Навіщо людям похилого віку кататися на велосипеді?

Не буває такого, що кататися на велосипеді надто пізно. Той, хто регулярно їздить на велосипеді у похилому віці, подовжує своє життя. Постійні фізичні вправи знижують стрес та допомагають позбутися депресії. Велоактивність майже вільна від ударних навантажень (поступаючись у цьому тільки плаванню), що також полегшує процес підтримання себе у формі, береже від травм. Велосипед — дуже дешевий трнаспортний засіб. Він довезе вас з пункту А до пункту Б бесплатно та саме тоді, коли потрібно. Ніякої залежності від міських заторів, ніякого очікування транспорту на зупинці.

Изображение

Можна згадати ще кілька причин, чому у літньому віці корисно їздити на велосипеді: плавні рухи не навантажують суглоби та зв'язки, а ще це чудово тренує серцевий м'яз. Якщо проїжджати по 7 кілометрів кожного дня, на 50% знизиться ризик ішемічної хвороби серця. Рухаючись, ви виконуєте аеробну вправу, яка не навантажує суглоби, спалюєте зайвий жир та покращуєте роботу легень, що особливо корисно, якщо ви страждаєте на астму чи бронхіт.

Дехто соромиться їздити на велосипеді у похилому віці, але це не повинно пов'язуватись з поглядами людей навколо. Частково, у цьому криється причина того, що старі люди страждають від ожиріння, адже у суспільстві велоактивність сприймається, як щось дитяче. Дорослі ходять у тренажерні зали або бігають — це сприймається "нормально", але ті, хто все ще любить ходити у гори, грати у футбол та виконувати вправи на спортмайданчиках, чомусь вважаються інфантильними. Велосипед чудово підходить людям всіх вікових категорій.

Багато людей у свої 50-60 та більше років катаються на велосипедах для задоволення, заради підтримання себе у гарній фізичній формі та просто для переміщення з пункту А у пункт Б. За статистикою, 34% американців сідали на велосипед хоча б один раз протягом минулого року. Багато респондентів розглядають велоактивність, як зручний спосіб дістатися з одного місця в інше, а ще багато людей хотіли б кататися на велосипеді частіше, але не мають вільного часу або змоги.

Изображение

Я часто бачу людей будь-якого віку на велосипедах. Вони насолоджуються природою, їздять на роботу та додому, тамують спрагу спортивних амбіцій. Це приносить задоволення. Я люблю вітер в обличчя та швидкість, а особливо мені до вподоби відчуття, що я їду по своїх справах самотужки, а не у маршрутці. Нехай ви старієте, це не повинно відбирати у вас просту радість життя.

Коли мені хочеться фізичного струсу після нудного дня на роботі, коли потрібно швидко вирушити по справах на коротку відстань, немає нічого кращого, ніж сісти на велосипед.

У залежності від регіону, пересування може бути не дуже зручним та безпечним, але поступово велоінфраструктура у містах з'являється і це добре. Велосипед у якості транспортного засобу допоможе знизити рівень шуму, очистити повітря та знизити кількість та щільність заторів. З велосипедом ви не займаєте багато місця на дорозі, немає й необхідності шукати, де припаркуватися у центрі. Це здорово, це економить час та нерви.

Катання на велосипеді розвиває моторику, покращує самопочуття, когнітивні функції та закаляє характер, особливо, якщо ви обрали гірський велосипед. Їздити на велосипеді весело, це чудовий спосіб знайомитись з іншими людьми та подорожувати. Велосипед — це практичний вид активності, що підходить для людей всіх рівнів фізичної підготовки.

Изображение

Сідайте на велосипед та вйо катати! Немає різниці наодинці ви, чи з друзями або з сім'єю разом. Ви оціните переваги велосипеда у якості транспортного засобу. Ви частіше перебуватимете на свіжому повітрі, ніж зазвичай, побачите місця, про існування яких ніколи не знали. Цьому сприяє й темп руху: він не надто повільний, щоб набридати, але й не надто швидкий, щоб ви перестали помічати різні цікавинки навколо себе. Замість того, щоб розглядати велоактивність у "недостатньо дорослому" ключі, раджу покращити якість життя, знизивши його темп. Це більш "по-дорослому", ніж все життя поспішати та нікуди не встигати. Життя не можна відкласти на потім.

Пам'ятайте, ви не старі, поки отримуєте задоволення. Ви не перестанете отримувати його до тих пір, поки не зупинитесь. Хворі суглоби, погана витривалість, побоювання переїсти — нічого з цього не трапиться, якщо ви будете регулярно спалювати від 3 до 6 тисяч калорій на тиждень.

Вільний переклад та адаптація цієї статті.

Схожі статті

105 років — не вирок!
Паралізована людина намагається подолати 1 000 000 миль на велосипеді.
Кепка замість шолому. В Лісабоні захищати голову стало не обов'язково

Прокоментувати статтю