зображення
Зображення
З господарями ми провели ще один чудовий вечір відпустки за смачною вечерею та цікавими розмовами - усім було, що розповісти та поділитися досвідом і яскравими враженнями.
2014 - 4.133 км
2015 - 7.209 км
2016 - 10.725 км
2017 - 7.532 км

Аватар користувача
VeloPingvin
* * *
Повідомлень: 454
З нами з: 10.4.14 16:36
Стать: жін
Звідки: Київ, Дорогожичі

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення VeloPingvin » 23.12.17 17:02

День 10.
Париж + Лілль - Рубе (Франція)
Кілометраж за день - 51 км
Набір висоти - 402 м

Трек LIVE:
лінк на Strava Париж
лінк на Strava Лілль - Рубе

Прекрасний, чарівний Париж. Познайомилися з французькою столицею і основними туристичними місцями. А далі на потязі, який їде зі швидкістю 250 км/год, попрямували у Лілль, щоб надвечір приїхати у славнозвісний серед велосипедистів Рубе.
Зображення

Історія десята:
Show
Маючи на все про все близько 6 годин, зранку-раненько поїхали оглядати Париж. Їдучи вздовж Сени, з задоволенням спостерігали за французами, які крутили на велосипедах на роботу. Поруч з набережною розташовано багато офісів всесвітньо відомих компаній, жвавий велосипедний рух та кипить робота на плавучих засобах пересування.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Милувалися видами річки, мостами, віадуками;
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
різноманітними статуями та скульптурами, яких тут дуже багато, мало не на кожному кроці.
Зображення
Зображення
Зображення
Далі, переїхавши міст Ієна, направилися на площу Трокадеро, де раніше розташовувався палац Трокадеро (Palais du Trocadéro), побудований до Всесвітньої виставки 1878 року, але у 1937 р. на його місці побудували новий палац Шайо (Palais de Chaillot).
Зображення
Зображення
В палаці Шайо розмістилися кілька музеїв: Музей людини, Музей флоту і Музей архітектури.
Зображення
Зображення
Палац Шайо являє собою два величезних павільйони, які розходяться дугами в обидві сторони. Тут починається садово-парковий комплекс Трокадеро зі сходами та найбільшими фонтанами Парижа.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Між павільйонами Шато знаходиться майданчик, з якого відкривається найкращий вид на Ейфелеву вежу.
Зображення
Зображення
Зображення
Знову, перетнувши Сену, поїхали на Марсове поле. Нам пощастило, оскільки нарешті на небі з"явилося сонце, розігнавши хмари. І ми оцінили привабливість як самого парку, так і Ейфелевої вежі вже у сонячних променях.
Зображення
Зображення
Зображення
Саме на Марсовому полі були проведені перші досліди по аеростатиці (1783 р.), а у 1784 р. один з піонерів повітроплавання Бланшар вперше здійснив керований політ на повітряній кулі.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Досить еститчно, але чомусь трохи кумедно виглядає Свято-Троїцький собор на фоні Ейфелевої вежі.
Зображення
Через міст Альма та Єлисейські поля покрутили до наступної точки нашої екскурсії - Тріумфальної арки, розташованої на площі Шарля де Голля.
Зображення
Зображення
Зображення
Тріумфальна арка є одним з найвідоміших паризьких монументів та одним із символів Парижу. Вона була споруджена в 1806-1836 рр. за розпорядженням Наполеона Бонапарта. Туристів тут тьма-тьмуща і, якщо врахувати, що арка розташована в центрі автомобільного кільця, то, відповідно, парижани щодня змушені сигналити, об"їжджати та пригальмовувати через тисячі охочих сфотографуватися неподалік арки. Навіть якщо це на дорозі. Ми не стали винятком і внесли свою маленьку частку в роздратування французьких автомобілістів (хоча й чесно намагалися мінімізувати незручності для всіх).
Зображення
Зображення
Повертаючись знову Єлисейськими полями, направилися в сторону Лувра, максимально роздивляючись довкола.
Зображення
Зображення
Вражаючий, з багатьма стульптурами та позолотою міст Олександра ІІІ і пам"ятник Сімону Болівару поруч на набережній.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
В Парижі неможливо їхати визначеним маршрутом, тож постійно кортить кудись звернути і "глянути, а що ось там такого цікавого й гарного". Звернули з Єлисейських полів на проспект Вінстона Черчіля, де з одного боку розташований Великий палац (Grand Palais), а з іншого - Малий палац (Petit Palais).
