Вчора Бйорк стукнуло 50.
[spoilerПравила життя
Бьорк Гудмундсдоттир
Співачка, 50 років, Нью-Йорк]"
Я фонтан крові. У вигляді дівчини
"
AdRiver есквайр
Записав Девід Бруно
© A BrooklynVegan.com. Енциклопедія Pictura, Ісая саксонський і Шон Hellfritsch
Я ФОНТАН КРОВІ. У вигляді дівчини.
Я записала свій перший альбом в одинадцять років. У нас, в Ісландії, було радіо-шоу, де кожен, хто хоч щось робив добре, міг прийти і виступити. Хтось вмів показувати фокуси, і він показував фокуси. Хтось вмів крутити сальто, і він крутив сальто. А я співала. Навіть у шкільному автобусі. Скрізь-скрізь. Завжди-завжди. Це було єдине, що я вміла. Загалом, якийсь чувак помітив це, подзвонив моєї матері, пообіцяв їй гроші і запропонував записати мій альбом. Моя мати подумала і сказала «так». А мене навіть не запитали.
Коли я покинула Ісландію і переїхала в Англію, мені було 18 років. У мене був шок. Ісландія, яка залишилася там, за морем, була тихою, як сільський прихід. Іноземець, що йде по вулиці, викликав у людей острах - адже це було задовго до туристичного буму. Я йшла по Лондону, витріщивши очі, і все здавалося мені таким брудним і липким, що я мила руки не менше п'яти разів на день. А ще там була полуниця - щось, що я бачила вперше в житті.
КОЛИСЬ я з побоюванням припускала, що в Голлівуді прийнято носити тільки чорний Армані, а преступившого цю догму чекала швидка кара. Опинившись там, я з жахом констатувала, що за невеликими винятками - це чиста правда. І що голлівудські журналісти тільки про це і здатні говорити.
МОДА ДЛЯ МЕНЕ - це фашизм. Журнали, обслуговуючі моду, диктують: будь такою, якою веліли, підкоряйся, підкоряйся, підкоряйся. Одягти річ, яка вийшла з моди, - найстрашніший злочин, яке жінка може здійснити. Про це пишуть так, ніби за це вас чекає публічна страта на центральній площі.
Коли я заходжу в магазини вживаних речей, я відчуваю щось на кшталт наркотичної ейфорії. Мій замаскований мисливський інстинкт відразу починає рватися назовні.
АМЕРИКАНСЬКІ ЖУРНАЛІСТИ погано розуміють мене. Якщо я з'являюся де-небудь в одязі, яка мені подобається, вони відразу пишуть про мене купу огидних речей. Чомусь їм здається, що моя біда в тому, що я з усіх сил хочу бути схожа на Дженніфер Еністон, тільки роблю це з рук геть погано.
Мені не подобається бути знаменитістю. Бути знаменитістю - це щось зі сфери обслуговування. Як мити туалети або типу того.
Бути музикантом дуже легко. Мій будинок повний музичних інструментів. І він завжди наповнене музикою. Але я ніколи не ходжу на прем'єри і не торчу на вечірках у Паффа Дедді.
МУЗИКА ДЛЯ МЕНЕ - це явний науковий факт. Як алгебра.
Я ПОВАЖАЮ таку річ, як технічну перевагу. Я часто думаю про це, коли дивлюся на хлопців, танцюючих брейк. Тут вся справа в техніці: хто більш технічний, той і перемагає. Точно так само і в природі: райський птах з самими строкатими пір'ям має більше шансів, ніж інші. Я поважаю це, але не приймаю. Того, хто імпульсивний і дикий, ніколи не зможе перевершити той, хто технічний і математично точний.
Я сумую за ритмом. Коли мені було чотирнадцять, я грала в дівчачої панк-групі на ударних. Тому до цих пір, як тільки мова заходить про ритм, я стаю чертовски розбірливою.
ДЛЯ МЕНЕ ЛЮДСТВО - це одне велике плем'я. Необхідно визнати це і пустити всі релігії прахом. Мені здається, світ втомився від самозамилування віруючих. Ми - тварини, що бідують в ритмі. Ми язичники. Давайте просто вдаримо в наші барабани.
ЯКБИ У МЕНЕ був шанс змінити світ, в першу чергу я б позбулася релігії. Непоганий початок, по-моєму. Зрештою, сьогодні релігія приносить лише ненависть і руйнування.
Я НЕ СИЛЬНА в богослов'ї. Але я можу сперечатися з християнством як жінка. Всі знають, що в році 13 місячних місяців, І деякі речі відбуваються з більшістю жінок саме 13 разів на рік. Але християнству було необхідно ввести дванадцятимісячний рік. Було необхідно, і все тут. Тому вони взяли і позбавили нас місяця.
