— Ось коли Campagnolo випустить дискові гальма, тоді й побалакаємо (може).   Приблизно такі аргументи проти дискових гальм можна було почути в ході баталії rim brakes VS disc brakes. Ну от і все. Останній бастіон не витримав. Італійці офіційно представили дискові гальма для шосейних велосипедів. Це сталося 9 травня.   Чим порадують італійці? Новинок багато.

 

По-перше, інженери Campagnolo розробили дуали Ergopower під гідравліку. Ергономіка залишилась тією ж самою, як у дуалах для механіки та електронного групсету EPS, тобто фанату Кампи не доведеться звикати до нового та/або переучуватися. Над назвою вирішили не мудрувати і просто дали їм'я своїй інновації "H11", де "H" символізує гідравлічну систему, а 11 — кількість швидкостей. Просто та логічно.  

По-друге, інженери з Вінченци створили двопоршневі гальмівні каліпери під стандарт flat mount, при чому каліпер монтується напряму без адаптерів, що має як свої плюси, так і мінуси. Плюс в жорсткості системи: каліпер не "плаває", завдяки чому забезпечується стабільне і повторюване гальмування та знижується ймовірність тертя ротору в поворотах. А мінус полягає в тому, що ти стаєш залежним від діаметру ротора і не можеш встановити ротор більшого розміру, навіть якщо дуже хочеться.  

Команда розробників Campagnolo вирішила скористатись науковим принципом "бритва Оккама" і не стала множити зайві сутності. На вибір пропонуватимуться лише дві опції для будь-якого групсету від Potenza до Super Record EPS: передній ротор — тільки 160 мм, а задній можна буде вибрати між 140 та 160 мм в залежності від ваги райдера та його манери гальмувати. Campagnolo вироблятиме єдиний каліпер для всіх групсетів з гідравлічними гальмами, що насправді дуже добре: професійним механікам не треба буде вникати в тонкощі роботи кожної системи.  

Як працює гідравліка Campagnolo: мінеральна олива штовхає пару 22-міліметрових поршнів з фенольної смоли — цей матеріал ефективно розсіює тепло, дозволяючи часто гальмувати, причому суттєвої деградації гальмівного зусилля не відбудеться. На відміну від інших гідравлічних систем, де розведення колодок псіля відтоку оливи відбувається за допомогою пружин, інженери Campagnolo обрали потужні магніти, які виконують цю роботу краще та не мають схильності залипати від налипання бруду. Також передбачені зручні отвори для швидкої прокачки, якщо в систему потрапило повітря.

По-третє, інженери Campagnolo розробили ротори з нержавійки на алюмінієвому спайдері на 7 лапках для 160-мм версії та на 6 лапках для 140-міліметрової. Грані роторів скруглені, щоб ніякий пан Вентозо не зміг звинуватити італійців у кровожерливості. Система монтажу схожа на Shimano Centerlock з локрингом, але вони не сумісні. У італійців цей копіпейст називається Axial Fixing System.

 

По-четверте, компанія розробила спеціальні шатуни для велосипеда з дисковими гальмами. Людина, яка здогадується, в чому різниця між сідлом та дзвоником задасться логічним питанням "WHAT THE !@#$?" і буде права: яке відношення шатуни мають до гідравлічних гальм?  

Але не поспішайте хапати тухлі яйця й жбурляти їх у автора. Оскільки дискові гальма вимагають розширення спейсингу задніх пір'їв, погіршується чейнлайн. Припустимо, що на вашому старому велосипеді була втулка шириною 130 мм. На велосипеді з дисковими гальмами задні пір'я вимагатимуть встановлення втулки шириною 135 або навіть 142 мм (наскрізна вісь). Поміркуйте, що буде, якщо до трансмісії, задня частина якої розрослася вшир, додати шатуни, що розроблялися по старим лекалам?  

Правильно, перекіс ланцюга на малих зірках (11-14 Т). Не те, щоб дуже критично, але для фанатів чіткого перемикання 2,5 мм зміщення — це вже вагомий аргумент для створення нових шатунів під кодовою назвою H11. Вони будуть доступні в алюмінієвому виконанні (Potenza) та в карбоні (Chorus, Record, Super Record). Campagnolo стверджує, що Q-фактор залишиться таким, як був — 145,5 мм. Нагадаємо, що чим нижчий Q-фактор — тим краще для ваших колін.  

П'яте: італійці випустили новітні колодки з запатентованого компаунду з органічної смоли та запропонували вирішення проблеми вібрації та скрипіння гальм. Ця технологія прийшла зі світу мотоспорту: шар зі спеціального ламінату на неробочій стороні колодки запобігає скрипу та виконує функцію розсіювача тепла.