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Далі очам відкривається великий простір - еспланада довжиною близько 500 м, яка веде до Музею Армії та будинку Інвалідів. Причиною виникнення такого великого, прямого й широкого простору стало те, що саме тут розташовувалися павільйони Всесвітньої виставки 1900 року. Тепер тут також можна побачити солідні будівлі іноземних посольств, міністерство закордонних справ Франції.
Зображення
Зображення
Зображення
На великій відкритій площі перед комплексом Інвалідів та військовими музеями встановлені 18 бронзових гармат, які називають "Тріумфальною батареєю". Вистріли з цих знарядь здійснюють лише на честь урочистих подій.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Біля будинку Інвалідів розташоване велике зелене поле, яке додає ще більше шарму та витонченості довколишній красі й архітектурі.
Зображення
Зображення
Зображення
Далі, через площу Згоди (Place de la Concorde), на якій розташований єгипетський обеліск
Зображення
Зображення
та великий сад XVII ст. - Сад Тюрільрі (Jardin des Tuileries), поїхали до Лувра. Сад дійсно дуже великий, прикрашений багатьма скульптурами, водоймами і з чортовим колесом.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Тріумфальна арка на площі Каррузель (Arc de Triomphe du Carrousel).
Зображення
Музей декоративного мистецтва (Musée des Arts Décoratifs).
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Лувр - один з найбільших музеїв світу і найбільш відвідуваний художній музей у світі.
Зображення
Зображення
Зображення
Музей розташований в палаці Лувру, який був побудований як фортеця наприкінці 12 століття. Будівля розширювалась багато разів, сформувавши сучасний палац Лувр.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Після Лувру поїхали на острів Сіте до Собору Паризької Богоматері. Як і в більшості, ця велична будівля в мене асоціюється з однойменною книгою улюбленого Віктора Гюго.
Зображення
Зображення
Величний собор дихає історією, дарує неймовірне відчуття, що ти доторкнувся до чогось не просто монументального, а вічного та сталого. Неможливо передати ті враження й думки, які виникають, коли намагаєшся охопити поглядом споруду, перейняти її дух.
Зображення
Зображення
Зображення
Поки Андрій ходив дивитися собор зсередини, я чекала його зовні, біля велосипедів, неподалік входу в Норт Дам. І тут до мене підійшли двоє молодих французьких поліцейських - хлопець та дівчина, і почали щось швидко говорити. Пояснивши, що я турист і знаю лише англійську, попросила ще раз повторити. Дівчина англійською сказала, що я маю відійти з велосипедами на протилежну сторону і стояти тут заборонено з велосипедами. Я почала пояснювати, що чекаю чоловіка, який зайшов у собор, а після цього ми поїдемо. Тоді дівчина-поліцейський сказала, що треба хоча б на протилежну сторону перейти, бо в нас баули, а там може бути бомба. Короче, якось я все-таки її вмовила, що дочекаюся, поки вийде Андрій і ми поїдемо далі. Лише вона попередила, щоб я не відходила від велосипедів.
Зображення
Зображення
Зображення
Оглянувши собор всередині, поїхали помилуватися ще ним зі сторону виїзду з Сіте. Вид на нього з мосту відкривається нереально чарівний.
Зображення
Зображення
Зображення
Виконавши на сьогодні план-мінімум, поїхали через площу Бастилії до Північого залізничного вокзалу, звідки мали їхати в Лілль.
Зображення
Зображення
Зображення
Північний вокзал Парижу (Gare du Nord) XIX століття.
Зображення
Зображення
Зображення
До Лілля близько 250 км. І доїхали ми туди за годину. Яке це блаженство - раціональна цивілізація! Поїхали оглянути місто.
Палац Раме (Palais Rameau), побудований наприкінці 19 ст.
Зображення
Зображення
Багато фабрик та казарм Лілля переобладнані у сучасні офісні будівлі. До недавнього часу Лілль був центром текстильної промисловості Франції.
Зображення
Зображення
Католицька церква Свтого Серця (Eglise du Sacré Coeur à Lille).
Зображення
Церква святого Мауріцио.
Зображення
Театр "Севастополь".
Зображення
Старовинна будівля мерії Лілля.
Зображення
Дуже гарний центральний парк з великою кількістю дерев, рослин та водойм.
Зображення
Зображення
Надзвичайно зручна, безпечна й чудова велодоріжка, якою ми їхали з Лілля до Рубе.
Зображення
Зображення
Зображення
В Рубе ми приїхали близько 7 вечора. Як з"ясувалося, зупинилися ми в сім"ї з 4-ма дітьми. І хоча спочатку це для нас був трохи шок, проте, як виявилося згодом, нам обом ця сім"я сподобалася найбільше з усіх, в кого ми зупинялися. Вони неймовірні, щирі, відкриті. Про цю сім"ю можна розповідати довго, але це вже зовсім інша історія.
2014 - 4.133 км
2015 - 7.209 км
2016 - 10.725 км
2017 - 7.532 км

