Норвегія. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Для опису покатньок та походів, що можуть стати еталоном
Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Норвегія. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 20:50

Звіт для тих, хто любить почитати ;)

Вступ.
Відвідавши конкурс звітів "Глобус України-2016" вперше почув про вело подорож по Норвегії…Мабуть тоді й закралась перша думка … А може і собі поїхати? Але про все по черзі…

Обов’язкова частина.
1. Ідея та мета велопоходу, країна/регіон проведення:

- Відвідати мальовничу, неймовірно гарну та мабуть саму найдорожчу країну світу під назвою Норвегія.

2. Склад учасників:

1. Ігор Ящищен
2. Аня Ящищена
3. Костянтин Кавунов
4. Євгенія Самойленко
5. Олександр Реньов
6. Олександра Самохіна
7. Сергій Голоднік
8. Олексій Будченко
9. Віталій Панков
10. Павло Запальний

3. Пройдені GPS-треки / довжина та дистанції по ходовим дням / набір та скидання висот:
https://drive.google.com/open?id=0B6s6b ... FdmUHNYZHc

Зображення


4. Дати походу: 07.07.2017 – 18.07.2017

5. Бюджет:
Загальний – 700Є.
Переліт – 230Є
Потяг по Норвегії (Осло - Тронхейм) та (Восс – Осло) – 120Є
Різне - Харчування, пороми та автобус – 350Є

6. На що звернути увагу плануючи подорож до Норвегії, так це на погодні умови. Беріть спорядження з урахування – не якщо буде дощ… а коли буде дощ, то я поїду, або одягну….
Погода в літку в Норвегії - в середньому два дні сонячно або похмуро, три дні дощ. Дощ може лити без перестану весь день…та ніч…день… та ніч…день та ніч… %)
Вкладення
Карта.jpg
Востаннє редагувалось 29.11.17 13:36 користувачем vedmedj, всього редагувалось 2 разів.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 20:55

Збори.

Перша думка, або зародження ідеї.

Приблизно з нового року почались думки – куди та з ким податися цього року… :friends:
Поцікавившись у знайомих та друзів зрозумів що така думка не в мене одного… 8) з цього моменту все і почалось 8-) . Створили групу у Facebook серед друзів, та почали розглядати різні варіанти. Кінцевий вибір пав між Норвегією та Чорногорією. З перевагою 6 – 1, інші утримались, отже їдемо до Норвегії (18.02.2017).

Маршрут та трансфер.

З цієї миті почалась розробка маршруту, який редагувався майже до вильоту, способу транспортування нас до місця старту та моніторинг цін на авіа квітки. Переліт підбирали ретельно, враховуючи вартість та дозвільні габарити багажу. Наприкінці зупинили свій вибір на Lufthansa, переліт Київ – Відень – Осло, та Осло Франкфурт –Київ.
Рекомендації з приводу користування Lufthansa: раніше не обов’язково було реєструвати велосипед, подорожуючи цією авіакомпанією, однак це великий ризик того, що Вам при реєстрації в аеропорту можуть відмовити в перевезенні велосипеду, маючи багато негабаритного багажу на Ваш рейс, тому краще зв’язатися з представником Lufthansa та в телефонному режимі зареєструвати велосипед на рейс в обидва кінці маршруту. Це авжеж не гарантує Вам 100% перевезення велосипеду тим же рейсом, однак полегшує вирішення питань.
Коли подорожували до Осло, нас летіло 9 учасників групи, керівник долучився до нас вже в Трондхеймі (летів з Швеції), одному з нас запропонували інший рейс Київ-Мюнхен – Осло, тому що наш рейс був перевантажений. Враховуючи запропоновану компенсацію в розмірі 200євро, та те, що він прилітає вчасно, Паша не роздумуючи погодився). Переліт в обидва боки з велосипедом обійшовся нам у 230 євро.
Тим часом маршрут розроблявся більш детально, та як завжди хотілось подивитись побільше, а витратити поменше :D . У групі (Facebook) усі учасники походу пропонували місця, які вони бажають відвідати, деякі з нас вже у другий раз планували відвідати цю скандинавську перлину, тому враховували побажання усіх.
Фінальний маршрут вималювався такий: Тронхейм – Восс. Основні пам’ятки, навколо яких будувався маршрут, були: Гейрангерфіорд, дорога тролів та Атлантична дорога.
З’явилось нове питання, як потрапити до Тронхейму, а після закінчення маршруту в Восс знову до Осло. Вирішили подорожувати потягом, ознайомившись з інформацією на різноманітних форумах, знайшли найвигідніший варіант - купувати білети за ціною min price, які з’являються у мережі за 45 днів до дати відправлення потягу. Купували на офіційному сайті норвезької залізничної дороги: https://www.nsb.no/en/frontpage, дуже зручний ресурс, на якому Ви можете вибрати потрібний Вам напрямок та умови подорожі.
Перша несподіваність… На потязі було лише п’ять місць для велосипедів. Але гарною новиною було те, що в той день, було два потяга в потрібному нам напрямку, тому групу було розбито на два потяга. Як тільки квитки з’явились у продажу, вони відразу попали до нас :anti: . Вартість квитків склала приблизно по 60Є за білет в одному напрямку. Загальна сума білетів на потяг в обидва кінці -120 євро.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 21:03

Їжа.