 

Шоста новина: компанія Campagnolo представила три вілсети — алюмінієвий Shamal з можливістю безкамерного використання, карбоновий Bora One та доступний Scirocco.  

Shamal втратив гальмівну доріжку на ободі, а його профіль тепер повторює сучасний Камповський розріз С17. Це дань моді на широкі покришки. Звісно, ніхто не забороняє встановити 23-мм гуму, але кращою парою цим колесам стануть 25 та 28-мм борти: більший об'єм повітря означає кращий комфорт, краще зчеплення та передбачуване керування. Висота переднього ободу — 27 мм, заднього — 30.

 

Bora One — це рідний брат моделі Bora Ultra. У Bora One також немає гальмівної доріжки та зовсім інакше заспицьовані колеса. Якщо пам'ятаєте, переднє колесо Bora Ultra було заспцьоване радіально. Поява переднього дискового гальма суттєво збільшує торсіонне навантаження на спиці, тому радіальна схема не підходить. Bora One має фірмовий паттерн G3, як на задньому колесі: на лівій стороні кількість спиць вдвічі більша, ніж на правій — таке рішення нівелює асиметричний розподіл торсіонного навантаження.

 

Зазнало змін і заднє колесо: тіло задньої втулки цільне. Інженери дослідили як розподіляється навантаження на спиці та тіло втулки і дійшли висновку, що схема, яка використовувалась на Bora Ultra не підходить. Нагадаємо: тіло втулки попередніх версій вілсетів Campagnolo та Fulcrum складалося з трьох частин, де два алюмінієвих фланця були посаджені на карбоновий циліндр. Тепер втулка з фланцями являє собою єдине ціле, як в старі добрі часи.  

Завдяки відсутності гальмівної доріжки стало можливим покращити аеродинаміку ободу. Профіль набув краплеподібної форми та плавно перетікає у покришку, за рахунок чого не відбувається зрив потоку повітря. Bora One випускатиметься у чотирьох версіях: клінчер для безкамерного використання та під традиційні трубки висотою 35 та 50 мм.

 

Про вілсет Scirocco, втім, багато не скажеш: новий обід С17 під широкі покришки та нові ексцентрики з зовнішнім замком. Все. Ніяких проблем з ексцентриками з внутрішнім замком не було, але в Campagnolo прагнули зменшити вартість виробництва та досягли цієї мети: новий Scirocco коштуватиме трохи дешевше старого. Заявлена ціна — €350 за обидва колеса.

 

Сьома новина: в Campagnolo потурбувалися про бюджетний групсет та оновили Centaur, який стане доступним у матовій чорній та сріблястій полірованій версіях. Головна фіча групсету — це перехід до 4-болтового інтерфейсу шатунів, а ще більше не буде ніякого Power Torque, який всі ненавидять. Інженери знайшли шлях зменшити витрати при виробництві алюмінієвих шатунів на сталевій вісі Ultra Torque та випустили цілих 9 видів чашок для будь-яких кареток від різьбової BSAшки до PF86. Поки що вибір передніх зірок обмежується напівкомпактом 52х36 Т та компактом 50х34 Т, але є сподівання, що й циклокросери не залишаться без уваги. Зірки повністю сумісні зі старшими групсетами та забезпечують чудову плавність перемикання.  

Дуали Ergopower повторюють конструкцію та ергономіку дорогих групсетів з тією лише відмінністю, що для Centaur не використовуються полегшені деталі з карбонового волокна — тільки алюміній та посилений пластик індустріального класу. Передній перемикач Centaur з довгим важелем працює легко та плавно. Задній перемикач з лапкою середнього розміру запозичив конструкцію у Potenza (аналог Ultegra), але з деякими доопрацюваннями. Він сумісний з касетою з розрахунком до 32 T. Верхній та нижній ролики допрацьовані таким чином, щоб забезпечувати чітке перемикання в умовах перекосу ланцюга в крайніх положеннях, при чому Centaur стане своєрідним експериментальним майданчиком, на якому Campagnolo хоче випробувати як ринок сприйме цю інновацію, щоб перенести її до дорожчих групсетів. Trickle down навпаки.  

Centaur порадує бюджетними 11-швидкісними касетами зі сталевими зірками. Їх буде три: 11-29 T, 11-32 T та 12-32 T, а ціни складуть до €90 за перші два та €72,50 за останній.

 

Єдине, що нам не подобається, гальма Skeleton не матимуть наскрізних прорізів і таким чином більше не можуть називатися "Скелетонами".  

Ось так під кінець весни італійці підготували купу приємних сюрпризів. Всі новинки стануть доступними в продажу ближче до осені, скоріш за все після демонстрації на виставці Eurobike.

Схожі статті

Гидравлические переключатели передач выходят в массы
Солодкі новинки Sigma 2017 чекають на вас!
Надходження фляг Onride

Прокоментувати статтю