Аватар користувача
VeloPingvin
* * *
Повідомлень: 454
З нами з: 10.4.14 16:36
Стать: жін
Звідки: Київ, Дорогожичі

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення VeloPingvin » 26.12.17 09:04

День 11.
Рубе (Франція) - Гент - Брюге (Бельгія)
Кілометраж за день - 138.5 км
Набір висоти - 90 м

Трек запланований:
дивитися тут

Трек LIVE:
лінк на Strava

Новий день - нова країна. Поїхали на зустріч з Бельгією, але для початку нас чекав старий велотрек, на якому фінішують спортсмени відомих одноденних перегонів "Париж - Рубе".
Зображення

Історія одинадцята:
Show
По дорозі до велотреку проїхали трохи містом, оглянувши центр.
Будівля мерії Рубе.
Зображення
Центральна площа та церква св. Мартіна (Eglise Saint-Martin de Roubaix)
Зображення
Зображення
Поруч зі старим велодромом побудований новий, критий. Там тепер в основному проходять тренування.
Зображення
Зображення
Зображення
Проте нас, звісно ж, цікавив старий, легендарний, відкритий велодром (Velodrome Andre-Petrieux), який з 1943 р. являється місцем фінішу монументальних класичних одноденних перегонів Париж-Рубе.
Зображення
Зображення
Проїхали символічне коло, уявляючи заповнені трибуни у день перегонів.
Зображення
Зображення
Далі дорога повела вздовж каналу, де знову спокійно та розмірено вели свої буденні справи птахи.
Зображення
Зображення
Зображення
Не зогледілися, як переїхали з Франції у Бельгію. Мабуть, якийсь знак стояв, але я його не помітила, лише на навігаторі умовний кордон побачила та почали траплятися зовсім інші будинки - як сучасні, так і старі.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Дорогою до Гента багато їхали вздовж каналів та через невеликі міста.
Зображення
Зображення
Зображення
Пересуватися на велосипеді вздовж бельгійських каналів - це цивілізований різновид раю для велосипедиста. Немає слів, щоб по достоїнству описати відчуття блаженства, коли їдеш там. Чарівна природа, ідеальна велодоріжка, відсутність авто, птахи вздовж води, сонце грає різноманіттям барв на всьому довкола. Душа співає. Співає від радості. А ще більше від того, що й у найсміливіших мріях ще 2-3 роки тому не могло б повіритися, що переживатиму такі сильні емоції.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
У двох чи трьох місцях велодоріжки були свіжовідремонтовані та огороджені, а одного разу довелося зробити гак у 10 чи 15 км, оскільки йшов ремонт дороги і велосипедист, дядько років за 50, вистукуючи з контактного веловзуття землю, порадив не перелазити насип, як він це щойно зробив, а об"їхати через місто.
Зображення
Зображення
Траплялося багато живності вздовж дороги, скульптур та просто цікавих дрібниць, які так приємно помічати.
Зображення
Зображення
Зображення
Особливо тішилося серце велосипедною інфраструктурою - переїзди, мости, місточки, з"їзди та об"їзди, промарковані маршрути, вказівники і ще десятки деталей, які непомітно пересування на велосипеді робить надзвичайно приємним та комфортним.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Геніально-простий та ефективний смітник для велосипедистів.
Зображення
Все більше вказівників нагадували, що ми наближаємося до Гента, тож ми чекали з нетерпінням знайомства з цим містом.
Зображення
Гент не розчарував. Ба, більше, - він перевершив наші очікування. Це місто, де тебе мало не за кожним поворотом чекає велична будівля, старовинна архітектура, церква, собор чи ратуша, захопливої краси університет чи неймовірно симпатична вулиця.
Шикарна споруда мерії Гента.
Зображення
Дзвіниця беффруа у Генті. 91-метрова дзвіниця є однією з трьох середньовічних веж, які знаходяться у старому центрі міста.
Зображення
Зображення
Зображення
Міський павільйон, де часто люблять виступати вуличні музиканти.
Зображення
Центральна площа з трамваєм та цікавою архітектурою.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Ринкова площа Vrijdagmarkt з пам"ятником Якобу ван Артевелде, якого ще називають Мудрим Чоловіком.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Церква святого Якуба
Зображення
Поруч з одним з багатьох мостів через річку Ліс.
Зображення
У Генті зручно пересуватися на велосипеді, незважаючи на бруківку та трамвайні колії. Відчуваєш себе безпечно, комфортно і там, де велосипед - щоденний транспорт.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Наскільки сильно нам не хотілося лишитися у Генті на довше, проте, перекусивши, рушили далі, оскільки попереду чекали не менше чарів, краси та казковий Брюге.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
На під"зді до Брюге побачили перші вітряки. Навколо історичного району міста їх немало.
Зображення
Зображення
Зображення
Ще до 18:00 приїхали у Брюге. Зробили півколо навколо старого міста та поїхали заселятися у хостел, щоб ще встигнути пішки погуляти вечірніми вулицями та площами.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Місто дуже гарне. Центр оточений річкою, через яку прокладено багато містків. На воді величезна кількість лебедів та качок. Канали гармонійно перетинають місто, створюючи чарівні пейзажі. Тут хочеться обійти і об"їхати кожен метр, звернути на кожну вулицю та заглянути у кожен закуток.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Проїхавши через центральну площу Гроте-Маркт та помилувавшись відомою ще з фільму ратушею Белфорт, доїхали до хостелу, який розташовувався зовсім неподалік.
Зображення
Зображення
Зображення
Прийнявши душ та перевдягнувшись у цивільне, пішли гуляти містом і паралельно знайти затишне кафе, щоб повечеряти.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Відчуття казковості не зникало. Здавалося, що все довкола - декорації до п"єси. Важко було повірити, що цю красу хтось бачить кожного дня і, що страшно, можливо, вже й не помічає. Ми просто були зачаровані Брюге. "Залягати на дно" тут не хотілося, - навпаки, відкрити для себе по максимуму все довкола.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Смачно повечеряли в невеликому кафе, яке нам порадили місцеві, скуштували бельгійські вафлі, посмакували божественного бельгійського пива, находилися багатьма вулицями й затемна повернулися у хостел, щоб виспатися перед наступним, не менш емоційним, днем.
Зображення
Зображення
Зображення
2014 - 4.133 км
2015 - 7.209 км
2016 - 10.725 км
2017 - 7.532 км

Аватар користувача
VeloPingvin
* * *
Повідомлень: 454
З нами з: 10.4.14 16:36
Стать: жін
Звідки: Київ, Дорогожичі

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення VeloPingvin » 10.1.18 23:04

День 12.
Брюге (Бельгія) - Zierikzee (Нідерланди)
Кілометраж за день - 124.8 км
Набір висоти - 144 м

Трек запланований:
дивитися тут

Трек LIVE:
лінк на Strava

І знову нова країна: Нідерланди. Чудовий маршрут EuroVelo вздовж Північного моря подарував прекрасні панорами. Гарна погода, чисте небо й яскраве сонце дозволили милуватися краєвидами аж до горизонту. Наборів висоти у Нідерландах не знайдеться і якщо ви раптом почали їхати вгору, значить, заїжджаєте на міст. Проте цей недолік ландшафту з головою компенсується настільки сильними вітрами, що велосипедистів з важелецькими баулами просто зносить з ніг. На щастя, нас погода балувала.
Зображення