На цю тему було теж багато балачок… а вийшло з цього наступне:

Ціни в Норвегії в 4 – 10 разів вище ніж в Україні…тому їжу потрібно було брати з дому.
Для приготування їжі на 10 чоловік, потрібен був великий пальник багато газу та великій казан. Виходячи з цього було прийняте рішення розбити харчування по палатках. Хто з ким спить, той з тим й харчується 8) Як показала практика, рішення було 100% вірне. :good:

По палатках розбились виходячи з наявності палаток: дві палатки 4х місцеві :friends: :friends: :friends: :friends: та одна 2х місцева. :friends:

Та повернемося до їжі…
Ми з моєю дівчиною планували жити у 2х місцевому наметі, тобто й харчуватись ми повинні були окремо, з цього виникло декілька питань… Чим годуватись на протязі 12 ходових днів і де це брати? :duma:

Для вирішення цих питань, було витрачено багато часу, та проведено два експериментальних походи (Київ – Трахтемирів – Київ, та Сколє – Скелі Довбуша - Сколє). Після яких у моєї дівчині чітко сформувалась думка про сублімовану їжу: «Сублімована їжа – це зло» )))) :bad: . Що до мене, то все було добре…деякі каші навіть сподобались ;) .

При виборі їжі до уваги потрібно брати ще й те, що у Норвегії не дозволяється розводити кострище де душа забажає… тому їжу потрібно буде готувати на газу…котрий треба було купувати в перший день, та возити весь похід на собі. Тому , чим швидше вариться їжа, тим менше газу потрібно купувати , та возити.
Отже -зло не зло, а їсти щось треба)
В більшості раціон складався з: брикетованих супів, сублімованих каш, вівсянки із згущеним молоком, мівіна пюре та макарони, каша кус-кус… з основного харчування у учасників групи ще підгледіли сало, сушене м’ясо, та сушені овочі для борщу, все ж таки національне блюдо, без нього ні як 8) . В загалі раціон у всіх в групі більш менш був однаковий.

Для зручності їжу розфасували у різні пакети, та розбили по днях.

У Норвегії купували хліб, овочі, фрукти та щось солодке. Декілька порад: якщо Ви бажаєте не витрачати зайвих грошей шукайте продукти з надписом first price наприклад: звичайний хліб коштує 30 крон ~ 90,6грн, в той же час first priсe 6-8 крон ~18-25грн, його не так легко знайти у деяких магазинах, однак краще спитати, бо ми проїхавши пів Норвегії не знайшли його тільки в одному магазині. Питання води в Норвегії практично не стоїть, тому що практично на кожному кроці джерела. В магазинах асортимент води дуже невеликий та середня ціна становить 27-30 крон за 1,5 літра мінеральної води є і там first priсe приблизно 9 крон, з солодкого купували печиво Марія 6-8 крон та джеми в пластиковій банці ціна 16 крон за 1кг. У Норвегії дуже смачний сир, це мабуть єдиний продукт, що коштував дешевші ніж в Україні 50крон за 1кг (150грн), в нас такий сир коштує понад 200грн за 1кг, також купували рибні консерви по аналогічним українським цінам.

Крім основної їжі усі ще брали якісь «шняжки» або «допінг» який злісно з’їдався на протязі дня, або коли залишали сили… В більшості це були цукерки або горішки, деякі узяли спортивні гелі.. важко оцінити їх на результативність, отже на смак вони досить бридкі) :bad:

Ровери.

Велосипеди були у всіх двоколісні :naezd: але різни… тому був розроблений загальний список того, що треба було брати особисто для свого байка: запасний півень, замок для ланцюга, декілька спиць, камер та інше, а що повинно бути хоча б на декількох учасників групи: мультітул, насос, замок для велосипедів, розподілялось згідно того, у кого що є в наявності.
Також велосипед повинен бути справним.

Що до мене, то ще пару років потому, в одному з походів до Грузії, з’явилось чітке правило стосовно стану велосипеду для закордонних вело походів: Якщо хоч трішечки не впевнений в якомусь вузлі велосипеда, то ліпше його замінити на новий!!!

Пам’ятайте, що поломка велосипеда за кордоном – це як мінімум зіпсований настрій, та необхідність покупки в 3 – 5 – 10 раз дорожчих запчастин. В гіршому випадку, це затримка групи, або навіть схід групи з маршруту або травмування… а щорічну відпустку всі хочуть провести з максимальнім задоволенням.
Тому влаштуйте своєму «коню» перед походом добре ТО.