Я ЗАВЖДИ розглядала футбол як язичницьке свято родючості. Одинадцять сперматозоїдів несуться по полю, намагаючись вгодити у яйцеклітину. У цьому сенсі мені чомусь завжди було дуже шкода воротаря.
БУДЬ спонтанно і нічого ніколи не плануй. Я роблю так.
НЕ ДУМАЮ, ЩО ДЛЯ ТОГО, ЩОБ якось відреагувати НА 11 ВЕРЕСНЯ, потрібно сісти і написати про це пісню. Я впевнена, що потрібно сісти і написати пісню про що завгодно. Тому що, на щастя, в цьому світі є ще щось, крім Буша і Бен Ладена.
ОСТАННІМ ЧАСОМ я досить багато часу проводжу на новинних сайтах, тому що я хочу знати, що відбувається у світі. Зрештою, навіть супермоделі між собою говорять про міжнародну політику. Від цього вже нікуди не дітися. І я намагаюся більше дізнаватися про іслам.
Я НІКОЛИ не буду робити ніяких політичних виступів, тому що я дуже погано розбираюся в цьому. Але я легко можу виступати від імені тих, кого політика цікавить лише у фоновому режимі.
МЕНІ ЗДАЄТЬСЯ, що у кожної людини є якась місія. Моя місія - робити все швидко-швидко. Я спробувала 900000 різних речей тільки для того, щоб знати, що я спробувала їх усі.
Я НЕ ЛЮБЛЮ ДУЕТИ, не люблю працювати з кимось. У мене на це просто немає часу. Але навіть якщо б у мене було 500 років, я б все одно намагалася триматися від усього цього подалі. Дев'яносто відсотків своєї музики я роблю сама і надалі хотіла б, щоб цей відсоток тільки ріс.
НІКОЛИ не буду займатися хіп-хопом. Я ж з Ісландії.
ІСЛАНДІЯ - це камінь в чаші з водою. Цей камінь може бути під водою, він може бути над водою, він може пускати бульбашки. Але він ніколи не усвідомлює свого вибору. Просто робить те, що робить.
Я не боюся залишати без нагляду свої записники. Мені нема чого побоюватися до тих пір, поки я володію особливим секретним кодом, який називається ісландська мова.
МЕНІ ЗДАЄТЬСЯ, багато хто в Ісландії мене не любить тільки тому, що не розуміють англійської.
ЯК І ВСІ ісландці, я люблю напиватися. Напиваюсь я, мабуть, не так вже й часто, але вже якщо починаю, то це, як правило, справжній Армагеддон.
МЕНІ ЗДАЄТЬСЯ, немає ніякого сенсу напиватися, якщо ви не збираєтеся танцювати до знемоги і бути диким.
У ВСЯКИХ нудних книжках Ви легко можете прочитати про те, що, розмінюючи п'ятий десяток, пора подумати про здоров'я та розпочати, скажімо, випивати трохи червоного вина вечорами. Судини, тиск, серцевий м'яз, всяка нісенітниця. Але якщо я випиваю ввечері келих червоного вина, вранці я все бачу, як у чорно-білому телевізорі. Ніяких квітів. Напиватися, танцювати, шльопати когось по дупі і підривати хлопавки - ось що здорово. Звичайно, не можна переборщувати. Пару раз на місяць буде достатньо. Саме так я себе і вмовляю: двічі на місяць. Але я не можу чекати. І тому, зриваючись в черговий раз, я думаю: в жопу все це здоров'я і всі ці потрібні зароки і обіцянки.
Я не подобаюся собі тільки тоді, коли втомлююся. Наприклад, я ніколи не говорила собі: сьогодні я хочу бути красивою. Я просто не хочу виглядати втомленою. Якщо ви покажете мені дві фотографії, на одній з яких я буду виглядати виродком, а на іншій я буду втомленою, я стану турбуватися тільки про останню.
Немає нічого гіршого, ніж дівчатка, одягнені у все рожеве.
Боже, бережи ІНТЕРНЕТ. Забавно, але як тільки всі ці бізнесмени і адвокати, вся ця мерзота і слиз, придумали і підрахували, як підпорядкувати і контролювати музику, з'явився інтернет і за одну мить перетворив всі їхні потуги в короткий беззвучний пук.
ДИВНО в цьому зізнаватися, але я завжди хотіла стати фермером.[/spoiler]
Bjӧrk - Mutual Core
Bjork - Royal Opera House