Історія дванадцята:
Show
Зранку ще помилувалися Брюге, помалу виїжджаючи з цього казкового міста.
Зображення
Зображення
Зображення
Маршрут пролягав вздовж каналу і довкола було багато гарних будинків, парк, природа та майже без перетинання наших шляхів з авто.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Знову кордон між двома державами був умовний: переїзд з однієї країни в іншу помітила лише по навігаторові. А тоді зустрілися декоративні дерева, характерні саме для Нідерландів - основні гілки спеціально розтягують горизонтально і потім вони стають схожі на підсвічники.
Зображення
Зображення
Зображення
Часто зустрічали точки продажу-самообслуговування свіжих овочів та фруктів. На всіх товарах цінники і скраю стоїть коробочка, щоб люди лишали гроші за товар і брали, при необхідності, здачу.
Зображення
Невдовзі ми виїхали до узбережжя Північного моря. У сонячну теплу погоду їхати ідеальними велодоріжками вздовж моря, зустрічаючи таких же велосипедистів, невимовне щастя.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
На схилах-насипах паслися вівці, які майже не звертали уваги на велосипедистів.
Зображення
Зображення
Поблизу Брескенса сіли на паром, щоб переправитися у Вліссінген на сусідньому острові і продовжити подорож.
Зображення
Зображення
Зображення
Пасажирів було багато, половина, якщо не більшість, з велосипедами. Паром великий та зручний. Багато місця для кріплення велосипедів (на трубах висять міцні шнурки для прив"язування), є навіть розетки для зарядки акумуляторів електровелосипедів.
Зображення
Зображення
Зображення
З приємним вітерцем плилося здОрово!
Зображення
Зображення
Зображення
На виході з парому був невеликий затор з велосипедистів. У мене така ситуація викликали лише посмішку "умиления" - щасливі люди! Продовжили далі свій маршрут вздовж моря: через міста, набережні та пляжі. Ловлячи кожну мить, насолоджуючися усім, що нас оточувало.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Пляжні велопарковки на піску, вздовж пляжів і у великій кількості - це просто щось нереальне. Це Нідерланди, крихітко!
Зображення
Зображення
Трек вів нас лісосмугою, серед дерев часом траплялися зовсім чудернацькі.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Проїжджали невеликі поселення, окремо стоячі приватні будинки і курортні містечка. І скрізь був велосипедний рай. Ти можеш їхати будь-якою дорогою (автобани та смуги громадського транспорту сюди не входять) і скрізь велосипедисту буде комфортно, скрізь він повноправний учасник руху.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
На наступний острів їхали через 8-кілометровий міст. Ніби, найдовший у Нідерландах. Місцеві та бувалі веломандрівники розповідали, що коли тут дме сильний зустрічний вітер, то ці 8 км можна їхати 1-1.5 години. Нам вкрай пощастило. Вітер був попутний. Летілося, мов на крилах.
Зображення
Зображення
Міст розділений на дві половини: одна - для автомобілів в обидві сторони, інша - для велосипедистів та авто, які обслуговують міст. Відчуття шалені, коли усвідомлюєш масштаби такої реалізації.
Зображення
Зображення
Зображення
Діставшись протилежного берега, через невеликі міста попрямували в Зірікзі.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Надвечір докрутили в Зірікзі, де мали ночувати у місцевого хлопця. Місто невелике, але затишне та спокійне.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Розділене кількома каналами і навіть має невеликий розвідний міст. Перехрещені ключі - ключі від міста - символ Зірікзі й зображаються на багатьох стінах та пам"ятках.
Зображення
Зображення
Зображення
Багато зелені, цікавих деталей на фасадах та зон відпочинку взовж каналів.
Зображення
Зображення
Зображення
У кафе скуштували місцевого рибного супу, до закриття магазину встигли докупити деякі продукти та поїхали на ночівлю до хлопця, який вже чекав нашого приїзду.
2014 - 4.133 км
2015 - 7.209 км
2016 - 10.725 км
2017 - 7.532 км

Аватар користувача
VeloPingvin
* * *
Повідомлень: 454
З нами з: 10.4.14 16:36
Стать: жін
Звідки: Київ, Дорогожичі

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення VeloPingvin » 12.1.18 21:14

День 13.
Zierikzee - Роттердам - Гаага - Ліссе (Нідерланди)
Кілометраж за день - 179 км
Набір висоти - 133 м

Трек запланований:
дивитися тут

Трек LIVE:
лінк на Strava

Майже 180 км серед велосипедного раю. Багато цікавих місць відвідали: село вітряків Кіндердейк, Почекун у Лейдені, найдовший в Нідерландах тунель для велосипедистів в місті Хейненоорд, кубічні будинки у Роттердамі та ще безліч інших вражаючих моментів.
Зображення

Історія тринадцята:
Show
Ранок видався пасмурний, вітряний та з натяками на дощ. Шарокими велосмугами покрутили в сторону наступного острова, вздовж берегової лінії зі стіною яхтенних мачт та пасовиськом вівець зовсім поруч.
Зображення
Зображення
Зображення
Проїжджали понад морем, через невеликі міста, голандські ферми та лісові доріжки.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Невдовзі під"їхали до причалу, звідки мали переправитися на паромі на протилежний берег, проте ніякого руху та діяльності помічено не було. Жінка, яка неподалік вигулювала собаку, повідомила, що паром буде через 40 хв. Чекати не хотілося, тож ми зробили гак у 20-25 км, але воно було того варте, оскільки проїжджали найдовшим в Нідерландах тунелем. Навіть не вірилося, що таке можуть зробити для велосипедистів, - задля їхнього комфорту та безпеки.
Зображення
Зображення
Зображення
Далі наш трек пролягав через Кіндердайк - село з вітряками, яке розміщене біля місця злиття двох річок - Лек і Норд.
Зображення
Зображення
"Кіндердайк" перекладається як "Дитяча дамба". Цю назву село отримало після події, про яку розповідає легенда. У 1421 р. під час так званої «повені Святої Єлизавети» був затоплений сільськогосподарський район Grote Hollandse Waard[en] (затопило близько 60 сіл), але польдер Алблассервард залишився незатопленим. Коли страшна буря вщухла і люди пішли по дамбі щоб подивитися, що ще можна було б врятувати, вони побачили, що по воді пливе дерев'яна колиска, у якій був кіт і дитина, що спала. Коли колиска хиталася на хвилях, кіт скакав з боку на бік так, щоб зберегти рівновагу колиски і щоб у неї не потрапила вода. Кіт і люди врятували дитину, а дамбу назвали дитячою.
Зображення
Зображення
Зображення
Правда, роблячи висновки з легенди, постає питання, чому ж її назвали дитячою, а не котячою, якщо герой історії - кіт?
Зображення
Того дня був дуже сильний вітер, який особливо відчувався поблизу моря. Тут завбачливо зроблені високі насипи вздовж берегової лінії, яка захищає від прямо-таки стихії, проте як тільки підходиш до самого моря - зносить голову та закладає вуха.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Наступним містом на нашому шляху став Роттердам - сучасне велике місто, з хмарочосами, мостами та сучасними комунікаціями. Оскільки після бомбардування під час Другої світової війни Роттердам був знищений майже повністю, то відбудовували його мало не з нуля.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Велосипедна інфраструктура, звісно ж, радує своєю продуманістю в усіх деталях. Помітили дівчину на кумедному велосипеді і не могли зрозуміти, що це за чудо таке.
Зображення
Зображення
Виїхавши з Роттердаму, трохи покрутили серед природи.
Зображення
Зображення
Зображення
А через трохи дісталися Гааги, де розташовується резиденція нідерландського уряду і парламенту, а також відомі міжнародні правові фундації: Міжнародний суд ООН та Міжнародний кримінальний суд. Проїхалися містом, спостерігаючи за його життям.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
І на завершення поїхали у Лейден, а точніше, у Медичний центр, де на першому поверсі у зручному кріслі дочекався нас Ждун\Почекун. Він дійсно виглядає, наче живий. Особливо очі.
Зображення
Ось так виглядає парковка здорової людини біля медичного центру.
Зображення
Дорогою до невеличкого містечка Ліссе, де ми мали ночувати, мало не поміняли своїх залізних коней на триколісний місцевий.
Зображення
Зображення
Вже у сутінках доїжджали до будинку, віднайти який нам допоміг місцевий школяр, який вільно спілкувався англійською та з радістю на своєму велосипеді проїхався з нами. Бельгія та Нідерланди - це ті країни, де розмову з перехожими я починала з вітання та нагального питання, а не з "Do you speak English?". При чому, незалежно від віку співрозмовника.
Зображення
Знайшовши потрібний будинок, пішли з дівчиною, яка нас приймала, заводити велосипеди у загальне для під"їзду велоприміщення, а тоді ще довго за вечерею спілкувалися про різноманітні сфери життя у Нідерландах, трудове законодавство та освіту, велосипедний рай та подорожі.
2014 - 4.133 км
2015 - 7.209 км
2016 - 10.725 км
2017 - 7.532 км