Але все одно, як би ви за велосипедом добре не слідкували, а транспортування його в літаку, зборка та розборка… та цілоденні поїздки під дощем дадуть о собі знати…

Дякувати Богу, але суттєвих поломок в групі не було, пару раз пробили колесо, у зв’язку з постійною їздою під дощем частково повимивало змазку з коліс, та вже не так чітко працювали перемикачі, здається в когось заклинило вилку… Взагалі можна сказати, що несправностей в поході не було.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 21:29

Речі.

З речами в поході було більш менш все зрозуміло…

Потрібні були речі в яких треба їхати, речі в яких спати, речі в яких їхати під дощем,речі в яких їхати коли холодно, та бажано щось чисте на останній день, щоб не воняти у літаку :gerl:
Щоб не брати багато лишнього…це все треба було комбінувати, або прати.

Екіпірування у групи виявилось довільно різноманітне… Від доброго виробника Marmot до більш доступного Українського – Polietilen :mosking:

Висновок по одягу, дуже простий…за 12 днів походу, мокре було все :dash2: Що не намокло від дощу, то намокло від поту %) під час штурмування чергового перевалу, які були кожен день. Стосовно того, що речі можна було попрати…попрати так, можливо, але висушити їх не було де…тому через пару днів вони знову мали специфічний аромат :zopa: :mosking: Перед походом планували декілька зупинок у кемпінгах, де і мали намір влаштувати прання з використанням сушки, нажаль у кемпінгах, де нам було зручно зупинятися, не було вільних місць, одже висновок: маєте намір скористатися кемпінгами та впевнені в том, що усе буде за планом – бронюйте заздалегідь)))

Пакування…

Під час пакування до уваги бралось те, що до вартості перельоту входив запакований велосипед, сумарною вагою не більше 23кг, та ручна поклажа…до 8 кг.

Для економії корисного багажу, велосипеди було вирішено пакувати без коробок…Ризик щось зламати був, але 3 – 4 кіло корисної ваги, було головніше… Та все одне, з їжею на 12ходових днів звісно ніхто не вліз у відведену вагу 8) … тому план був наступний: велосипеди, та все що не можна було перевозити в ручній поклажі трамбували разом до ваги 23. А ручна поклажа вийшла вагою 13кг..та 11кг… сподіваючись що на вагу можливо не звернуть уваги…втрамбували баули до необхідних розмірів…та поїхали.

Зображення
Зображення
Зображення


P.S. На такі походи все ж таки пропоную брати додаткове вантажне місце на вагу 23кг…та ділити його на 4 – 6 х людей…вартість місця становить приблизно 50$ але поділивши на 6х…це не так вже й багато.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 21:31

Пригоди почались.

День перший. 05.07.17

Виліт було заплановано 05.07.17. у 13.00 Зустрітись планували вже всі в аеропорту. І як вже там з’ясувалось, не всі були стурбовані тим щоб завчасно зібрати велосипед, та спакувати речі :help Тому в аеропорту це виглядало дуже епічно ))))
Зображення

Значних несподіванок під час оформлення не було. На вагу велосипедів з незначним перевісом, ніхто не звернув увагу, а ручну поклажу, як ми і сподівались, ніхто не зважував.

В аеропорту колективно вирішили, що нам 5 годин у Відні буде достатньо для огляду міста, одже прилетівши в аеропорт помчали галопом по Європі ))) Скориставшись швидкісним потягом за 20 хвилин ми вже були в центрі Відня, та встигли пробігти усі основні пам’ятки.

Зображення
Зображення
Зображення

Виліт до Осло був о 20:00. Другий переліт пройшов без яких ось несподіванок. Тому у 23:00 ми вже прилетіли до Осло. Зібрали ровери та поїхали до найближчого лісу, щоб переночувати.
Зупинились десь за 2 кілометри від аеропорту, розбили табір. І вже за 15 хвилин до нас під’їхали копи. З’ясувавши хто ми такі, звідкіля, скільки нас людей, та на скільки ми тут… питання закінчились, нам побажали гарної подорожі, та копи поїхали далі патрулювати.
Востаннє редагувалось 29.11.17 07:59 користувачем vedmedj, всього редагувалось 2 разів.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 21:32

День другий. 06.07.17
З ранку потрібно було потрапити до Осло, на потяг. Частина групи планувала їхати на потязі до Осло (70км), а я зі своєю дівчиною поїхали на велосипедах, тим паче, що погода була дуже гарна.
Майже всі 70км ми їхали по дуже гарним вело доріжкам, по дуже мальовничим містам, було відчуття ніби то ми у казці, усі будинки однакові, відсутні паркани, навколо усіх будиночків зелені газони та яркі квіти, на кожному балконі квіти, тому змогли вдоволю насолодитися поїздкою.
Зображення
Завдяки тому, що виїхали рано ранком часу вистачило ще на те, щоб покататись 2 - 3 години по Осло.
Зображення
Зображення
Зображення

