В останній роки спостерігається підвищення уваги до оцінки важливості щоденних біологічних ритмів (циркадного або добового біоритму) у фізичній працездатності людини. Попередні дослідження атлетів припускали, що певні аспекти фізичної ефективності, такі як сила та потужність мають пікові показники протягом пізнього після полудня / раннього вечору.

Проте нові спостереження британських вчених свідчать про те, що індивідуальні внутрішні годинники людини мають значно більший вплив на результативність ніж вважалось раніше.

Дослідники запросили 20 жінок, які грають в хокей пройти тестування з серії з 20-метрових забігів в прогресуючому над швидкому ритмі до межі, коли вони більше не могли продовжувати. Ці тести повторювали шість разів на день в різний час (7.00, 10.00, 13.00, 16.00, 19.00, 22.00), після чого провели порівняння.

Середнє значення по всій групі, піковий показник ефективності наближався до часу пізнього після полудня. Проте, коли дослідники розподілили на групи тих, хто в нормальному режимі встає рано вранці (жайворонки), тих, хто встає пізно (сови) та тих, що мають ритм десь посередині, виявилось, що пік ефективності жайворонків наближається до середини дня, люди з серединним біоритмом найкраще виступали біля 16.00, а сови мали найкращий результат ближче до 20.00 години. Як не диво, ефективність деяких особистостей різнилась на 26 відсотків відповідно до часу тестування протягом дня, наприклад, «сови» значно більш успішні ввечері.

Хоча, дане дослідження було проведено з хокейними гравцями, є всі підстави вважати, що ці ж моделі ми будемо спостерігати й серед велосипедистів – врахування в таймінгу тренувань з максимальним навантаженням та гонками відповідності до того чи Ви є жайворонок чи сова, або людина з серединними біоритмами можуть значно покращити Ваші результати та вплинути на ефективність.

Текст Ендрю Гамільтона.

Схожі статті

Веловесілля.
Перетренування: ознаки та поради
Зимове задзеркалля: яких помилок слід уникати, катаючись взимку на велосипеді.

Прокоментувати статтю