Аватар користувача
VeloPingvin
* * *
Повідомлень: 454
З нами з: 10.4.14 16:36
Стать: жін
Звідки: Київ, Дорогожичі

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення VeloPingvin » 13.1.18 23:35

День 14.
Ліссе - Амстердам (Нідерланди)
Кілометраж за день - 82.6 км
Набір висоти - 106 м

Трек запланований:
дивитися тут

Трек LIVE:
лінк на Strava

Оскільки на сезон тюльпанів ми не встигли, - на полях вони вже відцвіли, то зранку поїхали відвідати відомий парк квітів - Кекенхоф. Другу половину дня присвятили Амстердаму.
Зображення

Історія чотирнадцята:
Show
Знаменитий в усьому світі парк квітів Кекенхоф (Keukenhof) - одне з найпопулярніших місць паломництва туристів, які відвідують Нідерланди навесні. Видовище дійсно дивовижне: понад 7 мільйонів квітів, зібраних на 32 га. Парк розташований між Амстердамом і Гаагою, в містечку Ліссе (Lisse), і відкритий всього два місяці на рік - з середини березня до середини травня. За такий короткий час квіткову феєрію встигають відвідати 800 000 людей.
Зображення
Зображення
Зображення
На території парку ростуть близько 7 мільйонів цибулинних (гіацинти, крокуси, нарциси, рябчики, мускарі). З них приблизно 4,5 мільйона тюльпанів 100 різних видів. І майже 90 видів дерев.
Зображення
Зображення
Зображення
На території розташована велика кількість озер, ставків, водоспадів, струмків, каналів. На більшості з них ходять човни. Більше 40 мостів і містків з'єднують між собою берега озер та каналів.
Зображення
Зображення
Зображення
Загальна довжина всіх пішохідних доріжок - майже 15 км. Уздовж доріжок розташовані скульптури нідерландських та зарубіжних майстрів різних епох.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
На території парку знаходиться традиційна споруда - стародавній млин, історія якого починається в далекому 1892 році в голландському містечку Гронінген, де він й був побудований. Використовували цей млин для відкачування води з польдера (осушена і оброблена низинна ділянка узбережжя). У 1957 році фірма «Холланд Америка Лейн» викупила млин і передарувала його в Кекенхоф, де в 2008 р. були проведені реставраційні роботи. З тих пір він розташовується на території парку як музей під відкритим небом, де можна спостерігати за внутрішньою конструкцією.
Зображення
Зображення
Зображення
Багато різноманітних скульптур, павільйонів, фонтанів та цікавинок гармонійно розмістилися в парку. Помічати їх завжди приємно.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
І куди ж без велосипеда. Хоча й тракторець причаївся серед квітів.
Зображення
Зображення
Насолодившись квітковою красою, розмаїттям і різнобарв"ям флори, поїхали через Хаарлем в Амстердам.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Ось такого типу веловказівники часто трапляються у Нідерландах.
Зображення
Зображення
Зображення
Незвичною для нас картиною милувалися на під"їзді до нідерландської столиці - у приватному секторі та величезному паркові гуляли стадами олені та бігали спритні зайці чи кролики.
Зображення
Зображення
Ближче до обіду приїхали в Амстердам - велосипедну столицю, місто каналів, тисяч туристів, розмаїття та запаху марихуани.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Пам"ятник качечці, місцеві поліцейські та буддистський храм.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Музей мадам Тюссо.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Центральна площа Дам.
Зображення
Зображення
Крамниця різних видів, запахів, присмаків та кольорів голандського сиру.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Чарівні канали, вздовж яких так приємно їхати на велосипеді і прогулюватися пішки.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
На площі Oudekerksplein, що в "кварталі червоних ліхтарів", встановлено пам'ятник Жінці найдревнішої професії. Монумент задумувався як "знак поваги до повій усього світу". Ініціатором створення пам'ятника є колишня амстердамська повія Маріська Майоор, яка заснувала десять років тому в нідерландській столиці Центр інформації по проституції. Автор - голландська жінка-скульптор Елс Рейерсе. Бронзова скульптура зображує жінку, яка стоїть біля вікна, впершись руками в стегна і впевнено дивиться в світ.
Зображення
Дуже багато пішохідних площ та ділянок. Самих пішоходів - тьма. Велосипедистів - тьма тьмуща. І якби хоча б половина цих людей пересіла на авто, місто зупинилося б. Стабільно і надовго. Часто ходять тролейбуси й трамваї - швидкий та комфортний спосіб пересування столицею.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Накатавшись та находившись досхочу Амстердамом, поїхали до будинку, де живуть хлопець з дівчиною, які нас приймали. До речі, хлопець з України, здобуває другу вищу освіту там. Перед тим, як ми до них приїхали, нас попередили, що помешкання на третьому поверсі. Тю, 3-й поверх, що ж може бути страшного і складного, ще й вище заносили. Але вся родзинка виявилася в тому, що сходи не просто круті, а мало не вертикальні. Ними можна підійматися вгору всіма чотирма кінцівками і ви будете майже стояти. Тому вперше в житті велосипеди наші заносилися до приміщення вертикально і по 2 людини на велосипед.
Зображення
Зображення
А ось так безневинно виглядає сам будинок. Поки не відкриєш двері у під"їзд.
Зображення
Знову були цікаві розмови за вечерею. Тепер ще й з враженнями нашого земляка, який живе там не перший рік. Пригостили нас відомими, мабуть, всім смачнючими вафлями, які ми потім успішно відшуковували в магазинах та насолоджувалися ще й вдома.
Зображення
2014 - 4.133 км
2015 - 7.209 км
2016 - 10.725 км
2017 - 7.532 км