Переїзд на потязі Осло - Трондхейм.
Перша частина групи поїхала до Тронхейму на потязі о 15:00. Друга частина, разом з нами, о 17:00. Потяг був дуже гарний, з безкоштовним Інтернетом, велосипеди розбирати не знадобилось, вони поїхали в окремому вагоні.
Прибувши на місце в Трондхейм, десь о 23:00, нас зустріла перша частина групи, вже з останнім учасником походу, організатором, який прилетів з Швеції, але без велосипеда… так як до літака він не вліз… В аеропорту його запевнили що велосипед прилетить іншим літаком в той же день… Але в той же день , ми його не дочекались… Тому поїхали до лісу, де можна розбити табір, із сподіваннями що ровер приїде в ранці, та відсвяткувати остаточний збір групи. Перша частина групи вирішила зустріти нас на гарному місці та з розпаленим вогнищем… ось так ми познайомились з пожежниками))) але усе закінчилось добре.
Востаннє редагувалось 28.11.17 22:07 користувачем vedmedj, всього редагувалось 1 раз.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 21:32

День третій. 07.07.17
Тут і почались «пригоди». З ранку велосипеда теж не було. :zopa: Ніхто нічого більш менш зрозумілого в авіакомпанії сказати не зміг. Всі казали лише одне – чекайте. Частина групи залишилась чекати. інші поїхали дивитись таке місто як Трондхейм.
Зображення
Зображення
Зображення

У першій годині дня, нічого не змінилось… ровера не було :petlya: , але стало зрозуміло що він може приїхати і через 5 днів, а авіакомпанія відповідальності за це не несе.
Пообідавши, організатор приймає рішення, спровадити нас, без нього. :dash2: :dash2: :dash2:
Тому що, якщо не виїхати сьогодні, то не встигнемо пройти маршрут (запасний був лише один день, та ми його використали першим :smt90 ).
На протязі двох годин ми записуємо усю необхідну інформацію, забираємо в організатора GPS, зарядки, кому що потрібно та вирушаємо в дорогу, залишивши на самоті Ігоря :help:

Їхалось всім не дуже, кожен міркував що буде далі, що робити, як краще їхати??? Група без організатора вже була не така добра и дружна… Вирішили доїхати до ночівлі, а з ранку вирішити всі питання стосовно походу. З ранку то й думається краще :yes

Проїхавши 60км, почали шукати місто для ночівлі. Згідно законодавства Норвегії, ставити палатку дозволяється де завгодно, крім приватної території. Але і біда полягає в тому, що любий рівний клаптик землі комусь належить. А кемпінг – платний. Тож на протязі 10км ми не знайшли жодного місця для розташування 3х наметів … і подались до самої дальньої ділянки на кемпінгу. Спорядили наших трьох гарних дівчат, дізнатись, чи можливо тут відпочити одну ніч.
На щастя нам дозволили залишитися на ніч безкоштовно!!!
Хвилин через 5 вже стояли намети, а ще через 10 ми вже їли…
Зображення


А ще, через 30хвилин приїхав на ровері наш організатор !!!!!!!! :volna: Не знаю як хто, а я дуже зрадів :anti: :veselo: Його ровер прилетів години через 2 після нашого від’їзду. Ігор знайшов автобус у напрямку нашого маршруту, сів на нього з ровером, і наздогнав нас… :naezd:
От так група знов зібралась!!! #super
Востаннє редагувалось 28.11.17 22:19 користувачем vedmedj, всього редагувалось 1 раз.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 21:33

День четвертий. 08.07.17

Ранок почався з дощу, який лив з ночі.
Зображення
Зображення
Зображення

Дощ весь день то починався, то переставав… Але всі ще веселі, поїли, закутались, та поїхали. Перші дні походу були більш менш рівними. Види були гарні, але чимось неймовірно красивим на той час Норвегія мене не вражала.
Зображення
Зображення

Магазини…. завдяки форумам та іншим звітам з’ясували, що одним з самих лояльних, по цінах, магазинів в є REMA 1000.
Зображення

Там ми і планували купляти хлібт та щось солоденьке. До цін у Норвегії ми вважали що були підготовлені…але як виявилось, до такого важко підготуватись :D . Щоб не описувати ціни на всі продукти, можна сказати так, там є три цинових діапазонна: 1 – товари для біженців; 2 – середній клас; 3 – незрозуміло для кого. (ціни по класах відрізняються приблизно в 3 разі (тобто ціна хліба була 6 – 20 – 60 (але хліб був і за 80 і 100крон).