Аватар користувача
VeloPingvin
* * *
Повідомлень: 454
З нами з: 10.4.14 16:36
Стать: жін
Звідки: Київ, Дорогожичі

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення VeloPingvin » 15.1.18 22:44

День 15.
Амстердам - Утрехт - Ейндховен (Нідерланди)
Кілометраж за день - 143 км
Набір висоти - 89 м

Трек запланований:
дивитися тут

Трек LIVE:
лінк на Strava

Останній повноцінний день у Нідерландах з достатнім кілометражем, насолодою велодоріжками, природою та містами на шляху.
Зображення

Історія п'ятнадцята:
Show
Попрощалися вранці з нашими гостинними господарями, з Амстердамом та покрутили в сторону Утрехта.
Зображення
Зображення
Зображення
За містом маршрут спочатку йшов вздовж Західного каналу, де ходять річкові пароплави.
Зображення
Зображення
А тоді трек влився в суміш природи та невеликих затишних населених пунктів.
Зображення
Проїжджали Nyenrode Business Universiteit - єдиний приватний університет Нідерландів. Заснований в 1946 році і знаходиться на території старого замку в місті Брейкелен. До речі, тут здобував магістерський ступінь (МВА) український підприємець та Міністр аграрної політики України (2014-2016) Олексій Павленко.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Утрехт, в якому була підписана Утрехтська унія, відома нам ще зі шкільних підручників, - досить миле та цікаве місто. Тут розташований найбільший університет в країні, проводиться багато міжнародних ярмарків і являється четвертим за величиною містом в Нідерландах.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Утрехт мені видався не просто середьостатистичним велосипедним містом Нідерландів, а дуже велосипедним. Як же я по-доброму заздрила їм усім.
Зображення
Зображення
Монумент жарт на «Мислителя» Родена в історичному районі Утрехта.
Зображення
Зображення
Домський собор з вежею. Потрібно подолати 465 сходинок, щоб піднятися на її верхівку.
Зображення
Зображення
Скульптура щасливої вершниці та щаслива велосипедистка поруч.
Зображення
Після Утрехта знову виїхали на природу. Паромом переправилися через річку Лек. Оскільки через таку кількість каналів та річок мостів не набудуєшся, то пароми в Нідерландах - частий, комфортний та повноцінний вид водного транспорту.
Зображення
Зображення
Ось так неймовірно гарно виглядає мерія міста Vught, розташована поруч з парком Reeburg.
Зображення
Проїжджали місто Хертогенбос (’s-Hertogenbosch), назва якого в перекладі з нідерландської означає "герцогський ліс", оскільки колись тут дійсно розташовувався і ліс, і мисливські угіддя герцогів Брабантських. До речі, це рідне місто художника Ієроніма Босха, хоча, як це не дивно, в Хертогенбосі не збереглося жодної його роботи.
Зображення
Зображення
Зображення
Ця вуличка мене просто зачарувала.
Зображення
"Золотий дракон" - монумент-фонтан, розташований в центрі кільця відразу на виході з центрального залізничного вокзалу.
Зображення
Зображення
Гарною була і дорога до Ейндховена: широкі річки, з мостів яких відкривається мальовнича панорама,
Зображення
Зображення
чарівний замок з фонтаном перед центральним входом,
Зображення
і, безсумнівно, прекрасна велоінфраструктура, яка проходить або серед природи, або безпечно відділена від руху авто.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Ще один вид зручних смітників для велосипедистів.
Зображення
Велодоріжки тут часто переходять у велодороги. А на мостах бувають і тотожні автомобільним - по широкій смузі в кожен бік.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
А поблизу одного будинку зустріли ось таких чудних козлів (що то за вид, я не знаю).
Зображення
Зображення
Зображення
Надвечір приїхали в Ейндховен, трохи поїздили містом.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Біля торгівельного центру побачили підземну велосипедну парковку і з цікавістю пішли її оглянути. Всередині вона дуже велика і охопити всю площу в один кадр фотоапарату просто фізично не вийшло. Щонайцікавіше, велопарковка безкоштовна. Є охоронець і камери спостереження.
Зображення
Зображення
Зображення
Поїздивши містом, вирушили до будинку голандського велосипедиста, який багато подорожував різними країнами. Ми були його першими гостями через сайт Warmshowers. Цікаво було послухати його розповіді та досвід. Тож ще один насичений день закінчився пізнавальними розмовами й смачною вечерею.
2014 - 4.133 км
2015 - 7.209 км
2016 - 10.725 км
2017 - 7.532 км

RampStomper
*
Повідомлень: 6
З нами з: 26.9.17 15:45
Стать: чол

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення RampStomper » 16.1.18 11:11

А де фотографії? У таких мандрах дуже цікаві місця, краєвиди, архітектура.

Украиночка
*
Повідомлень: 11
З нами з: 31.1.17 14:25
Стать: жін

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення Украиночка » 16.1.18 12:21

Фотографии под спойлером (Прихований текст - Показати) Нажимаете и будит вам счастье)))

Аватар користувача
VeloPingvin
* * *
Повідомлень: 454
З нами з: 10.4.14 16:36
Стать: жін
Звідки: Київ, Дорогожичі

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення VeloPingvin » 16.1.18 21:35

День 16.
Ейндховен (Нідерланди) - Кельн (Німеччина)
Кілометраж за день - 157 км
Набір висоти - 206 м

Трек запланований:
дивитися тут

Трек LIVE:
лінк на Strava

Частина маршрута вела територією Нідерландів, а далі нас знову чекала Німеччина. Східною її частиною ми подорожували минулого року, півднем їхали на початку цієї відпустки, а тепер прийшов час побувати і на заході німецьких земель.
Зображення