Третій день на велосипеді, та ще і під дощем давав о собі знати, хотілось все більше і більше їсти :uchitel: . Між сніданками, обідами, та вечерею з’явились «перекуси». На яких злісно поїдались швидкі вуглеводи у вигляді цукерок, горішків, енергетиків або ласощів куплених вже в Норвегії (варення, печиво, марцепан).
Востаннє редагувалось 28.11.17 22:49 користувачем vedmedj, всього редагувалось 1 раз.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 21:33

День п’ятий. 09.07.17
Ранок. Прокинувшись, та недовго помріяв у наметі, виповзаю, а тут на мене вже чекали :volna: надувні кульки, транспарант, та моя кохана з привітанням до дня народження :tort: . Так це був мій день народження :new-bday: . Під час сніданку група подарувала мені приємний подарунок у вигляді футболки з лосем в кольорах Норвежського прапору, та хороший настрій на весь день :anti: . Недовго снідаючи, ми зібрались та поїхали далі…
Зображення

Зображення

Ближче до обіду, ми під’їхали до поромної переправи. Як і передбачили, якихось питань з поромом не виникло. Нас запустили з велосипедами, плату взяли по 50 крон з людини. Переправа зайняла хвилин 15 :offtopic и ми вирушили далі.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення

Десь к 20:00 ми під’їхали до міста Карваг, задача була дуже важлива переїхати через підводний тунель, куди на велосипедах неможна було їхати.
Варіант А: Замовити таксі за сутки. Там є така служба для транспортування велосипедистів по цьому тунелю.
Варіант Б: Влізти до рейсового автобусу. Потрапивши на автовокзал, дізнались що автобусів 2 – 3 будуть ще сьогодні їхати, але нас 10 велосипедистів, та ще на вокзалі ми зустріли трьох, котрі теж чекали на автобус. Отже ми чекали…
Коли під’їхав автобус водій погодився перевезти 4х велосипедистів, сказав що більше не влізе до багажу, але доки він ходив по своїх справ…за 10хвилин влізло 7 роверів… :mosking: 3 залишились чекати наступного. Подорож по тунелю зайняла приблизно 15 хвилин та коштувала 85 крон. Відразу за тунелем ми вийшли. Та потрапили під дощ. Десь за 3-4кілометри був безкоштовний кемпінг, де ми й дочекались ще трьох учасників нашої групиЗображення

, які приїхали десь через 2 години.
Зображення
Зображення
Зображення

Перші декілька днів було дуже незвично, адже в Норвегії, особливо в північній частині, ночі – білі. Тому навіть в ночі, не було потреби користуватись ліхтарем :good:


З переїздом крізь тунель, нам дуже повезло. Тому що це була неділя, вечір, автобуси ходили порожні. За словами водія, в будній день, так би в нас не вийшло. Прийшлось би замовляти таксі. А це, приблизно 150крон з людини.
Востаннє редагувалось 28.11.17 23:11 користувачем vedmedj, всього редагувалось 1 раз.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 21:33

День Шостий. 10.07.17

На цей день була запланована поїздка по Транс Атлантичній дорозі. Погода була похмура, однак без дощу, та ми змогли насолодитися красою цієї місцевості, деякі частини дороги просто захоплювали…
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Після обіду, були теж уже гарні пейзажі, та краєвиди, навіть пощастило побачити сонечко .
Зображення
Зображення
Востаннє редагувалось 29.11.17 11:35 користувачем vedmedj, всього редагувалось 3 разів.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 21:34

День сьомий. 11.07.17

Не менш гарній день ніж попередній, такі ж гарні види, така ж гарна компанія :Yahoo!:
Зображення
Зображення
Зображення

Десь після обіду почався невеличкій, але постійний дощ.

З таким кілометражем, набором висот, та нестихаючими дощами, постійно хотілось їсти. Дуже весело було дивитись на палатку з 4ма хлопцями, які між прийомами їжі з’їдали ще 1кг варення, та кілограм печива Марія, інколи по два рази на день. Коли варення вже не лізло, змінювали його на марципан.
Зображення

У вечорі доїхали до міста Солснес та на поромі (50крон) переправились до міста Афарнес. В загалі для Норвежців пороми це як для нас звичайна маршрутка, курсують за графіком кожні 15 – 20 хвилин, з ранку до пізньої ночі, круглий рік. Тому під час планування подорожі по Норвегії, за пороми можна не хвилюватись.
Зображення
Зображення

Місто ночівлі
Зображення



Місто ночівлі кожного разу вибиралося по одному й тому ж принципу… де влізе 3 намети, та не буде приватна територія… Цього разу місто було дуже гарне… з видом на море
Востаннє редагувалось 29.11.17 09:33 користувачем vedmedj, всього редагувалось 2 разів.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 21:34

День восьмий. 12.07.17

Перший суттєвий перевал… Або дорога тролей })

Майже на протязі всього дня йшов дощ і якщо їхати по рівній дорозі, ще більш менш, то крутити в гору це не дуже приємно.
Зображення

Зустрітись домовились на вершині, тому кожен їхав своїм темпом, зупиняючись, фотографуючись, та насолоджуючись природою, наскільки це було можливо.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення


Десь ближче до верху гори, почалась злива. Сховатись було ніде…тому тільки вгору та як умова швидше.

Ліричний відступ від моєї дівчини *oops*
Під самим верхом стояли байки, чоловік 20 може більше, дуже ярке враження, коли проїзжали поряд з ними вони показували по черзі клас та дехто включив музику на всю гучність, що значно покращило настрій та додало сил !

На горі знаходилось кафе, де було тепло, та багато людей, там ми і перечекали зливу. Для туристів в кафе були лежаки, та багато лавочок, мабуть щоб в лиху погоду не залишати нікого в біді. Коли закінчився дощ, ми побігли фотографуватись :friends:

Зображення
Зображення
Зображення
Зображення


десь пів години дощу не було, а потім знову пішов, але діватись було нікуди. На горі будо дуже холодно, приблизно +3, а з низу десь + 15 + 18 то поїхали під дощем до низу.
Зображення
Зображення

Доки з'їжджали з гори – змерзли всі, злива дала о собі знати. З верху все змокло від дощу, а з нутрі – від поту. Це був перший раз, коли декільком учасникам походу, вже було в край необхідно зупинитись, та добре зігрітись.
Було прийнято рішення, розбити намети в зоні відпочинку (згідно законів Норвегії це заборонено). Але це було вже біля 21:00 а, старт в нас планувався ранній…тому ми й пішли на цей «злочин».
Два намети ставили майже в калюжі. У нас був самій малий намет, тому ми трішки знахабніли, та встановили його на чиюсь відкриту веранду,на зачинений дачний домик, сподіваючись що в ночі туди ніхто не прийде.
Зображення
Востаннє редагувалось 29.11.17 09:48 користувачем vedmedj, всього редагувалось 1 раз.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 21:35

День дев’ятий 13.07.17

Нам таки пощастило, та ніхто нас в ночі не турбував :molba:
Крім дощу, який йшов всю ніч, та весь наступний день.
Зображення
Зображення

Поїздки під дощем, по 80 – 100км в день, за набором за 1000м дуже вимотують.
Зображення
Зображення

Після двох днів дощу, треба було відпочити, тому на завтра була запланована полуднева.

Кемпінг.
Кемпінг в Норвегії платній, але в плату входить тільки місце, де можна розташувати намет. Таки послуги як, душ, сушка, прання, підзарядка мобільного – при необхідності сплачувались окремо. :old:
Заздалегідь, ще в Києві, планували встати десь біля кемпінгу, щоб не переплачувати, а помитись, та посушитись, сходити в кемпінг, та сплатити. Але не тут то було, пізніше ми з’ясували: хоч душ, та сушка, сплачувались окремо, користуватись можуть лише ті, хто стоять в кемпінгу :dash2: Платити по 200крон за місце під палатку, а потім по 50 за душ и сушку, бажання не було ні в кого. Наші дівчата від горю поникли на очах. x(
Тим часом крапав дощ, а ми пішли шукати місце під палатку. Потикавшись, зрозуміли що по всюди чиясь приватна територія…Їхати дали ні бажання ні сил не було. Поспілкувавшись з місцевими, власник дільниці дозволив нам розташувати на його ділянці біля озера наші намети. З умовою – не смітити, та не палити вогнище. :yes З цим завданням ми впорались 8) .

В той вечір погода змінювалась кожні 20хвилин, то йшла злива, від якої треба було ховатись,

Зображення

то виходило сонечко, завдяки якому ми вилазили з наметів, та раділи :Yahoo!:
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Востаннє редагувалось 29.11.17 10:09 користувачем vedmedj, всього редагувалось 1 раз.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 21:35

День десятий. 14.07.17
З ранку всі бажаючи вирушали в піший тур на гору, подивитись на Гейрангер-фьорд . Двоє захотіли поспати. Планували до обіду повернутись, але там було так гарно, так високо, так тяжко, що повернулись аж о 16:00, але те що ми побачили - варто всього походу!
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
а от так, хотілось сидіти весь день...
Зображення

Втомились чи ні, а 40км ще треба дати :naezd: . Тому, поїли, зібрали речі та поїхали далі. Може 40км звучить не дуже переконливо, але дев’ятий день походу, з котрих всього пару днів було без дощу, давали о собі знати.
Всі 40км ми кружляли вздовж фіорду, який був просто неймовірно гарний.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Та знову в гору :Yahoo!:
Зображення
Востаннє редагувалось 29.11.17 11:32 користувачем vedmedj, всього редагувалось 2 разів.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 21:35