Історія шістнадцята:
Show
Ранок порадував ясним небом та сонячною погодою і хоча температура повітря була не дуже висока, проте їхалося комфортно і жваво.
Зображення
Зображення
Була неділя, тож активних містян зустрічалося на природі значно більше, ніж у будні. Іноді доводилося трохи чекати, поки проїдуть велосипедисти, щоб зробити фото без них.
Зображення
Зображення
Дерева радували своїми композиціями, коли крони утворюють арку, під якою їдеш на велосипеді. Така творча майстерність, притаманна лише природі, наповнює непередАваним захватом і радістю. А квітучі довкола кущі гармонійно доповнювали картину.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Останнім містом у Нідерландах, яке ми відвідали перед в"їздом у Німеччину, було Венло, - розташоване якраз на кордоні двох держав. Тут ми ще раз насолоджувалися спогляданням того, що так і не набридло - величезні заповнені велопарковки неподалік вокзалу.
Зображення
Зображення
Зображення
У Німеччині проїжджали багато невеликих міст, в кожному з яких траплялися цікавинки, гарна архітектура, скульптури й просторі центральні площі.
Католицька церква St. Cornelius Kirche на центральній площі у Дюлькені та фонтан з чудернацькими скульптурами поруч.
Зображення
Зображення
Інформативні веловказівники між містами.
Зображення
Скульптури осликів поблизу торгівельного центру у Гладбах. До речі, покриття площі зроблене з вкрапленнями якихось яскравих елементів і воно різало очі й сліпило (частково це видно на третьому фото).
Зображення
Зображення
Зображення
Перед в"їздом у Кельн дорогу нам показував ось цей вказівник біля річки - міжнародний маршрут "Євровело 15" тут лише частка велоінфраструктури, що і робить Німеччину настільки цікавою та комфортною для подорожей.
Зображення
На площі Heumarkt, на якій завжди велелюдно, височить пам"ятник Фредеріку Вільгельму ІІІ, а на протилежному березі помітили такої ж форми житлові будинки\офіси, як і минулого року у перемісті Поцдаму.
Зображення
Зображення
Переїхавши міст Дойтцер Брюкке, опинилися в історичному центрі, епіцентром якого, як і всього Кельна, являється величний собор.
Зображення
Зображення
Кельнський собор займає третє місце в списку найвищих церков світу і внесений до списку об'єктів Всесвітньої культурної спадщини. Тож не дивно, що туристів тут завжди, хоч греблю гати.
Зображення
Зображення
Спорудження собору почалось у 1248 р. і зайняло, з перервами до закінчення в 1880 р., — більше 600 років. Являється найбільшою готичною церквою у Північній Європі. А через свої величезні дві вежі має більший фасад, ніж будь-яка інша церква у світі.
Зображення
Зображення
Коли підходиш все ближче і ближче, то з кожним кроком відчуваєш, як собор тисне на тебе своєю масою. Це відчуття неможливо передати словами. А деталі на будівлі, їх кількість та якість виконання - майстерність вищого гатунку.
Зображення
Зображення
Посиділи в кафе навпроти собору, розглядали його витончені форми, прямі лінії, деталі. Було дуже спокійно сидіти ось так поруч з такою величною спорудою, спостерігати, вбирати все, що відбувається довкола. Якраз в цей час молодий художник писав свої картини на площі перед самим собором.
Зображення
Зображення
Зображення
Насолодившись моментом, ще трохи проїхалися містом. У призахідному сонці воно особливо здавалося романтичним та замріяним.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
А далі покрутили до місцевих німців, де нове знайомство подарувало багато приємних моментів, цікаві розмови та враження.
2014 - 4.133 км
2015 - 7.209 км
2016 - 10.725 км
2017 - 7.532 км

Аватар користувача
VeloPingvin
* * *
Повідомлень: 454
З нами з: 10.4.14 16:36
Стать: жін
Звідки: Київ, Дорогожичі

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення VeloPingvin » 17.1.18 22:08

День 17.
Кельн - Дюсельдорф - Дуйсбург - Bochum(Дортмунд) (Німеччина)
Кілометраж за день - 127.6 км
Набір висоти - 435 м

Трек запланований:
дивитися тут

Трек LIVE:
лінк на Strava

Гарний сонячний і вже по-справжньому теплий день подарував багато природи, соковитої зелені на полях та вздовж річки Рейн, знайомство з новими містами і останній повноцінний ходовий велосипедний день нашої подорожі.
Зображення