День одинадцятий. 15.07.17
Треба було поспішати… #crazy_pilot
Трохи відставали від графіку, тому встали поїли, та поїхали.
Відстань на день була визначена 120км, набор висоти близько 1300м.
Це був день без дощу… Нарешті, нарешті воно не льє з неба. Це був добрий та гарний день, який дивував нас красою Норвегії в сонячному промінні.
Зображення
Зображення

Сонечко світило, але не гріло :duma: . Десь ближче до вершини гори, з’являлось все більше і більше снігу, вітер дув дуже сильний, та неймовірно холодний.
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення


У вечорі всі одноразово прийшли до висновку, якщо був би дощ, то це був би фінал :zont: .
Востаннє редагувалось 29.11.17 11:30 користувачем vedmedj, всього редагувалось 2 разів.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 21:36

День дванадцятий. 16.07.17

Час піджимав… =@ сили залишали… :trud:
Весь день йшов дощ, а нам необхідно було їхати, та їхати, знову 120км знову 1000-1300м.
Проїхати 120км під майже не припиняючимся дощем, то ще те «задоволення».
Але не зважаючи на це, яка ж вона все ж таки гарна, ця дождлива країна…
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення

Між цим, почались пошуки можливих варіантів, як доїхати до Восс не на велосипеді... Автобусів в тому напрямку не було, були таксі по вартості літака… Інших варіантів тоді не було. Це все менш і менш було схоже на відпочинок :crazy:
Хлопці все також добре поїдали варення з печивом, при будь-який можливості :ROFL: .
Зображення

А на різноманітні водопади та гори вже ніхто не звертав уваги :dance2: .
Зображення
Зображення
Востаннє редагувалось 29.11.17 11:29 користувачем vedmedj, всього редагувалось 1 раз.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 21:37

День тринадцятий. 17.07.17

Весь день йшов дощ… #super а ми їхали #super , а він йшов #super , а ми їхали #super
Найближчий варіант, звідки можливо було поїхати на автобусі це був Вангнес…120км та 1200м. Всі однозначно були готові їхати на автобусі, крутити ще й 18го 120км з 1300м набору ніхто не хотів, а дехто навіть і не змогли би.
В цей день мабуть всі змерзли так, як ніколи… Після того як виїхали на вершину, пронизливий вітер, дощ, зробили своє.
Дуже важко було культурно пояснити що кожний відчував на той момент. Але здається це було, схоже на щось кругленьке, та м’якеньке :zopa: :mosking:
Нажаль гарних фоток цього дня, не вийшло, всі були дуже втомлені, та максимально зберігали тепло.
Фото з підвалу якогось дома на вершині гори, де ми ховались від пронизливого вітру та дощу, пили чай, щоб хоч трошки зігрітись.
Зображення
Зображення
Треба було щось вирішувати.
Але для цього треба було з’їхати згори, та переправитись на паромі до міста.
Зображення
Зображення

Ближче до вечора, була переправа, чомусь на ній з нас не взяли коштів, для мене це так і залишилось загадкою.
Паром повинен був плисти хвилин 20, тому ми всі швидко забігли до каюти грітись, та наскільки це можливо сушитись… Глядячи на всіх нас, було зрозуміло – біда. :vik:
Як добре що є люди с шилом … в одному місці. :mosking:
Моїй дівчині Олександрі було не ліпше за всіх, їхати ще й завтра 120 км/ 1300м –бажання не було, тип паче що маячив ризик не потрапити своєчасно на поїзд. Тому вона пішла спілкуватись з місцевими, з приводу як можна добратись до Восс. Пощастило не відразу, а точніше в самому кінці, знайшовся водій вантажівки, з порожнею машиною, та ще й їхав до Восс.
А далі як у казці…з нами у головній ролі :Yahoo!: . Водій, он же Jacek, погодився перевезти ровери. Але залишались ми. Водій вантажівки подзвонив своєму другу, друг як пізніше з’ясувалось був Поляком, погодився підвести 4х людей. (Залишилось 6). Потім жінка водія вантажівки, котра з ним була весь цей час, та співчувала нам, зупинила випадкове авто, розповіла усю ситуацію водієві, та він погодився підвести ще 4х. (Залишилось 2). Водій фури поспішав, тому ми поїхали…Двоє хлопців, які залишились, в той день попутки не змогли знайти, тому поїхали в ранці знову ж таки з тим самим другом Поляком, котрому потрібно було з ранку на роботу до Восс.
Під час поїздки на авто, через перевал, котрий ми повинні були штурмувати на велосипедах, ми раділи…раділи, що це для нас вже позаду, бо він був мабуть найбільшим (можливо, звичайно, нам так здалось у той момент).