Історія сімнадцята:
Show
З самого Кельна трек відразу повів нас вздовж Рейна, через міст до Леверкузена і далі до Дюсельдорфа.
Зображення
Зображення
Зображення
Багато цього дня було доріжок з покриттям грейдеру та дрібної гальки, але їхалося ним дуже комфортно навіть на наших тонких колесах.
Зображення
Зображення
Гармонійно вписана в оточуюче середовище розвилка на веломаршруті.
Зображення
Дюсельдорф порадував різноманіттям пам"ятників/скульптур.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Оригінальним фонтаном.
Зображення
Затишними й такими привабливими пішохідними вуличками з кафе, ресторанами, сувенірними магазинами.
Зображення
Зображення
Зображення
А також прекрасною набережною, де відпочивають та прогулюються багато німців і туристів.
Зображення
Зображення
Зображення
Їхати нею - суцільне задоволення. Не гіршу, а-то й кращу набережну можна було б зробити і в Києві вздовж Дніпра. Де було б приємно провести час. Проте, порівнюючи у цьому плані Дюсельдорф і Київ, на разі така краса й комфорт для людей лишається лише мрією.
Зображення
Зображення
До речі, в Німеччині, як і в інших країнах Західної Європи, заохочення пересування на велосипеді та економія часу підтримується й дозволом пересуватися навіть назустріч руху авто на односторонніх вулицях. Тож скрізь у таких випадках розміщені відповідні знаки.
Зображення
Між містами знову були широкі зелені поля й лісосмуги. Виходило вдале різноманіття маршруту завдяки вдалому чергуванню міст з природою.
Зображення
Зображення
Зображення
Дуйсбург - німецьке місто, яке розташоване на злитті Рейна й Рура та являється одним з найбільших річкових портів Європи. В історичному центрі гарна архітектура й багато зелені.
Готична церква Salvatorkirche (Церква спасителя) височить поруч з міською ратушею між площами Burgplatz і AlterMarkt. Вона будувалася 100 років (1316-1415) і не раз страждала від зовнішніх факторів, таких як пожежа, удар блискавки.
Зображення
Зображення
Міська ратуша та будівля Сіті Холу.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Житловий будинок мрії та фонтан з жабкою.
Зображення
Зображення
Їдучи через місто, щоб рухатися далі по треку, теж зустрічалися цікаві будівлі та скульптури, вело-пішохідні зони.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Один з багатьох варіантів, яким людяним, зручними і чудовим можна зробити міст для всіх учасників руху.
Зображення
Зображення
Далі велосипедним мостом переїхали річку та направилися в сторону Ессена.
Зображення
Зображення
У передмісті побачили приклад того, наскільки привабливими й комфортними можуть бути спальні райони - де під вікнами дерева, а авто не запарковані на газонах, а лише у чітко відведених місцях, де є водойми, озеленення, чудове покриття та чистота.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Ессен - ще одне важливе у промисловому плані місто Німеччини. Тут також був заснований та діє багатопрофільний університет, який являється провідним центром Вищої школи країни.
Зображення
Зображення
Зображення
Екологічна, гарна та прекрасно реалізована реклама, на яку надзвичайно приємно дивитися.
Зображення
Зображення
Велосипедний міст для в"їзду в Бохум.
Зображення
У місті Бохум були змушені 20 км під"їхати до Дортмунда на електричці, оскільки німецька сім"я, яка нас приймала, просила прибути до певного часу через дитину. А цей час вже ось-ось добігав кінця і ми не хотіли створювати для них незручності.
Зображення
Тож зовсім скоро ми вже були в Дортмунді й вирушили на пошук потрібного будинку. Сім"я виявилася надзвичайно цікавою, гостинною, з любов"ю до подорожей, тож наші посиденьки затягнулися до пізньої ночі. За смачною вечерею й розмовами не зогледілися, як перевалило за північ, тому розійшлися спати: вони перед робочим днем, а ми - перед зборами додому.
2014 - 4.133 км
2015 - 7.209 км
2016 - 10.725 км
2017 - 7.532 км

Аватар користувача
VeloPingvin
* * *
Повідомлень: 454
З нами з: 10.4.14 16:36
Стать: жін
Звідки: Київ, Дорогожичі

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення VeloPingvin » 18.1.18 08:59

День 18.
Дортмунд (Німеччина). Збори на літак.
Кілометраж за день - 53 км
Набір висоти - 258 м

Трек LIVE:
лінк на Strava

День був присвячений зборам на літак, оглядові міста й відвідуванню магазину для фанатів футбольного клубу "Боруссія Дортмунд".
Зображення

Історія вісімнадцята. Заключна:
Show
Заздалегідь, тижні за 2-3, я писала у 2 веломагазини в Дортмунді, які розташовуються найближче до аеропорта, щоб домовитися про коробки і, по можливості, збирання в них велосипедів. З одного магазину відписалися, і ми з ними про все домовилися на цей день. Тож з самого ранку поїхали на розвідку до них, щоб переконатися, що все в силі. У веломагазині були привітні хлопці, сказали, що пам"ятають про наш лист і ближче до вильоту все зроблять. Втішені цим, ми покрутили для початку у магазин "Боруссії", де футбольні фанати можуть придбати все, що завгодно.
Зображення
Зображення
Я не фанат футболу, а от Андрій відвів душу. Зайшла подивитися теж, що ж там цікавого продають. І, як виявилося, там можна знайти майже все з логотипом і в кольорах клубу: одяг на всі пори року, дитячі речі, кухонне приладдя, канцелярію, різні штуки для авто і навіть велосипед.
Зображення
Поруч з фан-магазином знаходиться стадіон, а ще біля фан-бару є стінка, на яку кріплять замки. Велозамок-цеп на ній виділяється найбільше.
Зображення
Зображення
Після відвідування цієї футбольної Дортмундської мекки поїхали в цент оглянути місто.
Ось так незвично виглядає будівля, в якій на першому поверсі розташоване відділення поліції. Можливо, на таке оригінальне оформлення фасаду вплинув концертний хол, який розміщений прямо через дорогу.
Зображення
Зображення
В центрі багато відкритого простору: велика площа, пішохідна зона, фонтан, міська ратуша.
Зображення
Зображення
Зображення
Фонтанів знайшли декілька в різних куточках. Виглядають досить цікаво.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Щось схоже на дитячий майданчик.
Зображення
По місту багато крилатих носорогів з рекламою. Наскільки я зрозуміла, такий носоріг - щось типу символа міста. Завдяки оригінальному підходу та хорошій реалізації, така реклама не набридає, а з нею, навпаки, фотографуються.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Ближче до обіду перекусили й поїхали в магазин, де хлопці спакували наші велосипеди, а потім ще й відвезли нас з коробками й речима в аеропорт. Питала двічі, скільки це коштуватиме (коробки, пакування та транспорт), - відповідали, що це безкоштовно. Тож обійшлося нам це у 10 євро чайових.
Сумки складали вже біля аеропорта, оскільки часу було вдосталь, а "Гінесс" навіть робить цей процес привабливим.
Зображення
Додому летіли щасливі, з новим досвідом, враженнями, спогадами. Здавалося, що подорожували не менше двох місяців, хоча насправді лише 18 днів. Немалий кілометраж, різні країни, безліч знайомств та насичений кожен день наповнювали нас через край. Ця веломандрівка залишиться незабутньою, а кілька тисяч фото лишаться підтвердженням того, що ця казка була насправді.
2014 - 4.133 км
2015 - 7.209 км
2016 - 10.725 км
2017 - 7.532 км

Украиночка
*
Повідомлень: 11
З нами з: 31.1.17 14:25
Стать: жін

Re: Західна Європа на велосипедах: 5 країн, 18 днів, 2016 км (2017)

Повідомлення Украиночка » 18.1.18 12:40

Спасибо огромное за отчет. С огромным удовольствием почитала и посмотрела фото. Супер. Новых путешествий.


Повернутись до “Велощоденник”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 5 гостей