Подяка.
Водій вантажівки- Jacek, відмовився брати будь які кошти, та ще подарував моїй дівчині квіти, які він перевозив) Місцевий водій теж відмовився брати будь які кошти, а інший взяв тільки за паливо. Коли ми запитали у Jacek, як ми можемо Вам віддячити то, він відповів фразою, яку я чув тільки у гарному кіно – «Якщо хтось буде потребувати вашої допомоги – допоможіть їм».


Ось так і закінчились наші основні вело пригоди у Норвегії.
Востаннє редагувалось 29.11.17 12:04 користувачем vedmedj, всього редагувалось 1 раз.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 21:37

День чотирнадцятий. 18.07.17
Прокинувшись з ранку настрій був чудовий – їхати нікуди не треба, дощу не було !!!
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення

Поснідавши, та відпочивши, погуляли по місту Восс. Та в вечорі також на двох різних потягах, по п’ять на кожному, поїхали до Осло.
З Осло - на приміському потягу до аеропорту. Заночували біля аеропорту, на тому ж самому місці, що й в перший день.

Вночі о 00.01 (19.07.17) настав ще один день народження :new-bday: , одного з учасників групи, (Павло) :Yahoo!: тому, невеличке привітання, чай із солодощами, та всі на бокову.

19.07.17 – о 12:00 вилітали до дому. При реєстрації виникли деякі питання, знову ж такіиу зв’язку з кількістю роверів, але все пройшло добре, вилетіли, та прилетіли вчасно.
Востаннє редагувалось 29.11.17 12:13 користувачем vedmedj, всього редагувалось 1 раз.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 21:42

Якщо Ви дочитали до кінця і вам ще цікаво, то, ось невеличкий відео звіт з походу #crazy_pilot
:volna:
https://www.facebook.com/10001510470868 ... 845488104/
:volna:
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 21:53

Висновок: Незважаючи ні на що, це був один з самих гарних походів!!! Сподіваюсь цей звіт допоможіть комусь при плануванні своєї подорожі :friends:
Подорожуйте, воно цього варте!!!
Зображення
Востаннє редагувалось 29.11.17 12:23 користувачем vedmedj, всього редагувалось 1 раз.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
Zlu
* * * *
Повідомлень: 986
З нами з: 17.4.14 11:11
Стать: чол
Звідки: Дорогожичи

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення Zlu » 28.11.17 23:39

Треки не виходить подивитись, можна посилання на гпсіс?
Проявлением наибольшего милосердия в нашем мире является, на мой взгляд, неспособность человеческого разума связать воедино всё, что этот мир в себя включает. (с) ГФЛ
2014: 5499
2015: 9235
2016: 9064
2017: 7533
2018: 6919
2019: 5460
2020: 2508

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 28.11.17 23:44

Треки не виходить подивитись, можна посилання на гпсіс?
Ссылки на трек посмотрел, все работает. :good:
Закидываете их в свой GPS и вуаля :) . Распознает любая карта :)
Или что то другое у Вас не получается? :friends:
Востаннє редагувалось 29.11.17 12:39 користувачем vedmedj, всього редагувалось 1 раз.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
d.j.Denver
* * * * *
Повідомлень: 1084
З нами з: 16.9.10 23:34
Стать: чол
Звідки: Київ, Ліко-Град

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення d.j.Denver » 28.11.17 23:44

Цікава історія! Чекаю на поповнення карток із днями.

P.S. А місто "Вінь" вам підказав пан Гуглтранслейт чи Азіров? *oops* Краще все ж Відень. :roll:

Аватар користувача
vedmedj
* * *
Повідомлень: 405
З нами з: 4.5.12 12:09
Skype: renev.aleksandr
Стать: чол
Звідки: Ул. Ромена Роллана - Святошинский район - г. Киев

Re: Норвегия. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення vedmedj » 29.11.17 08:04

Цікава історія! Чекаю на поповнення карток із днями.

P.S. А місто "Вінь" вам підказав пан Гуглтранслейт чи Азіров? *oops* Краще все ж Відень. :roll:

Азіров :D ще той перекладач - "Вінь". Помилку виправив, дякую за підказку.
На вкус и цвет все фломастеры разные :)

Аватар користувача
LarissaV
* * *
Повідомлень: 433
З нами з: 19.6.14 11:58
Стать: жін
Звідки: kiev. troya

Re: Норвегія. 07.07 – 18.07.2017. Гейрангерфіорд. Дорога тролів. Атлантична дорога

Повідомлення LarissaV » 29.11.17 14:24

можна будь ласка більш детально про спорядження? а саме:
- який намет використовували, та як він переніс постійні дощі? спальник/карімат?
- яким пальником користувались? якщо користувались балоном, то на скільки його вистачило?
дякую


Повернутись до “Велощоденник”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей